Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sāk īsto cīņu par dalību Rio

Akcents uz kvalitāti, ne kvantitāti šosezon tiks likts Latvijas BMX riteņbraukšanas izlasē. Īpaši tas attiecas uz tās līderi Māri Štrombergu, kurš «punktu» sacensībās šosezon brauks biežāk nekā pērn, taču neaizmirsīs arī par individuālajiem mērķiem. Šis gads mūsu sportistiem lielā mērā būs izšķirošs cīņā par trim ceļazīmēm uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

Divkārtējais olimpiskais čempions Štrombergs un treneris Ivo Lakučs Latvijā bija uz dienu «iegriezušies», lai atrādītos izlases jaunajam ģenerālsponsoram Monum, taču jau otrdien vakarā atsāka treniņus Lielbritānijā. «Sponsora iegūšana ir vērtīga ne tikai finansiālā, bet arī psiholoģiskā ziņā, jo tas ir stimuliņš puikām. Jūtam, ka esam novērtēti, jo šāds atbalstītājs izlasei ir pirmo reizi mūsu BMX vēsturē,» gandarīts bija Lakučs.

Kopš gada sākuma izlase aktīvi trenējusies abpus okeāna, taču nu līderu kvartets sapulcējies Mančestrā, kur notiks pirmais Pasaules kausa posms. «Ar šīm sacensībām arī pa īstam sākas tas ceļš uz Rio. Šosezon galvenās sacensības mums būs pasaules un Eiropas čempionāti, kā arī Pasaules kauss,» Dienai atklāja Lakučs.

Šobrīd Latvija olimpiskajā Nāciju rangā ieņem sesto vietu, taču, lai iegūtu trīs olimpiskās kvotas, jātiek divas pozīcijas augstāk. «Jā, līdzšinējo piecu nāciju vietā trīs kvotas šoreiz ir tikai četrām. Mēs parasti bijām piektie... Jācenšas tikt galā ar divām no lielvalstīm - Franciju, Holandi vai Angliju. Tas nav neiespējami, taču, lai to sasniegtu, jāstrādā kā komandai un visās sacensībās katram jānobrauc pēc iespējas labāk,» sacīja izlases treneris. «Pagaidām iesim grūtāko ceļu, nemeklējot «sētas» mačus, kur uzvarēt, lai nopelnītu vairāk ranga punktu. Iesim normālu ceļu, lai ne tikai dabūtu punktus, bet arī ieliktu stipru pamatu nākamajam gadam.»

Latvijas izlasē bez Štromberga ir arī Edžus Treimanis, Rihards Veide un Kristaps Konrāds. «Tas ir mūsu kodols, kuriem tiks nodrošināti iespējami labākie apstākļi, lai tos punktus izcīnītu,» uzsvēra Lakučs.

Trīs kvotu iegūšana, protams, ir svarīgs uzdevums, taču ne mazāk nozīmīgs ir Māra Štromberga sagatavošanās cīņai par trešo olimpisko zelta godalgu. Pats sportists gan atzina, ka par Brazīliju pagaidām nedomā un koncentrējas tuvākiem mērķiem. «Centīšos braukt mazāk mačus, bet to darīt kvalitatīvāk,» stāstīja valmierietis, kurš pērn sasniedza pēdējo no lielajiem mērķiem - beidzot uzvarēja prestižajā ASV čempionātā. «Tas sniedz nelielu atvieglojuma sajūtu. Šogad Amerikā tik daudz nebraukšu. Tās vairāk būs sacensības sportiskās formas uzturēšanai. Protams, ja radīsies izdevība, centīšos titulu aizstāvēt, taču rēķinos, ka nāksies daudz biežāk braukt uz Eiropu, būs daudz problēmu ar aklimatizāciju.» Māris norādīja, ka nedomā tādās kategorijās, ka jācenšas nopelnīt pēc iespējas vairāk ranga punktu: «Man tomēr ir pašam savi mērķi, kurus cenšos sasniegt. Ja braukšu labi, arī punkti būs.»

Štrombergs apzinās, ka elitē savos 28 gados kļuvis par vienu no vecākajiem un apkārt parādās arvien vairāk jauno un trako, kuri gatavi darīt visu, lai apsteigtu čempionu: «Kā veterāns gan nejūtos. Jā, it kā skaitās daudz to gadu mūsu sportam, taču pēc paša sajūtām neredzu lielu atšķirību starp sevi 24 un 28 gados. Nav tā, ka šajā laikā būtu palicis briesmīgi nopietns un prātīgs.» Arī treneris Lakučs uzskata, ka Štrombergs ar gadiem nav zaudējis nekā no sev raksturīgās eksplozivitātes un spēka: «Pagājušais gads pierādīja, ka viņš joprojām ir tur, spicē, un vēl pāris gadus noteikti tur būs. Kā sportists viņš tiešām ir kā zvērs.»

Daļa sportistu sezonu jau pagājušajā nedēļā atklāja ASV, taču aprīļa sākumā paredzēti pirmie mači Eiropā - pasaules čempionāta trasē Beļģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Velosports

BMX sezonas nozlīmīgās sacensības
18.-19.IV PK 1. posms Mančestrā
9.-10.V PK 2. posms Papendālē
25.-26.VI Eiropas spēles Baku
4.-5.VII Latvijas čempionāts Rīgā
10.-12.VII Eiropas čempionāts Erpā
21.-25.VII Pasaules čempionātws Zolderā
15.-16.VIII PK 3. posms Engelholmā
5.-6.IX PK 4. posms Santjago del Estero
25.-26.IX PK 5. posms Rokhilā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?