Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rokas sāp, līgavas kleita slīd

Man vēl šodien rokas sāp - pirmdienas rītā saka Pēteris Miezītis, jautāts par piektdien notikušajām kāzām, kur jauno sievu Lāsmu pārnesis pār vienu kārtīgu tiltu Daugavas HES. Lai gan tradicionāli sieva jānes pār septiņiem tiltiem, to tagad spēj izpildīt tikai retais jaunais vīrs, ja vien tiltiņi nav mazi un īsi.

_Kāzu aģentūras_ direktore Dace Miezīte gan atzīst, ka tilti īsi nedrīkst būt, jo svarīgi - cik soļus jaunais vīrs noies, sievu nesot, tik gadus kopā pāris nodzīvos, tāpēc bieži izvēlas vienu, bet garu tiltu, piemēram, Gaujas tiltu Siguldā. «Septiņi tilti arī aizņem daudz laika, tāpēc pāri parasti aprobežojas ar vienu līdz trim tiltiem, jo viesus ilgāk par trim stundām vienus nevajag atstāt,» piebilst Dace.

Nes pār pagalmu

Nereti jaunais vīrs nemaz nezina, pār kuriem tiltiem sieva būs jānes, tāpēc nekādi iepriekšēji treniņi nesanāk. Dace Miezīte gan smejas, ka viņas vīrs esot trenējies, pirms kāzām nesot viņu pa pagalmu: «Bet pārnest pārnesīs pat visapaļāko sievu, par to nevajag uztraukties. Kāzu aģentūra darbojas septiņus gadus, un šo gadu laikā nevienu klupienu vai kritienu neesmu pieredzējusi. Ļoti bieži gan nākas saskarties ar meiteņu uztraukumiem, ka viņas jau nu vīri nemaz nevarēs pār tiltu pārnest. Reizēm viņas iepriekš nemaz neesmu redzējusi un beigās izrādās, ka uztraucas maza tieviņa meitene, ko puisis bez problēmām pār tiltu arī pārnes.» Meklējot šim rakstam vīrus, kas sievu nesuši pāri septiņiem tiltiem, saņēmu vēstuli no slaidas meitenes, kurā teikts: «Man būtu interesanti uzzināt, kā vispār būtu pareizi jāceļ līgava, lai nesavainotos, lai būtu vieglāk pacelt. Mans draugs katrā ziņā mani nevar panest - kaut arī sevi pa resnuli neuzskatu.» Izrādās, ka meitenēm nevis nedēļu jābadojas vai kā citādi jāsamazina svars, bet jāizvēlas pareiza kleita. To saka gan Pēteris Miezītis, kurš tilta pusceļā bijis gandrīz beigts, jo sievu bijis grūti satvert un kleita slīdējusi no rokām ārā ar visu meiteni, gan Artis Ūdris, kurš pirms desmit gadiem precējies un sievu nesis pāri visiem septiņiem tiltiem. Artis stāsta, ka toreiz dzīvojis un strādājis celtniecībā ASV, tāpēc ar fizisko sagatavotību viss bija kārtībā, bet nesis ar sarkanu pietvīkušu seju un bijis gatavs nosist vedēju, kas izvēlējies īpaši garus tiltus. «Vistrakākais, ka kleita slīd ārā no rokām. Ja vēl kleitas augšdaļa būtu izšūta, tā neslīdētu, bet, ja slīd gan augšdaļa, gan svārku daļa, tad ir ļoti grūti, es ik pa brīdim tik pametu sievu augšā uz rokām un nesu tālāk, bet vedējmāte rāva kleitu ārā, jo man pāris reižu gadījās arī uz tās uzkāpt. Varu ieteikt jaunajiem vīriem, ka roka ir jāliek nevis zem kleitas, kas slīd, bet kleitā un jātur sieva zem dibena, tad panest ir vieglāk.» Lai cik grūti nebūtu, tradīcija esot ļoti populāra. Dace Miezīte saka, ka nešanu pāri tiltam izvēlas pat tie pāri, kas negrib neko tradicionālu.

Pičpaunā vai uz rokām

Sievas nešana uz rokām ir gan romantiska, gan skaisti izskatās kāzu fotogrāfijās. Pēteris saka, ka bicepsus gan mazliet būtu derējis patrenēt, bet pārnest pārnesis godam. «Arī ļoti apaļas sievas nes uz rokām, jo tas brīdis jaunajam pārim ir ļoti tuvs, tikai tādos gadījumos gan neizvēlas Vanšu tiltu, bet ko mazāk ekstrēmu,» stāsta Dace. Artis Ūdris vēl piebilst, ka, par spīti visām grūtībām, sievai Agnesei tā sajūta, ka viņu nes uz rokām pār tiltu, ir ļoti īpaša. «Man likās, kaut tas tilts ātrāk beigtos, taču sievai gribējās, lai tas nebeigtos nekad.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?