Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Risinājums - apdrošināšana

Einars Repše

Saeimas deputāta kandidāts (Latvijas attīstībai)

Kādus uzlabojumus piedāvājat veselības aprūpes sistēmā?

Jāsaprot, ka mums ir galīgi strādātnespējīga sistēma. Valsts plāno, cik cilvēki slimos, kur, kādi ārsti un cik lielā apmērā viņus apkalpos, tad attiecīgi sadala finansējumu. Šādā sistēmā rindas, deficīts, pakalpojumu kvalitātes trūkums ir parasta parādība. Tā ir vispārēja centrāli plānotu sistēmu īpašība, tas nav tikai mūsu Latvijas veselības aprūpei raksturīgs.

Mans piedāvājums ir pāriet uz tādu veselības aprūpes sistēmu, kādu redzam attīstītajos Rietumos un kur pēc analoģijas ar tirdzniecību - pārdevēji ir laipni, preces ir pieejamas, pat ir to pārpilnība, cenas krītas konkurences rezultātā. Tā ir apdrošināšanā bāzēta veselības aprūpes sistēma, kas ietver solidaritātes elementus, ir ļoti pieejama, nodrošina jebkura cilvēka veselības aprūpes vajadzības. Tās ieviešana automātiski izskaudīs rindas, iebūvētie mehānismi nodrošinās iespējami efektīvu līdzekļu izmantošanu jebkurā līmenī, būs nodrošināta pakalpojumu efektivitāte un pieejamība tur, kur tie vajadzīgi.

Šobrīd veselības aprūpei valsts katru gadu tērē aptuveni 400 eiro uz cilvēku, un vēl mēs aptuveni pusi no tā maksājam paši individuāli. Šo pašu naudu manis piedāvātā sistēma izmantos, nodrošinot labu, kvalitatīvu veselības aprūpi bez rindām, bez līdzmaksājumiem - ja esi apdrošināts, par visu samaksā apdrošinātājs, tev nekas vairs ārsta kabinetā nav ne oficiāli, ne neoficiāli jāmaksā. Būs laipna apkalpošana, jo ārsti būs ieinteresēti, lai pie viņiem nāk pacienti. Apdrošinātāji būs ieinteresēti, lai personas tiek izārstētas, jo veseli cilvēki viņiem izmaksā daudz lētāk. Apdrošinātāji būs arī ieinteresēti profilaksē, savlaicīgā diagnostikā, veselīga dzīvesveida propagandēšanā. Ārsti saņems godīgu samaksu par viņu darbu, un, ja gadījumā kaut kur būs pacientu pieplūdums, tad nevis radīsies rindas un kvotu trūkums, kā tas ir pašreizējā sistēmā, bet gan ārsti paplašinās ražošanu, piesaistīs jaunas medmāsas un speciālistus un apkalpos tik cilvēku, cik nepieciešams.

Vajadzēs vairāk naudas?

Nē. Sistēma var strādāt pie jebkura budžeta. Tieši tāpēc, ka mums ir mazāk līdzekļu, mums ir jāievieš iespējami moderna, efektīvi strādājoša sistēma ar iebūvētām atgriezeniskām saitēm, kas liktu katram tās dalībniekam taupīt naudu, domāt, meklēt racionālus risinājumus. Šobrīd ierēdnim pat prēmiju nemaksā no tā, ka viņš izdomā racionālu naudas izlietojuma veidu veselības aprūpē. Jaunai efektīvai sistēmai nebūs žēl arī palielināt valsts budžeta finansējumu. Pašreizējā caurajā sietā vienkārši nav ko gāzt papildu naudu.

Atcerieties, kā mēs ieviesām obligāto civiltiesisko apdrošināšanu automašīnām? OCTA polises sākumā bija dārgas, bet apdrošināšanas kompānijas sāka cīnīties par klientiem, piedāvāja atlaides, samazināja cenas, viss nostājās savās vietās.

Bet lielie pelnītāji būs apdrošinātāji - kā starpnieki...

Apdrošināšanas kompānijas konkurēs savā starpā, nodrošinot pakalpojumu, ar ko valsts netiek galā. Un, tā kā katra no tām cīnīsies par vienu un to pašu klientu, protams, sāks piedāvāt atlaides.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?