Tā, Francijas dienvidos uzsākot kultivēt Itālijas iedzimto Sangiovese vai Spānijas Tempranillo, ir pacentušies arī Jaunzēlandes vīndari ar Austrijas Grᅢᄐner Veltliner, kas pēdējos 4-5 gados šajā valstī iekarojusi dažus simtus hektāru.
Saint Clair Grᅢᄐner Veltliner, Marlborough 2012
Šī Austrijas iezemiete sākusi uzvaras gājienu ārpus ierastajiem platuma grādiem un zemes puslodes. Optimistiskākie Jaunzēlandes vīndari jau steidz apgalvot, ka GV (Grᅢᄐner Veltliner) varētu būt līdzīgs veiksmes stāsts kā pirms 30 gadiem Sauvignon Blanc, kas nu kļuvusi par šīs vīnogu šķirnes etalonu līdzās Luāras ielejas Sancerre un Pouilly Fume. Pašlaik Sauvignon Blanc ir 85% no visiem Jaunzēlandes eksportētajiem vīniem!
Pēc sava rakstura GV varētu iekļaut starp Chardonnay un Sauvignon Blanc, ne tik ekspresīvs kā Sauvignon, bet atraktīvāks par daudziem Chardonnay. Bieži to piedāvā kā alternatīvu Chardonnay labās saderības ar ēdienu dēļ.
Saint Clair vīndarītava ir pagodināta ar vairāk nekā 300 apbalvojumiem (Jaunzēlande un Austrālija ir iecienījušas vīnu konkursus un sacensības gan par labāko vīnu, gan vīndarītavu un vīnogu šķirni), un Grᅢᄐner ir jauns izaicinājums šai vīndarītavai.
Pietra Pura Mandus, Primitivo di Manduria, Puglia 2012
Apūlija, Itālijas papēdis, ir otrs lielākais Itālijas vīndarīšanas reģions aiz Sicīlijas, ar iespaidīgiem saražotā vīna apjomiem. Karstais klimats labvēlīgi ietekmē cukura uzkrāšanos vīnogā, bet neveicina niansētu garšu un aromātu veidošanos. Lielākā šeit saražotā vīna daļa ir samērā pieticīgas kvalitātes, jo bieži akcents tiek likts uz apjomu, nevis daudzveidīgām garšas un aromāta niansēm. Šī iemesla dēļ ievērojams daudzums saražotā vīna tā arī nekad netiek pildīts pudelēs vai arī tiek pildīts pudelēs, uz kuru etiķetēm ir norāde - ražots ES (Eiropas Savienībā), bez atsauces uz konkrētu valsti vai reģionu. Tāpat tie bieži tiek izmantoti vermutu ražošanā.
Vīni, kas tiek gatavoti no Primitivo vīnogām, audzētām Mandūrijas pilsētas apkaimē, ir vieni no nedaudzajiem reģiona vīniem, kam izdevies iekarot reputāciju ārpus Itālijas robežām. Tie parasti ir diezgan koncentrēti un intensīvi. Līdz šim nav nācies sastapt Primitivo di Manduria zem 14% alkohola, tātad vīni - matadori, kurus nenodēvēsi par viegliem un delikātiem.