Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rosina ASV ieviest metrisko sistēmu

Spriežot pēc ASV mediju reakcijas, ar negaidītāko programmatisko paziņojumu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā, kas nule uzņēmusi apgriezienus ar politiķu paziņojumiem par kandidēšanu, klajā nācis demokrātu pārstāvis, bijušais Rodailendas senators un gubernators Linkolns Čeifī.

Pagājušajā nedēļā, nākdams klajā ar paziņojumu par kandidēšanu uz augstāko amatu valstī, viņš uzsvēra, ka vēlas panākt pilnvērtīgu Amerikas Savienoto Valstu atkaliesaistīšanos starptautiskajā sabiedrībā gan ar diplomātisku, gan simbolisku rīcību. Tas nozīmētu, ka jāsper attiecīgi soļi, sākot no aizlieguma vēlēšanu kampaņu donoriem ieņemt diplomāta amatu un atļaujas došanas Edvardam Snoudenam atgriezties mājās, neriskējot ar cietumsodu, līdz pat metriskās sistēmas ieviešanai ASV.

«Atļausimies būt drosmīgi. Pievienosimies pārējai pasaulei, pārejot uz metrisko sistēmu. Tas ir viegli. Nevajag daudz laika, lai saprastu, ka 34 grādi ir karsts,» uzrunājot vēlētājus Džordža Meisona Universitātē Virdžīnijā, teica L. Čeifī, vēsta CNN. Citi kandidāti izvairījās uzreiz komentēt L. Čeifī priekšlikumu. Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests tikai atturīgi piebilda: «Es nenoliedzu iespēju debatēt par jautājumu, kas, pēc gubernatora Čeifī domām, ir tik svarīgs.»

Atjaunot reputāciju

L. Čeifī mediju pārstāve Debija Riča paskaidrojusi, ka L. Čeifī ieinteresējies par metrisko sistēmu, kad septiņdesmitajos gados kādu laiku dzīvojis Kanādā. Tagad viņš uzskatot, ka pāriešana uz to palīdzētu ASV starptautiskajai reputācijai, kuru iedragājusi prestiža zaudēšana pasaulē pēc daudzām kļūdām, kas saistītas ar iebrukumu Irākā. «Šī ir tikai viena no idejām, ko viņš ierosināja paziņojumā par kandidēšanu, un viņš ļoti nopietni domā par tās realizēšanu,» teica D. Riča.

CNBC atgādina, ka ASV ir vienīgā industriālā nācija pasaulē, kura nav pārgājusi uz metrisko sistēmu, ko pareizāk gan būtu dēvēt par starptautisko mērvienību sistēmu (franču val. - Systᅢᄄme International d'Unitᅢᄅs). Vēl bez ASV tā nav ieviesta tikai Āfrikas valstī Libērijā un ilgus gadus starptautiskajā izolācijā bijušajā Mjanmā (Birmā) Āzijā. Vienas no pēdējām uz to pārgāja Kanāda un Apvienotā Karaliste.

ASV ir organizācijas, kas nesekmīgi centušās panākt metriskās sistēmas ieviešanu, argumentējot, ka tas būtu ekonomiski izdevīgāk, kā arī atvieglotu aprēķinus medicīnā un zinātnē.

ABC atgādina, ka 1999. gadā NASA atzina, ka zaudējusi 125 miljonus ASV dolāru vērto Mars Climate Orbiter kosmisko aparātu, jo navigācijas dators saņēma komandas ASV mērvienību sistēmā, nevis metriskajā, līdz ar to bremzēšana tika sākta pārāk vēlu.

Daudz pretargumentu

ASV Kongress 1968. gadā uzdeva izstrādāt pētījumu, kura secinājumos bija teikts, ka ir laiks pāriet uz metrisko sistēmu ASV komerciālajās, tehnoloģiju attīstības un tirdzniecības interesēs. 1975. gadā Kongress pat pieņēma likumu par brīvprātīgu pāreju uz metrisko sistēmu. Taču tam nebija panākumu, jo tika rēķināts, ka ceļa zīmju ar attālumiem un ātrumiem nomaiņa vien izmaksātu 520-650 miljonu ASV dolāru, atsaucoties uz 1995. gadā veiktajiem valdības aprēķiniem, raksta Politico. Papildus būtu jāizdara grozījumi mācību programmās, jāmaina visas cenas zīmes pārtikas veikalos, apģērbu izmēri un pat degvielas uzpildes staciju sūkņu mērmehānismu tablo. Tāpēc ASV mediji prognozē, ka L. Čeifī būs grūti atrast plašāku atbalstu savai idejai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Metriskā sistēma

Starptautiskā mērvienību sistēma, kuras pamats meklējams Francijā XIX gadsimtā.
Tās pamatmērvienības ir metrs (garums), kilograms (masa), sekunde (laiks), ampērs (strāva), kelvins (temperatūra) u. c. Starp atvasinātajām mērvienībām ir, piemēram, Celsija grāds.
Latvijā ieviesta 1924. gadā, kad tā nomainīja Krievijas impērijas mēru sistēmu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?