Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rosina darba devējiem labvēlīgas pārmaiņas

Samazināts pieļaujamo virsstundu un nakts darba stundu skaits, elastīgāka atvaļinājuma naudas izmaksas kārtība, saīsināts disciplinārsodu pārsūdzēšanas termiņš un ierobežots atpūtas dienu skaits asinsdonoriem - tie ir tikai daļa no Labklājības ministrijas (LM) nule iesniegtajiem grozījumiem Darba likumā, kuri jau ir guvuši atzinīgus vārdus no darba devējiem.

Tas gan nenozīmē, ka darba ņēmējiem ir pamats par jauniem grozījumiem uztraukties - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atzīst, ka likuma grozījumos kopumā ievērotas visu sociālo partneru intereses. Likuma grozījumi arī nesola neko jaunu darba ņēmēju un devēju attiecību uzraudzībā, jo Valsts darba inspekcija (VDI) norāda, ka saistībā ar grozījumiem jaunas uzraudzības aktivitātes neplāno un par darba devēju izdarītajiem pārkāpumiem darba ņēmējam joprojām būs jāziņo pašam.

«Iepazīstoties ar valsts sekretāru sanāksmē izsludināto likumprojektu, secinām, ka kopumā sociālo partneru intereses ir līdzsvarotas,» uzsver LBAS konsultants darba tiesību jautājumos Kaspars Rācenājs, vienlaikus gan norādot - dažiem no grozījumu projektā iekļautajiem priekšlikumiem LBAS nepiekrīt, savukārt daļa LBAS priekšlikumu grozījumos nav ņemti vērā. «LBAS neatbalsta likuma grozījumos iekļauto disciplinārsoda izteikšanas noilguma termiņa pagarināšanu no sešiem uz 12 mēnešiem, disciplinārsoda apstrīdēšanas termiņa saīsināšanu no viena gada uz vienu mēnesi, garantiju samazinājumu darbiniecēm, kas baro bērnus ar krūti, kā arī atvaļinājuma naudas izmaksas kārtības maiņu,» uzsver K. Rācenājs. Viņš uzsvēra, ka LBAS uzturēs arī priekšlikumus, kas netika ņemti vērā - piemēram, par darba koplīguma lomas palielināšanu, paredzot Darba likumā iespēju caur darba koplīgumiem elastīgāk regulēt atsevišķus darba attiecību jautājumus, kā arī par aizliegumu darba devējiem vienpusēji grozīt darba grafikus.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) uzsvērusi, ka izmaiņas Darba likumā samazinās izmaksas un administratīvos šķēršļus darba devējiem, un atzīst, ka sarunās ar LM un LBAS atbalstīti vairāki nekā puse no LDDK priekšlikumiem. Darba tiesības Latvijas likumdošanā salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir neelastīgas, kas rada darba devējiem konkurētspējas risku mainīgajā uzņēmējdarbības vidē, atzīst LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, norādot, ka LDDK mērķis ir sabalansēt darba devēju un darbinieku atbildību darba attiecībās, kā arī samazināt izmaksas un administratīvos šķēršļus.

Alus ražotāja a/s Aldaris Personāla daļas Personāla vadības un administratīvā departamenta direktore Pārsla Baško norāda, ka «visas piedāvātās izmaiņas šķiet loģiskas un nākotnē palīdzēs izvairīties no neskaidrībām tajās jomās, uz ko šīs izmaiņas attiecas». Tomēr, pēc viņas teiktā, arī spēkā esošā likuma redakcija likumpaklausīgiem uzņēmumiem nekādus nozīmīgus ierobežojumus neradīja. Arī lielveikalu tīkla a/s Rimi Latvia Personāla daļas vadītāja Līga Stabulniece uzsver, ka uzņēmums grozījumus vērtē pozitīvi un vairāki no tiem ir labvēlīgi darba devējam, piemēram, par pārkāpumu atklāšanu un disciplinārsoda piemērošanas termiņu pagarināšanu. L. Stabulniece atzīst - sarežģījumus uzņēmums nesaskata arī saistībā ar pārējiem grozījumiem.

Likumā paredzētie grozījumi par nakts un virsstundu darbu neuztrauc arī uzņēmumus, kuru darbības specifikas dēļ darbinieki tiek nodarbināti naktīs, piemēram, apsardzes uzņēmumus. Apsardzes uzņēmuma G4S Latvija Personāla departamenta direktore Anita Sāne atzīst - ja LM plānotās izmaiņas likumā, kas attiecas uz nakts darbu un summēto darba laiku, tiks pieņemtas tādā formā, kā šobrīd, tad G4S Latvia tas skars minimāli. Tas skaidrojams ar to, ka nozares darbinieki, uz kuriem varētu attiekties attiecīgie likuma grozījumi, nakts darbu ikdienā neveic, paskaidroja A. Sāne. Savukārt VDI Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisāne norāda, ka ierobežoto resursu dēļ VDI neplāno aktīvāk kontrolēt uzņēmumus, kas darbiniekus nodarbina naktīs. Tomēr, pēc viņas teiktā, par pārkāpumiem, kas saistīti ar nakts darbu, sūdzību ir maz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?