Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Saeima lauku zemes iegādi tomēr ierobežos

Saeima nav zaudējusi cerības līdz Jāņiem, kad beidzas pavasara sesija, tomēr pieņemt grozījumus likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos, kas novērstu spekulatīvus darījumus ar Latvijas zemi un saglabātu to lauku ražotāju rokās. Ar pārliecinošu vairākuma atbalstu ceturtdien likuma izmaiņas deputāti pieņēma 2. lasījumā, nosakot, ka viena fiziska vai juridiska persona var iegādāties ne vairāk kā 2000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Šī iepriekš bija viena no strīdīgajām normām.

Uz projekta izskatīšanu 2. lasījumā bija iesniegti vairāk nekā 60 priekšlikumu, tas nobremzēja tā pieņemšanu līdz 1. maijam, kad beidzās ierobežojumi ārzemniekiem iegūt Latvijas zemi. Tagad tā ir nonākusi brīvajā tirgū un ikviena persona var iegādāties neierobežoti daudz zemes, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas deputāts Edvards Smiltēns (Vienotība). Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) Latvija varēja liegt citu valstu pilsoņiem iegūt Latvijas zemi septiņus gadus, pēc tam šo termiņu pagarinot vienu reizi uz trim gadiem - līdz 2014. gada 1. maijam.

Saeimas sēdē vairs nebija strīdu par to, cik daudz zemes varēs iegādāties viena persona, bet gan par Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) deputāta Jāņa Dombravas iniciatīvām. No tām viena apzināti bija vērsta uz ES noteiktās procedūras pārkāpšanu, ignorējot saistības, kuras Latvija uzņēmusies, ko deputāts arī atzina. J. Dombrava ierosināja paredzēt, ka Latvijas zemi varēs iegādāties pilsoņi tikai no tām ES valstīm, kurās tiešo maksājumu apjoms uz vienu hektāru lauksaimniecības zemes nepārsniedz Latvijai piešķirto maksājuma apjomu. Tāda, piemēram, ir Horvātija.

Deputāts norādīja, ka tā Latvija varētu iegūt laiku, kurā Latvijas zemes tirgus citu valstu interesentiem būtu slēgts. «Šis ir pašcieņas jautājums, nevis huligānisms,» sacīja J. Dombrava, reaģējot uz E. Smiltēna iepriekš secināto, ka «tas ir juridiskais huligānisms». Tomēr Ingmārs Līdaka (ZZS) brīdināja, ka demonstratīva saistību pārkāpšana šajā jautājumā var Latvijai radīt problēmas citās jomās. Viņam arī bija šaubas, vai Valsts prezidents varētu šādu likumprojektu izsludināt, kas nozīmētu tā atdošanu atpakaļ Saeimai, un tad «tas stāsies spēkā ap Jauno gadu». J. Dombravas iniciatīva neguva vairākuma atbalstu.

Likumprojektā ir noteikts, ka darījumus ar zemi līdz desmit hektāriem neskar ierobežojumi. Ir paredzēts, ka tagad zemi varēs iegūt arī biedrības, piemēram, Mednieku biedrība, vai ar dabas aizsardzību saistītās organizācijas, kurām līdz šim nebija šādas iespējas. Deputāti likumā arī paredz Zemes fonda darbību. Iespēja iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi būs fiziskām personām, kas būs reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātāji. Projektā ir paredzētas arī pirmpirkuma tiesības zemes kopīpašniekiem, nomniekiem vai zemes lietotājiem, kā arī personām, kuru īpašumam ir kopīga robeža ar izraudzīto zemes gabalu. Nākamais šajā pretendentu rindā ir jaunais zemnieks un arī Latvijas Zemes fonds.

Pret pirmpirkuma tiesību noteikšanu bija Saeimas Juridiskais birojs, kas aicināja izslēgt šo normu. Taču Saeima Juridiskā biroja ierosinājumu neatbalstīja. Arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) uzskatīja, ka pirmpirkuma tiesības būtu piešķiramas tikai kopīpašniekiem, pašvaldībām un valstij, kas šajā gadījumā būtu Zemes fonds. Savukārt E. Smiltēns norādīja uz nepieciešamību aizsargāt zemes tagadējo lietotāju biznesu. Līdz Zemes fonda darbības uzsākšanai arī paies vēl zināms laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?