Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sajūt klonētu liellopu gaļas smārdu

Strīdi ap ģenētiski modificētu pārtiku drīz var šķist tikai «ziediņi», jo rindā uz nonākšanu cilvēku vēderos jau gaida klonēti dzīvnieki. To apzinoties, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti sarosījušies, lai pagūtu sakārtot uz šiem jaunajiem pārtikas produktiem attiecināmo likumdošanu.

EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), kura darbojas Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, atzīst, ka «klonētu dzīvnieku gaļa» izklausās biedējoši, taču norāda, ka likumdošanu esot jāsāk gatavot laikus, pirms šī jaunā pārtika sasniegusi Eiropas ražotnes un tirgotavas: «Šobrīd mūs glābj tas, ka pagaidām dzīvniekus vieglāk un lētāk audzēt parastos veidos nekā klonēt. Bet tajā brīdī, kad klonēšanas tehnoloģijas attīstīsies, būs tā kā ar ģenētiski modificētiem organismiem - tūlīt atskanēs žēli gaudās balsis, kuras teiks, ka mēs ar šo gaļu varētu pabarot visus pasaules bada cietējus. Taču to nedrīkst pieļaut bez pietiekamas zinātniskās bāzes, kas pierādītu, ka ilgākā laikā šādas gaļas lietošana uzturā neradīs novirzes no normas.»

Jautājums par klonētu dzīvnieku gaļas izmantošanu Eiropas Savienības (ES) teritorijā tika aktualizēts jau iepriekšējā EP sasaukuma laikā, taču toreiz deputāti noraidīja Eiropas Komisijas (EK) iesniegtos likumprojektus. Tie paredzēja aizliegt ES gan klonēt lauksaimniecības dzīvniekus, gan importēt šo dzīvnieku klonus, kā arī tirgot no tiem ražotu pārtiku. Bijušā EP sastāva izvairīšanās no minēto likumu pieņemšanas tika pamatota ar daudzām neskaidrībām šajā jomā, turklāt strīdīgā lēmuma pieņemšanu kavēja negatīvā ES iedzīvotāju attieksme pret minēto gaļu. Eiropas Patērētāju organizācijas ģenerāldirektore Monika Gojēna atklāj, ka klonētu dzīvnieku vai to pēcnācēju gaļu uz saviem šķīvjiem nevēlas redzēt 80 procentu eiropiešu.

S. Kalniete norāda - jaunievēlētie parlamentārieši drīzumā atgriezīsies pie EK iesniegto tiesību aktu izskatīšanas, un šobrīd paredzams, ka tie spēkā varētu stāties ne agrāk kā pēc diviem gadiem. Jāpiebilst, ka vairākums ES dalībvalstu - tostarp Latvija - ir pret klonētu dzīvnieku gaļas izmantošanu pārtikā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) paziņojis, ka mūsu valsts atbalsta EK iniciatīvu noteikt šai gaļai īpašu tiesisku regulējumu un uz laiku apturēt no kloniem ražotas pārtikas tirgošanu ES teritorijā.

Taču jau šobrīd skaidrs, ka klonētu dzīvnieku gaļas un piena aizliegšana ES teritorijā varētu nenākties viegli, jo zaļo gaismu šādai pārtikai dod Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde. Vairākkārtējos pētījumos tās speciālisti secinājuši, ka no nekaitīguma viedokļa nav nekādas atšķirības starp gaļu un pienu, kas ražots no dzīvnieku kloniem, un pārtiku, kas ražota no tradicionāli audzētiem dzīvniekiem. Arī medicīnas zinātņu doktors uzturzinātnieks Zigurds Zariņš Dienai norāda, ka neviens līdz šim veikts pētījums nav apstiprinājis klonētu dzīvnieku gaļas kaitīgumu: «Atšķirība varētu būt vienīgi garšas īpatnībās, bet tas būs jājautā kulināriem.» Vienīgais mīnuss klonēto dzīvnieku jautājumā esot to labturības problēmas - izmantotie sieviešu kārtas surogātdzīvnieki un paši kloni var just ciešanas, turklāt dažkārt tie neizdzīvo.

Jāpiebilst, ka klonēšana ir dzīvnieku pavairošana bezdzimumvairošanās ceļā, atsevišķa dzīvnieka šūnas kodolu ievietojot olšūnā, lai radītu ģenētiski identiskus atsevišķus embrijus, kurus pēc tam var ievietot surogātmātēs. Dzīvnieku klonēšanu savā teritorijā apstiprinājusi Argentīna, Austrālija, Brazīlija, Kanāda un Amerikas Savienotās Valstis, taču norādīt apjomus izvairījās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?