Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Risku vairāk nekā ieguvumu

«Mūsu risks tikt ievainotiem kļūst divas reizes lielāks. Vai tas ir divdesmit piecu eiro un mūsu vēlmes ietaupīt vērts?» saka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) eksperts Jānis Liepiņš, vērtējot iniciatīvu par automašīnu tehniskās apskates veikšanu reizi divos, nevis ik gadu. Ivo Stieģeļa ierosinājums portālā Manabalss.lv guvis vairāk nekā 10 tūkstošu cilvēku atbalstu, tādējādi par šo iniciatīvu būs jālemj Saeimai.

Iniciatīvas autors I. Stieģelis uzskata, ka spēkratu tehniskā apskate reizi gadā ir lieka birokrātija un resursu izniekošana. Pagarinot tehniskās apskates derīguma termiņu līdz 24 mēnešiem, auto īpašnieki ietaupītu gan laiku, gan naudu. Šāda kārtība ir arī abās Baltijas kaimiņvalstīs, norādīts iniciatīvas pieteikumā.

Tikmēr CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš Dienai uzsver, ka šādas izmaiņas būtu spēlēšanās ar cilvēku dzīvībām, jo katra otrā automašīna ir neapmierinošā stāvoklī. Tehnisko apskati ar pirmo reizi iziet tikai ap 50% spēkratu, bet ik dienu vidēji 13 auto tehniskajā apskatē konstatē kritiski bīstamus bojājumus, tostarp astoņiem transportlīdzekļiem ir bremžu defekti. Tāpat jāņem vērā, ka Latvijā ir viens no vecākajiem Eiropas autoparkiem, - automašīnu vidējais vecums ir 13 gadu, tikmēr Eiropā - vidēji seši, astoņi gadi. Arī satiksmes drošības jomā mēs ieņemam vienu no pēdējām vietām Eiropā. Latvijā 2015. gadā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 94 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Sliktāk ir tikai Rumānijā un Bulgārijā.

Tāpat Latvijas ceļu stāvoklis ir viens no sliktākajiem Eiropas Savienībā. Mūs no kaimiņiem atšķir arī autoparka vecums, bet Lietuvā nav tā dēvēto auto slimības lapu, kuras Latvijas šoferīšiem tīk izmantot, lai diagnosticētu auto defektus, kas jāsalabo.

Arī tehniskās apskates termiņa pagarinājumu tikai jaunām automašīnām CSDD neatbalsta. J. Liepiņš uzsver, ka pēc dīleru divu gadu garantētā remonta laika autovadītāji atslābst, un sāk parādīties lietotu automobiļu pazīmes. Trīs gadus veci auto ar pirmo reizi tehnisko apskati neiziet 17% gadījumu, bet četrus gadus veci spēkrati - jau 25% gadījumu.

Ieguvumus no šādām izmaiņām neredz arī auto eksperts Pauls Timrots. «Es neredzu jēgu [šādai iniciatīvai]. Kur ir nelaime reizi gadā iziet tehnisko apskati? Man ir ļoti ērti un sirds ir mierīgāka, ka kāds speciālists pārbauda automašīnu un pasaka, ka es varu droši braukt,» uzsver P. Timrots. Vai tiešām visi ir tādi biznesmeņi ar saplānotu darba grafiku, ka nevar atrast aptuveni stundu laika reizi gadā auto pārbaudei, turpina eksperts.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (Saskaņa) aicina iniciatīvu Saeimā iesniegt augusta beigās, lai parlaments to varētu skatīt normālā darba režīmā kārtējās sesijas laikā. Vasarā ir problēma savākt deputātu kvorumu. Pats komisijas vadītājs iniciatīvu atbalsta, uzskatot, ka iziet tehnisko apskati reizi divos gados varētu atļaut līdz sešu gadu vecām automašīnām.

Kad Saeima saņems kolektīvo iesniegumu, tas tiks nosūtīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei parakstītāju datu pārbaudei. Tālāk Saeimas Prezidijs to nodos Mandātu komisijai, kas uz pirmo sēdi aicinās arī iniciatīvas autoru, bet vēl vienā sēdē iniciatīvu apspriedīs ar ekspertiem un lems par turpmāko rīcību.

Kopumā Saeimā ir nonākušas 24 iedzīvotāju iniciatīvas, no tām piecas ir atbalstītas, četras - guvušas atbalstu vēl pirms iesniegšanas parlamentā, sešas ir vēl virzīšanas procesā, bet deviņas nav atbalstītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tehniskās apskates izmaksas, EUR

Vieglie auto
ar benzīna motoru 26,88
atkārtota pārbaude 14,54

ar dīzeļmotoru 31,33
atkārtota pārbaude 16,76

Motocikli, kvadricikli
Pamatpārbaude 18,47
Atkārtota pārbaude 10,16

TA izmaksas citās valstīs
Vācija 95
Lielbritānija 76
Somija 57
Igaunija 40
(avots: CSDD)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?