Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sāk ar ugunsdzēsēja lietu, lielās «zivis» gaida

Mēs viņu pārcēlām uz citu nodaļu. Tagad viņš vairs nestrādā ar uzraudzību, tikai ar tehniku, aprīkojumu, Dienai saka Andris Vasiļevskis, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks, jautāts, ko tagad dara VUGD inspektors Juris Šmits. Inspektoru tur aizdomās par 2000 latu liela kukuļa pieprasīšanu, lai «pievērtu acis» - nefiksētu Bērnu slimnīcas daudzfunkcionālajā korpusā ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus.

J. Šmits un vēl divas šajā epizodē iesaistītas privātpersonas ir pirmās, kurām apsūdzību Bērnu slimnīcas apjomīgajā korupcijas skandālā tagad ceļ prokurors Māris Leja. Apmēram divu nedēļu laikā varētu uzrādīt apsūdzības arī pārējiem aizdomās turētajiem. Sākotnēji prokurors domājis, ka lieta tiesā varētu nonākt šā gada beigās, taču precīzi prognozēt esot grūti lielā aizdomās turēto skaita dēļ.

Kukulis - mājā

Inspektoram J. Šmitam draud brīvības atņemšana līdz astoņiem gadiem, bet kukuļa devējiem grupā - no pieciem līdz desmit gadiem, liecina Krimināllikuma panti, par kuriem apsūdzības izvirzīs. Taču J. Šmits, kura valsts amatpersonas deklarācija vēsta par 39 500 eiro lielām parādsaistībām pērngad, noteikti nepieder lielākajām «zivīm» pirms gada KNAB uzsāktajā lietā. Iespējams, vislielāko labumu saņēmusī «zivs» varētu būt Bērnu slimnīcas nu jau bijušais valdes loceklis, iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks. Viņu tur aizdomās par kukuļņemšanu 80 000 latu vērtībā. Kukulis varētu būt bijuši būvfirmas Rīgas firma Pamats par brīvu veiktie darbi viņa privātmājā.

Izmeklēšanā atklātā iespējamā shēma ir šāda: slimnīcas amatpersonas, līdzdarbojoties būvuzraugiem Projektu vadības un attīstības birojs (PVAB), kopā ar būvniekiem Pamats «uzpūtuši» tāmes būvprojektiem 2009. gadā, no tā gūstot labumu, nevis lētāko piedāvājumu.

KNAB pret aizdomās turētajām personām aicina celt apsūdzības pēc Krimināllikuma pantiem par krāpšanas, kukuļdošanas, kukuļņemšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, komerciālās uzpirkšanas un viltotu dokumentu izmantošanas gadījumiem, tajā skaitā ar viltu iegūstot tiesības uz naudu par kopējo summu ne mazāk kā 100 000 latu apmērā.

Aizdomās turētie ir trīs valsts amatpersonas - A. Kramzaks, viņa kolēģis Bērnu slimnīcā saimniecības direktors Aivars Lisenko, zināms arī kā dāsns ziedotājs Tautas partijai, inspektors J. Šmits un septiņas privātpersonas. Viņu vidū ir PVAB valdes loceklis Raitis Muižnieks, Pamats lielākais īpašnieks Aleksandrs Kreicers, kā arī pēc portāla ir.lv informācijas vēl piecas privātpersonas - Georgijs Pimenovs, Sergejs Kravcovs, Juris Briedis, Rihards Jāgers un Mihails Kreitsars.

Uzpūta tāmes

«Shēma ir tāda: tiek iesniegta tāme, un, kad visi pretendenti iesnieguši piedāvājumus, kāda no amatpersonām ar tiem iepazīstas un secina, ka Pamata piedāvājums ir ļoti izdevīgs. Bet starpība starp piedāvāto līgumsummu un nākamā pretendenta piedāvāto cenu ir ļoti liela,» skaidro M. Leja. Tad līdz piedāvājumu atvēršanai tāmes samainītas. Tāda aina varētu būt bijusi slimnīcas Vecāku mājas rekonstrukcijas gadījumā. Sākotnējā iesniegtā tāme bijusi 369 000 latu, bet pēc tam jau parādījušies Ls 390 000. Rekonstrukcija tika pilnībā veikta par ziedojumiem.

Par valsts galvoto kredītu apmaksāto slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa būvdarbu divu kārtu iepirkuma gadījumā ir cita shēma. Būvnieki aprēķināja summu, par kādu pašiem izdevīgi veikt darbus, un tai pieskaitīja klāt summas, kuras vēlējās saņemt amatpersonas. Būvdarbiem konkurss netika rīkots, bet gan sarunu procedūra, tāpēc samainīt tāmes nebija nepieciešamības. Te krāpšanas ceļā zaudēti vismaz 33 000 latu. Nelikumīgas darbības atklātas arī Bērnu slimnīcas Uzņemšanas nodaļas vienkāršotās renovācijas darbu iepirkumā - cenšoties radīt sadārdzinājumu par 47 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?