Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Rīgas dome sirsniņas novākt negrasās

Cīņa par to, vai bija pareizi Rīgas nosaukumā esošo garumzīmi aizstāt ar sirds simbolu, tik drīz nebeigsies. Kaut gan Valsts valodas centrs (VVC) pieņēmis lēmumu sodīt idejas autoru, uzrakstot administratīvā pārkāpuma protokolu, Rīgas domes (RD) Satiksmes departaments to grasās apstrīdēt.

«Šī nav robežzīme, bet gan vides objekts,» aicināta komentēt VVC lēmumu, atbild RD pārstāve Laila Īvāna. Viņa norāda, ka neizprot VVC rīcību, piemērojot sodu, jo centra kompetencē neietilpstot jautājumi par vides objektiem. «Tas ir tāpat kā gliemeži, kas ir novietoti pie Okupācijas muzeja, tur ir uzraksti angļu valodā. Tas ir vides objekts, kam nav piemērojamas tās normas, kas oficiālai ceļa zīmei,» klāsta L. Īvāna un piebilst, ka Rīgai ir savas oficiālās ceļa zīmes, kas apzīmē apdzīvotas vietas robežu: «Tās ir tieši tādas pašas kā citās apdzīvotās vietās - melni burti uz balta fona.»

VVC sodu piemēroja RD Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krišjānim Peteram (Saskaņa), kaut gan sirsniņas popularizēšanā lielu iniciatīvu izrādījis tieši Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Satiksmes departamenta preses sekretāre Ilze Dišlere norāda, ka tieši šis departaments ir uzraksta pārveides iniciatīvas autors. VVC konkrētus uzvārdus un summas atsakās nosaukt, zināms, ka K. Peteram piespriestais naudas sods būs robežās no 35 līdz 140 eiro.

Tajā pašā laikā sirsniņas turpina rotāt Rīgas nosaukumu. Atbildīgie ierēdņi tās noņemt negrasās. «Sirsniņas nav noņemtas, jo nekāds lēmums vēl nav pieņemts,» strupi atbild I. Dišlere un norāda, ka VVC ir uzrakstījis protokolu, bet lēmumu oficiāli vēl nav pieņēmis. Tiklīdz tas tiks izdarīts, departaments to pārsūdzēs.

Arī VVC pārstāve Laura Velzete-Skudra atzīst, ka departamentam ir tiesības apstrīdēt centra lēmumu: «Kad mēs šo iesniegumu saņemsim, tad to arī izskatīsim.» Tomēr, par spīti RD nostājai, viņa uzskata, ka VVC ir taisnība: «Šī zīme neatbilst latviešu valodas un literatūras normām, un tas ir Valsts valodas likuma pārkāpums. Runa ir par gramatiskajām formām, un šis simbols nekādā veidā neasociējas ar garumzīmi.»

Kaut gan VVC uzdevis pārkāpumu novērst, konkrētu laiku tas nav noteicis: «Ja mēs dotu nedēļu vai divas laika, tad sanāktu, ka mēs apzināti pieļaujam šī pārkāpuma turpināšanos. Tagad esam norādījuši, ka tas jādara pēc iespējas ātrāk, un mēs tam sekosim līdzi.»

VVC Rīgas nosaukumu sāka pētīt pēc saņemta iesnieguma par šo jautājumu. Tas sabiedrībā bija sacēlis tik lielu sašutuma vētru, ka vairākas sabiedrībā pazīstamas personības, to skaitā Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa, dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš, kinooperators Valdis Celmiņš un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, nosūtīja publisku vēstuli N. Ušakovam. Tajā tika pausts protests par pilsētas vizuālās zīmes izkropļošanu un banalizēšanu, tika norādīts uz autortiesību pārkāpumu un latviešu valodas pareizrakstības ignorēšanu.

Savas iebildes publiski izteica arī uzraksta oriģinālās versijas autors mākslinieks Valdis Celms. Viņš Latvijas Radio norādīja, ka viens no būtiskiem pilsētas zīmoliem tiek transformēts degradācijas virzienā. «Tiek ievazāts kičs, tiek ievazāta bezgaumība, tiek ievazāta krāsa,» viņš sacīja.

Rīgas nosaukuma dizains ir izmainīts kopš maija sākuma. Garumzīmi aizstājis sirds simbols, kas sākumā bija Rīgas karoga, vēlāk - Latvijas karoga krāsās. Par spīti iebildumiem, Rīgas dome paliek pie sava - tā ir pilsētas mārketinga aktivitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?