Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Romāns, kas čirkst starp zobiem

Pēdējos gados daudz tulkotais japāņu rakstnieks Haruki Murakami Rietumu lasītājam spoguļo moderno, «eiropeizēto» japāniskumu, savukārt šīs pašas tautības autors Kobo Abe (īstajā vārdā Kimifusa Abe, 1924-1993) pārstāv tradicionālo rakstības stilu - apvaldītu, tomēr ietilpīgu, bez liekiem vizuāliem un emocionāliem izpušķojumiem, atstājot daudz brīvības lasītāja iztēlei. To apliecina arī atkārtoti latviešu valodā izdotais (pirmo reizi - 1975. gadā) Kobo Abes romāns Sieviete smiltīs, kas ir vienlaikus sirreāla fantastika un daudzslāņaina eksistenciāla alegorija.

Parasts vidusmēra vīrietis - trīsdesmitgadnieks, skolotājs un amatieris entomologs Niki Dzimpejs - dodas izpētīt smiltīs mītošo kukaiņu sugas kādā nomaļā Japānas piejūras ciemā. Nejauši tiek nokavēts pēdējais autobuss atpakaļ uz pilsētu, un ciema iedzīvotāji piedāvā naktsmājas pie pajaunas atraitnes, kura, tāpat kā visi ciema iedzīvotāji, mitinās dziļi kāpās izraktā bedrē. Kad Niki nākamajā rītā pamostas, virvju kāpnes ir pazudušas un vīrietis aptver, ka ir ieslodzīts. Katru nakti no jauna bedrē birst smiltis, katru nakti tās tiek smagā darbā lāpstotas nost, lai neapbērtu māju un cilvēkus. Šajā bezcerīgās, nebeidzamās cīņas ar dabu ritmā paralēli risinās arī vīrieša cīņa: ar sievieti, ar paša dusmām, ar šķietami nolemto eksistenci. Vienīgajā reizē, kad izdodas izbēgt, vīrietis iestieg smiltīs... Tikai romāna noslēgumā, sapratis, ka mēģinājumi izkļūt no bedres ir bezcerīgi, viņš atrod ceļu atvērtu... un nolemj bedri vēl nepamest. Zīmīgi, ka tikai šajā mirklī tiek nosaukts vīrieša vārds: ir atrasta identitāte, ir radies mērķis. Izbēgšana no realitātes ir kļuvusi iespējama tikai tad, kad vīrietis ir sapratis: viņš patiesībā nav bedres, bet gan sevis paša gūsteknis.

Smilšu nams

Romāns sarakstīts 1962. gadā; tajā labi redzamas gan pēckara Japānas konvulsijas, sociālo un politisko struktūru smilšu piļu sagruvums, gan eksistenciālas skumjas par laikmetu maiņu un skarbā patiesība: no smilšu bedres kapa, kurā cilvēce ierakusi pati sevi, nav iespējams izbēgt, vienkārši pārskrienot uz citu sociālo vai politisko sistēmu, bet gan tikai mainot domāšanu. Padomju laika izdevuma apjomīgajā priekšvārdā romāna uzdotās eksistenciālās mīklas tiek skaidrotas laikmetam atbilstošā garā: «Rietumu mākslinieku radītais «savrupais» pasaules modelis metaforiski attēlo kapitālistiskās ražošanas stihisko spēku apspiestā cilvēka izjūtas, viņa atsvešinātību. Nenovēršami, ka šādos gadījumos ārkārtīgi asi, reizēm slimīgi rodas jautājums par personības īstumu, tiek pārspīlētas tās vienreizīguma, pašvērtības pazīmes.» Rietumu kritikā Sieviete smiltīs tikusi interpretēta gan mitoloģiskās skolas garā, vērojot teksta pietuvinātību Sīzifa mītam, gan simboliskā skatījumā, traktējot sievietes tēlu kā tradicionālās un vīrieti kā modernās Japānas simbolu, pretstatot konformismu atšķirīgajam, kopienu - individualitātei.

Jāpiekrīt vismaz vienai no versijām, jo Sieviete smiltīs nenoliedzami ir mītisks teksts. Tas neatbild uz loģikas uzdotajiem jautājumiem: kāpēc eksistē šāds ciemats, kāpēc tā iedzīvotāji nepārvācas citur, kāpēc vispār kādam jādzīvo bedres dibenā? Šādas atbildes nav autora mērķis. Taču mītiskās asociācijas romānu vairāk sasaista ar stāstu par - lai cik tas paradoksāli izklausītos - Ēdenes dārzu. Ieslodzīti smilšu «Ēdenē» (vai varbūt izdzīti no tās) no sevis neatkarīgu apstākļu dēļ, vīrietis un sieviete kā Ādams un Ieva divatnē iemieso cilvēci, viņus vieno kopīgs slogs, kopīga un līdz galam neizprasta vainas apziņa. Vīrieša eksistenciālie jēgas meklējumi, izmisīgā vēlme izbēgt gūst jēgu tikai kontekstā ar sievietes (klusējot) sniegtajām atbildēm: viņi ir vienoti kā tēze un antitēze. Šī iemesla dēļ brīdī, kad Niki patiešām paveras iespēja pamest smilšu bedri, viņš to nedara. Jautājums par šīs savienības dzīvotspēju romāna noslēgumā gan paliek atklāts.

Smilšu uzvedība

Mītiskā noskaņa tekstā apvienojas ar ārkārtēju detaļu reālismu - līdz pakāpei, kad lasītājs sajūt nemitīgi plūstošo smilšu čirkstoņu starp zobiem. Smiltis, romāna galvenais simboliskais tēls, ir ārkārtīgi piesātināts: milimetra astotdaļu lielie graudiņi tur gūstā šķietami tik pārāko Homo sapiens, bet smilšu bedre ar nebeidzamo, ierasto darba, maltīšu un miega ritmu laikam gan ir pasaules literatūrā iespaidīgākais ikdienas dzīves rutīnas simbols. Ar akadēmisku lietišķumu rakstnieks dokumentē smilšu «uzvedību», ar Kafkas Pārvērtības cienīgu precizitāti - vīrieša fiziskās, psihiskās un emocionālās reakcijas uz neiespējamo situāciju. Taču aiz neiespējamā un sirreālā atklājas patiesība par eksistences trauslumu, tikpat ātri aizplūstošu kā smiltis.

Pēc romāna izlasīšanas noteikti ir vērts noskatīties arī tā ekranizāciju, ko 1964. gadā uzņēmis japāņu režisors Hirosi Tesigahara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?