Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sagaida ar atplestām rokām

Grūti atcerēties, kuru valdības vadītāju vēl pašvaldību vadītāji būtu sagaidījuši tik labvēlīgi, kā trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē tika uzņemta premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība). Pašvaldības cer, ka līdz ar viņas vadītās valdības apstiprināšanu būs atjaunots arī pašvaldību un valdības dialogs. «Šo pozitīvo attieksmi veido Laimdotas Straujumas iepriekšējā darbība,» Dienai sacīja LPS līderis Andris Jaunsleinis.

Jau ienākot Rīgas domes sēžu zālē, kur notika LPS sēde, L. Straujuma iejuka starp vietējiem līderiem, sarokojoties un pat apkampjoties ar vienu, otru, trešo pašvaldību vadītāju. Lielu daļu no viņiem premjera amata kandidāte pazīst kopš laika, kad bija Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre. Arī kā zemkopības ministre viņa ir sadarbojusies ar vietējiem līderiem. Dialogā ar zāli viņa bieži lietoja uzrunas formu «tu», saucot vietējos līderus vārdā. Ja valdību apstiprinās, L. Straujuma plāno regulāri apmeklēt LPS domes sēdes.

Pašvaldībām ir svarīgi panākt, lai ņemtu vērā to intereses, sagatavojot nākamā gada valsts budžeta projektu, kā arī būtu ievērotas reģionu vajadzības nākamajā Eiropas Savienības (ES) fondu septiņu gadu plānošanas periodā. Tās apzinās, ka, vienojoties ar Eiropas Komisiju par ES fondu investīcijām, vairs nav iespējams koriģēt Partnerības līgumu. Taču fonda līdzekļu sadalē tās vēlas, lai ir redzami ieguldījumi visā Latvijas teritorijā un lai tie ir vērsti uz Nacionālajā attīstības plānā noteikto prioritāti - ekonomikas izrāvienu, ko uzsvēra A. Jaunsleinis.

Madonas novada priekšsēdis Andrejs Ceļapīters (Vienotība) uzteica L. Straujumas līdzšinējo darbību - ja visi ES fondi tiktu apgūti tā, kā to spēja nodrošināt viņas vadītā Zemkopības ministrija, pašvaldības būtu apmierinātas. Madonas mērs uzskata, ka nav lietderīgi tērēt lielas fondu naudas stratēģiju rakstīšanai, ja galvenais ir veicināt uzņēmējdarbību. Svarīgi esot pārliecināties, ka ES fondu nauda patiešām nonāks 30 attīstības centros, nevis tikai deviņās lielajās pilsētās. «Tagad mums nav skaidrs, kāds būs pieejamais finansējums novadu ceļiem,» norādīja Kuldīgas novada priekšsēde Inga Bērziņa (Kuldīgas novadam).

Pašvaldību pārstāvjus interesē arī jaunais būvniecības likums, kuram 1. februārī jāstājas spēkā, bet valdība vēl nav pieņēmusi nepieciešamos Ministru kabineta noteikumus, uz to norādīja Ventspils mēra pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš. Viņš uzsvēra, ka pašvaldībām ir pieejami apspriešanai tikai seši no 11 sagatavotajiem noteikumiem. Kopā ir nepieciešams vairāk nekā 20 šādu normatīvu. L. Straujuma pieļāva, ka var nākties atlikt būvniecības likuma spēkā stāšanos. Šo Ekonomikas ministrijas neizdarību viņa arī žurnālistiem minēja kā vienu no iemesliem, kāpēc nesteidz aicināt Danielu Pavļutu (RP) ekonomikas ministra amatā. Vēl norādīts, ka viņš neuzņēmās politisko atbildību pēc Zolitūdes traģēdijas kā ministrs, kurš atbildīgs par būvniecības procesu. Vairāki mediji ziņo, ka patiesais iemesls varētu būt saistīts ar to, ka D. Pavļuts ir aizskāris ietekmīgu uzņēmēju intereses. Kāds Vienotības politiķis neoficiāli pieļāva - arī tā varētu būt taisnība, bet L. Straujuma neesot tas cilvēks, kas iespaidojas no šādiem argumentiem.

Vietējās varas visvairāk interesē, kurš būs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Amats pienākas Visu Latvijai!-TB/LNNK, kura tam virza Eināru Cilinski - viņš bijis ministrijā valsts sekretārs, kā arī parlamentārais sekretārs laikā, kad VARAM vadīja Edmunds Sprūdžs (RP). LPS priekšsēdis A. Jaunsleinis jau ir ticies ar apvienības frakciju un neiebilst pret E. Cilinska kandidatūru, jo uzskata viņu par pieredzējušu. Pieredze ir arī Raimondam Vējonim (ZZS), kurš vadītu ministriju, ja ZZS būtu to izcīnījusi. Galīgais valdības sastāvs būs zināms tikai pirmdien. Pašvaldībām svarīgi, lai jaunajam ministram nebūtu vajadzīgs laiks iestrādāties un viņš varētu ķerties pie darba jau nākamajā dienā pēc apstiprināšanas, uzsvēra A. Jaunsleinis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?