Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rīgas operas festivāls iznāk ārpus mūriem

«Šogad Rīgas operas festivāls piedāvā jaunu koncepciju: ir saglabājies dalījums divās daļās, bet pirmajā blokā tiks rādīta LNO repertuāra zelta klasika - iestudējumi, ar kuriem lepojamies - Aīda, Turandota, M-ma Butterfly un Klīstošais holandietis, bet otrajā - šīssezonas jaunumi. Šogad festivālā atkal atgriežas lielā vokāli instrumentālā forma - Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumu 14.

jūnijā ar Rīgas namu atbalstu piedāvāsim skatīties ne tikai klātienē, bet arī tiešraidē uz Operas fasādes,» Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars stāsta par 14. Rīgas operas festivāla galvenajiem akcentiem. Ikgadējais festivāls sāksies 8. jūnijā ar Džuzepes Verdi operas Aīda izrādi, kura īpaši izceļas ar Ilmāra Blumberga radīto vizuālo ietērpu. Titullomu Modesta Pitrena diriģētajā izrādē dziedās mūsu pašu talantīgais soprāns Liene Kinča, Radamesa lomā - šeit jau vairākkārt dzirdētais argentīniešu tenors Gustavo Porta, Amnerisa - Kristīne Zadovska, bet Amonasro - Samsons Izjumovs.

Rīgas operas festivālā līdz 19. jūnijam viesosies Latvijas opermūzikas zvaigznes Inga Kalna, Egīls Siliņš, viessolisti Gustavo Porta, Tatjana Aņisimova, Aleksandra Kačinska, Emma Vetere, Kosma Ranuers, Andrejs Žilihovskis, kā arī LNO jaunie talanti - Liene Kinča, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Jānis Apeinis u. c. Īpaša ir arī iespēja baudīt latviešu operu, nule pirmizrādi piedzīvojušo Bruno Skultes operu Vilkaču mantiniece 15. jūnijā. 8. jūnijā Dž. Verdi operā Aīda titullomu dziedās soprāns Liene Kinča, Radamesa lomā - Gustavo Porta, Amnerisu dziedās Kristīne Zadovska, bet Amonasro lomā - Samsons Izjumovs. Atjaunotajā Džakomo Pučīni operas Turandota iestudējumā 9. jūnijā titullomā būs ukraiņu soprāns Tatjana Aņisimova, kura ar šo lomu veiksmīgi piedalījusies daudzos iestudējumos.

Operu M-me Butterfly 10. jūnijā diriģēs japāņu diriģents Hirofumi Jošida. Titullomu dziedās jaunais poļu soprāns - Bilbao un citu starptautisko konkursu laureāte Aleksandra Kačinska, viņas skatuves partneri būs Andris Ludvigs, Jānis Apeinis. Riharda Vāgnera Klīstošā holandieša tēlā atgriezīsies Egīls Siliņš, iecienīts Vāgnera dziedātājs pasaulē (Cīrihē, Parīzē, Drēzdenē, Madridē, Vīnē, Briselē u. c.). Zentas lomā viesosies Emma Vetere (Zviedrija), R. Vāgnera jauno dziedoņu 2009. gada konkursa uzvarētāja. Ērika lomā sola spožu tās atveidotāju tenoru Korbiju Velču.

Džuzepes Verdi Rekviēmā 14. jūnijā pirmoreiz dziedās Inga Kalna solistu kvartetā ar Kristīni Zadovsku, Gustavo Portu un Ramazu Čikviladzi no Gruzijas.

Festivāla otrajā pusē skatītājiem tiek piedāvāti šīs un aizvadītās sezonas jauniestudējumi - opera Jevgeņijs Oņegins ar Gelenu Gaskarovu, Jāni Apeini un Pāvelu Černohu (17.06.), Seviljas bārddzinis (16.06.) ar Karolu Kozlovsku, Eviju Martinsoni, Andreju Žilihovski, Krišjāni Norveli u. c., Triptihs (18.06.) un Dons Žuans (19.06.).

Atgādinot, ka Rīgas operas festivāls 1998. gadā tika izveidots ar mērķi pievērst starptautiskās publikas uzmanību ar augsti kvalitatīvu muzikālo sniegumu, A. Žagars atminas, ka sākumā nav bijis viegli ieinteresēt mūzikas kritiķus un žurnālistus. «Visi pie mums brauca ar skepsi, jo vēl bijām nepazīstama operkompānija postpadomju valstī. Un lielākais lepnums ir tas, ka mums ir izdevies izkausēt ledu. Šobrīd esam labi atpazīstama kompānija ar labu starptautisko reputāciju: skatītāji un kritiķi pie mums brauc labprāt un ar lielu interesi,» priecājas A. Žagars, kurš pats ir trīs festivālā iekļauto izrāžu režisors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?