Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sabiedrības viedokļa svars

Lai veiksmīgi īstenotu dažādas ieceres gan valsts, gan pašvaldību līmenī, nereti tiek rīkotas sabiedriskās apspriedes, kurās taujā pēc iedzīvotāju iebildumiem un priekšlikumiem. Reizēm tas notiek no labas gribas, taču bieži tā vienkārši ir kārtējā likuma burta pildīšana.

Politoloģe Iveta Kažoka uzskata, ka sabiedriskās līdzdalības situācija Latvijā, salīdzinot ar citām pasaules valstīm, ir laba, taču lielākoties šīs iespējas ir orientētas uz iedzīvotāju daļu, kas paši aktīvi seko līdzi notikumiem. Ir reizes, kad informācija par iespēju piedalīties norišu apspriešanā atrodama vien atbildīgo institūciju mājaslapās internetā, taču ne visi tur iegriežas. Citreiz gan tam pievēršas pamatīgāk, piemēram, nododot ziņu ar pašvaldību avīžu starpniecību. «Jā, caur vietējiem medijiem izplata informāciju, taču vēl jau ir arī forma, kādā to novada līdz sabiedrībai. Ja sausi paziņo, ka būs kaut kādā mistiskā zemes gabalā sabiedriskā apspriešana, un tiek norādīts tikai kadastra numurs, diez vai kāds būs atsaucīgs. Visi pēc kadastra numura nevar zināt, kas tā ir par vietu. Vajadzētu pasniegt daudz plašāk un skaidrāk,» uzsver Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis Guntis Grūba.

Lai gan nezināšana uzskatāma par būtisku kavēkli, bez problēmām neiztiek arī tad, kad vēsts par līdzdalību tomēr sasniegusi dzirdīgas ausis. «Runājot par likumā noteiktajām sabiedriskajām apspriedēm, es teiktu, ka tās nereti ir ķeksīša pēc. Dokuments jau ir sagatavots, un sagatavotājiem nav nekādu jautājumu, par kuriem viņi vēlētos konsultēties ar sabiedrību. Viņu misija tad ir pēc iespējas atgaiņāt visu veidu priekšlikumus, jo viņiem šķiet, ka iecere jau ir perfekta,» spriež I. Kažoka. Viņu gan iepriecinot tas, ka aizvien biežāk parādās alternatīva veida apspriešanas, kas nereti nav likuma spiestas, bet patiesa vēlme apzināt dažādu pušu viedokļus. Līdzīgi domā arī Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe: «Citos gadījumos sabiedrisko apspriežu organizēšanas process norit formāli, informācija, kas būtu būtiska iedzīvotājiem, tiek sagrozīta vai pateikta tikai daļēji, un procesa virzītājs var izdarīt to, ko vēlas.»

Pēc risinājuma, kas mainītu šo situāciju, tālu nav jāmeklē, uzskata I. Kažoka: «Gan valsts, gan pašvaldību iestādēm ir jāsaprot, kurš brīdis ir īstais, lai pakonsultētos ar plašāku sabiedrību. Daudz labāka būtu sistēma, kurā par normu tiktu uzskatīta plašākas apspriedes rīkošana, vēl pirms uzrakstīts, piemēram, jauna likuma vai koncepcijas melnraksts. Latvijā izplatītāka prakse ir jau uzreiz piedāvāt gatavu dokumentu, kas ir principā grūti maināms savos uzstādījumos.»

Lai gan izmaiņas pašvaldību teritorijās parasti formulē kā izdevīgas visiem iedzīvotājiem, netiek izslēgta arī atsevišķu personu interešu apmierināšana. «Runāsim konkrēti - mums tagad bija teritorijas plānošana, kas bija Jūrmalas pašvaldības iniciatīva. Taču īpašas nepieciešamības pēc tās nebija, jo jau 2012. gadā tika pieņemts teritorijas plānojums. Tās bija konkrētu ietekmīgu cilvēku intereses, un tās arī tika konkrēti realizētas. Kad šie cilvēki, kas ir ietekmīgi Latvijā, vēršas pie pašvaldības vadītāja un viņi kopā spēlē kārtis darba laikā, protams, viņi vienojas par savu attīstības projektu,» skepsi neslēpj G. Grūba. Viņš gan min arī piemēru, kad sabiedrības viedoklim jaunajā plānojumā bijis svars un atsevišķas piejūras teritorijas pēc iedzīvotāju spiediena tomēr nav apbūvētas.

Skaidrs, ka, lai ko mainītu, ar vienu personu nepietiek, un rodas apburtais loks - cilvēki, balstoties uz iepriekšējo pieredzi, vairs netic, ka viņu spēkos ir kaut ko mainīt, taču tās lietas, kas varētu mainīties, nemainās, jo neviens neizrāda iniciatīvu. R. Pīpiķe piebilst, ka ne katrs arī spēj ilgstoši cīnīties: «Kur pastāv cits viedoklis, tur neapšaubāmi būs konflikts, un, ticiet man, cilvēki, kas piedalās, ilgstoši nevar izturēt tādu spriedzi un nereti salūst.»

Taču, kad runa ir par īpaši aktuāliem jautājumiem, tie bez ievērības nepaliek. Liepājas domes pārstāve Evita Eņģele stāsta, ka, piemēram, tur rīkotajā apspriešanā par pilsētas izglītības nozares attīstību piedalījušies vairāk nekā 600 cilvēku. Visi uzklausīti, taču, ņemot vērā, ka šīs reformas iestrēgušas valstiskā līmenī, Liepāja ieņēmusi nogaidošu pozīciju. Arī Madonas, Daugavpils un citu novadu pārstāvji apgalvo, ka sabiedrība esot diezgan aktīva un nereti panākot sev nevēlamo izmaiņu atcelšanu vai palīdzot uzlabot iecerēto.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pauž, ka tā ļoti augstu novērtē dažādus viedokļus, taču vienlaikus uzsver - pušu iesaistei jābūt vērstai uz dialogu un kompromisu, sabiedriskās apspriešanas pašmērķis nevar būt plānošanas dokumenta vai konkrēta objekta noraidīšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?