Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rīgas pils būvnieki algo dārgu ekspertu

Rīgas pils ugunsgrēka izcelšanās iemeslu izmeklēšanā iesaistījusies arī objekta būvnieka SIA SBRE vadība. Viņi noalgojuši Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidentu Pīteru Mansi, kurš ar savu komandu ieradies Latvijā, lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās vietu un atrastu aizdegšanās avotu.

SIA SBRE pārstāvis Mārcis Krastiņš šī eksperta piesaistīšanu pamato ar viņa specializāciju politiski jūtīgu gadījumu izmeklēšanā, par kādu uzņēmēji uzskata arī Rīgas pils gadījumu. «Mēs gribam izvairīties no spekulācijām, tāpēc nolīgām tādu pasaules klases ekspertu, kurš neriskētu ar savu reputāciju, lai maldīgi attaisnotu būvniekus gadījumā, ja pierādītos mūsu vaina,» piebilst uzņēmuma pārstāve Mārīte Straume, gan neatklājot, cik izmaksā šāda eksperta algošana. Spriežot pēc viņa vairāk nekā 30 gadu darba pieredzes vairākās pasaules valstīs, tas varētu būt dārgs pakalpojums.

«Ugunsnelaimju izmeklēšana ir viens no sarežģītākajiem izmeklēšanas veidiem, bet, ar cilvēku uzfilmēto un interneta vietnē YouTube ievietoto videomateriālu palīdzību analizējot degšanas modeļus, jau secinājām, ka liesmas visdrīzāk izcēlušās pie sienas starp Svētku zāli un telpu, kur strādājuši būvnieki,» atklāj P. Mansi. Viņa līdz šim noskaidrotie fakti neliecinot, ka liesmas izcēlušās celtnieku veikto darbu vai izmesta izsmēķa dēļ, taču viņš neizslēdz iespējamību, ka gailošu cigareti varētu būt nometusi kāda ar būvniekiem nesaistīta persona. Tāpat izmeklētājs pieņem, ka vainīga varētu būt elektrosistēmas kļūme vai ļaunprātīga dedzināšana. «Ja Valsts policijas pārstāvji, kuri vada procesu un ir priviliģētā stāvoklī, dalītos ar mums savos atklājumos, patiesību izdotos noskaidrot daudz ātrāk, taču par sadarbību līdz šim nav izdevies vienoties,» skaidro P. Mansi, piebilstot, ka viņam no policijas visvairāk nepieciešama informācija par detalizētu notikumu attīstību ugunsgrēka dienā.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins skaidro, ka neatkarīgie izmeklētāji drīkst strādāt notikuma vietā un viņu veiktās ekspertīzes varētu tikt pievienotas likumsargu rīcībā esošajām liecībām, taču oficiālā izmeklēšana esot vienīgi policijas kompetence. Lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās iemeslus, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21. jūniju, vienlaikus notiek vairākas izmeklēšanas - paralēli Valsts policijai tur strādā izmeklētāji no Lietuvas, kā arī būvnieku celtniecības risku apdrošinātāja a/s BTA Insurance Company pieaicinātais eksperts Roberts Edvards no Lielbritānijas un SIA SBRE noalgotais Pīters Mansi, kurš savu izmeklēšanu plāno pabeigt divu nedēļu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?