Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sadarbībā rodami labākie risinājumi

Elektropārvades sistēmas darbības stabilitāte un modernizācija ir pamats stabilai elektroapgādei, sevišķi reģionos, tādēļ būtiska ir konstruktīva sadarbība starp elektrosistēmas operatoru a/s Sadales tīkls (ST) un pašvaldībām.

Dienas aptaujātie vietvaru pārstāvji sadarbību atzīst par labu, uzsverot ST speciālistu atvērtību gan plānu saskaņošanai, gan problēmjautājumu risināšanai. Vienlaikus pašvaldību vadītāji norāda, ka klupšanas akmens ir lielās izmaksas jaunu līniju ierīkošanā vai pieslēguma jaudu palielināšanā, kas reģionu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem bieži ir nepaceļama nasta.

Nīcas novada Komunālās pārvaldes vadītājs Aigars Veiss kā būtisku sadarbības faktoru atzīmē ST komunikācijas kvalitāti ar klientiem. «Savlaicīgi informē par plānotajiem atslēgumiem un modernizācijas darbiem, savukārt mēs informējam iedzīvotājus un uzņēmējus,» stāsta A. Veiss un piebilst, ka neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir abu pušu pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu plānus, kas saistīti ar elektroapgādi. Tiek arī uzklausīti pašvaldības ieteikumi konkrētiem projektiem. «Gadu gaitā būtiski uzlabojusies tieši savstarpējā komunikācija. ST neizturas kā monopolists, bet kā sadarbības partneris. Ja nepieciešams, uzņēmuma speciālisti atbrauc, lai dabā apskatītu mūsu iecerēto ideju. Sadarbība un informācijas apmaiņa notiek gan ar pašvaldību, gan ar uzņēmējiem, lai pirms jebkādu darbu veikšanas atrastu labāko risinājumu,» stāsta Nīcas pašvaldības pārstāvis. Aizvien retāk arī notiek avārijas atslēgumi, turklāt atslēgumu novēršana norit maksimāli ātri, ņemot vērā pašvaldības ieteikumus par prioritārajiem objektiem.

Līdzīgās domās ir arī Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, kurš kā pozitīvu faktoru min izpratni par plānoto investīciju svarīgumu konkrētajā objektā. «Regulārajās sanāksmēs informējam ST pārstāvjus par attīstības plāniem, arī par vietām, kur plānots attīstīt uzņēmējdarbību, kam attiecīgi būs nepieciešams elektroapgādes pieslēgums,» akcentē V. A. Krauklis.

«Iepirkuma rezultātā dome šogad izvēlējās elektroenerģijas piegādātāju no Igaunijas, jo cena bija izdevīgāka. Neslēpšu, ka domājām, vai mainīsies ST attieksme, bet attieksme palika nemainīga un ST darbojas tieši tā, kā pārvades operatoram jāstrādā,» akcentē Valkas mērs. Kā mīnusu V. A. Krauklis uzsver augstās cenas par pieslēguma jaudas maiņu vai jauna pieslēguma izveidošanu. «Cenu politika ir sāpīga visiem lauku uzņēmējiem. Protams, mēs arī apzināmies, ka šo jautājumu neizlemj tā līmeņa speciālisti, ar kuriem mums notiek ikdienas sadarbība. Tomēr mēs rosinām cenu politiku mainīt, piemēram, diferencējot izmaksas saistībā ar reģionu un citiem kritērijiem,» norāda Valkas mērs.

Viņam piekrīt arī Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, kurš rosina šo jautājumu skatīt valsts līmenī. «Pieslēgumu izmaksas ir augstas reģionu uzņēmējiem. Ja grib izveidot lielāku ražotni, kam nepieciešams attiecīgs elektroapgādes pieslēgums, piemēram, viena kilometra līnijas izbūve uz konkrēto objektu, šīs izmaksas ir gana iespaidīgs cipars, ko reģiona uzņēmējs nespēj apmaksāt,» skaidro S. Maksimovs. Pēc viņa teiktā nereti šīs summas, kas svārstās 50-100 tūkstošu eiro apjomā, ir šķērslis biznesa izveidošanai. «Šī tēma ir aktuāla gan reģionu pašvaldībām un uzņēmējiem, gan arī uzņēmumam ST, tādēļ mums kopā kā cīņubiedriem aktīvi jārosina domāt valdību un atbildīgās institūcijas par to, kā šīs izmaksas vismaz daļēji segt un no kādiem fondiem,» uzskata Viļakas mērs.

Vienlaikus viņš akcentē, ka ikdienas tehniskā sadarbība ar ST speciālistiem notiek konstruktīvi un pretimnākoši. «Bijušās Meža skolas ēkā tika izveidots šūšanas uzņēmums, bet projektēšanas gaitā neapzināti tika piemirsts jautājums par nepieciešamajām elektroapgādes jaudām. Uzņēmumam bija jāsāk strādāt, taču jaudas bija nepietiekamas. Kopīgās sarunās mēs atradām risinājumu, un, kamēr tika izveidota pastāvīga nepieciešamā infrastruktūra ražotnei, ST atrada veidu, kā ar esošajām jaudām nodrošināt uzņēmuma darbu. No mums par to neko papildus nepaprasīja, kaut arī tās bija gan ST, gan Latvenergo izmaksas,» stāsta S. Maksimovs.

Viļakas mērs arī aicina savus kolēģus citās pašvaldībās problēmjautājumus risināt ar ST speciālistiem un iesaka: «Nevajag sākt ar pārmetumiem publiskajā telpā, bet runāt ar uzņēmumu. Ja vispirms negācijas tiek izteiktas publiski, pēc tam grūti atrast kopīgu valodu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?