Rudenīgas pusdienas
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Ābolu un dzērveņu kūka
6 personām vajadzēs: 100 g sviesta (istabas temperatūrā), 500 ml
ābolu (nomizoti, serdes izņemtas, un sagriezti kubiciņos), 250 ml
dzērveņu, 125 ml kļavu vai cita sīrupa, 1/2 tējk. malta kanēļa, 50
ml marcipāna (ja ir), 150 ml cukura, 3 olas, pa ceturtdaļtējkarotei
vaniļas un mandeļu ekstrakta, 175 ml miltu, 75 ml kukurūzas miltu,
1 ēd. k. cepamā pulvera, šķipsniņu sāls, 150 ml piena
Ietauko 2
litru formu ar noņemamām malām un liek uz 35 cm četrstūra folijas
gabala. Apņem formu cieši ar foliju.
Lielā pannā izkausē pusi
sviesta un karsē ābolus un dzērvenes, palaikam apmaisot, kādas 3
min. Pievieno sīrupu un kanēli un karsē 5 min. Atdzesē un pilda
formā.
Lielā bļodā sakuļ atlikušo sviestu, marcipānu un cukuru,
rezervējot 2 ēdamkarotes. Iekuļ olu dzeltenumus pa vienam, iekuļ
vaniļas un mandeļu ekstraktus.
Bļodā sajauc miltus, kukurūzas
miltus, cepamo pulveri un sāli. Iejauc miltus pārmaiņus ar pienu,
tā, lai milti ir pēdējie.
Miltu mīklu sajauc ar marcipāna
maisījumu, tad atsevišķā bļodā sakuļ olu baltumus, līdz veidojas
mīkstas putas. Iecilā mīklā. Pārklāj augļus formā. Cep 180 °C
krāsnī 50-60 minūtes. Atstāj uz režģa atdzist stundu. Uzliek
servējamo šķīvi un apgāž.
Krāsnī ceptu tomātu un fenheļa zupa
8 personām: 20 plūmju tomātu, 75 ml olīveļļas,
4 saspiestas
ķiploka daiviņas, sāls un pipari pēc garšas, 1 fenheļa sakne,
1
sakapāts sīpols, 1 l vistas buljona, 50 ml sakapāta svaiga
bazilika, 2 ēd. k. balzametiķa
Pārgriež tomātus uz pusēm
gareniski un izņem sēklas. Mazā bļodiņā sajauc 2 ēd. k. eļļas,
ķiplokus un pa šķipsniņai sāli un piparus. Pārlaista tomātiem un
cep 180 °C krāsnī divas stundas. Nogriež fenhelim virsu un pataupa.
Pārgriež uz pusēm un izgriež sakni. Sagriež 1 cm lielos kubiciņos.
Lielā pannā sasilda 1 ēd. k. eļļas un cep fenheli, maisot 8
minūtes. Pievieno 450 ml ūdens, samazina liesmu un vāra aizvākotu,
līdz mīksti, kādas 20 minūtes. Lej bļodā. Pievieno pannā 1 ēd. k.
eļļas un cep sīpolus kādas 5 minūtes. Pievieno tomātus un buljonu
un uzvāra. Samazina liesmu un vāra 15 minūtes. Samaļ blenderī. Lej
atpakaļ katliņā, pievieno fenheli un baziliku. Nogaršo un pievieno
sāli un piparus, ja vajag.
Bļodiņā sajauc etiķi un atlikušo eļļu
un ielej pa tējkarotei katrā porcijā. Dekorē ar fenheļa
zaļumiem.
Ābolu un dzērveņu mērce Kartupeļu un ķirbju plāce
6 personām vajadzēs: 2 ābolus, 250 ml cukura, 1 tējk. sarīvētas
apelsīna miziņas, 250 ml apelsīnu sulas, 300 g dzērveņu, šķipsniņu
sāls
Nomizo ābolus, sagriež 12 šķēlēs un izņem serdes. Katliņā
uzvāra cukuru, apelsīnu sulu un sarīvēto miziņu. Pievieno ābolus,
dzērvenes un sāli. Samazina liesmu un vāra 30 min, līdz biezs.
Atdzesē un uzglabā ledusskapī.
4 personām vajadzēs: 750 g
nemizotu kartupeļu, 500 ml kubiņos sagriezta ķirbja, 250 ml
sarīvēta cietā itāļu siera, 1 tējk. sausā timiāna, sāli un piparus
pēc garšas, eļļu cepšanai
Novāra kartupeļus, līdz mīksti. Nokāš.
Vāra ķirbi, līdz pusmīksts, kādas 7 minūtes. Nokāš. Nomizo
kartupeļus un raupji sarīvē. Sarīvē ķirbi un iejauc kartupeļos.
Pievieno sieru, sāli, piparus un timiānu. Izveido četrus
plācenīšus. Cep, līdz tie viegli brūni.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!