Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sakārtojuši savu spēli

Disciplinēti un bez pārgalvības - tā īsumā varētu raksturot Vācijas izlases futbolistu sniegumu Eiropas čempionāta (EČ) grupu turnīrā. Viņi ir vienīgie, kas Euro 2012 līdz šim izcīnījuši tikai uzvaras. Jā, tās visas izcīnītas ar minimālu pārsvaru, bet neko vairāk nemaz nevajadzēja. Lieliska balansa atrašana starp aizsardzību un futbolu ir Vācijas pārliecinošā snieguma pamatā. Līdz šim Joahima Lēva komanda atstājusi vislabāko iespaidu šajā Eiropas čempionātā, un līdzjutēju prognozēs par čempiona titulu visbiežāk tiek minēta tieši Vācija un Spānija.

Atrasts spēles balanss

Kas tad īsti ir mainījies Vācijas izlasē kopš 2008. gada Eiropas čempionāta, kad finālā atzīts Spānijas pārākums, un 2010. gada Pasaules kausa (PK), kad Vācija paklupa pusfinālā? Pirmkārt, jau pieminētais balanss. Lēvs pēc izstāšanās no PK finālturnīra vācu medijiem izteicās, ka viņu toreizējā aizsardzības līnija bija lieliska pret vājākām komandām, bet nepietiekami disciplinēta pret meistarīgākām vienībām. Atceroties malējā aizsarga Filipa Lāma sniegumu pagājušajā EČ un iepriekšējā PK, atmiņā nāk viņa aktivitātes pretinieka laukuma pusē. Kaut vai Vācijas uzvaras vārti kompensācijas laikā 2008. gadā pusfinālā pret Turciju. Šogad Lāms ar uzbrukumiem neaizraujas. Viņa kolēģis otrā aizsardzības flangā Žeroms Boatengs arī ne. Galvenokārt tāpēc, ka līdz šim nav bijis tādas vajadzības. Lēvs nestrebj karstu un visupirms domā par vārtu nezaudēšanu. Divi ielaisti vārti trijās spēlēs ir dalīti otrs labākais rezultāts grupu turnīrā. Ņemot vērā, ka Vācija spēlēja tā sauktajā nāves grupā, to varbūt pat var uzskatīt par nedaudz augstāku panākumu nekā Itālijas divus ielaistos vārtus vai Spānijas - vienus.

Otrkārt, centra pussargu Bastiāna Šveinšteigera un Sami Hediras savstarpējās sapratnes uzlabošanās. Ja Mihaels Ballaks pirms 2010. gada PK nebūtu guvis savainojumu, Hedira neuzspīdētu finālturnīrā Dienvidāfrikas Republikā, viņu neiegādātos Madrides Real un, iespējams, pasaulē spēcīgākais centra pussargu duets netiktu izveidots. «2010. gadā mēs ar Basti [Šveinšteigeru] pirms finālturnīra bijām spēlējuši kopā tikai vienu reizi. Pēdējo divu gadu laikā spēlējām ārkārtīgi daudz un tagad viens otru saprotam bez vārdiem,» teica Hedira, kurš pēdējos divos gados kopš nonākšanas Madrides Real trenera Žozē Morinju paspārnē panācis milzīgu progresu savā spēlē, kļūstot arī par kvalitatīvu radošo spēku. «Mēs zinām savus pienākumus un zinām, kad jāsper solis atpakaļ, lai dotu priekšrocības uzbrukumā otram,» paskaidroja Hedira. Jāpiemin, ka Vācijas uzbrūkošais centra pussargs Mesuts Ezils ir Hediras komandas biedrs Madrides Real klubā.

Pašreizējās Vācijas izlases spēks lielā mērā kļuvis iespējams, pateicoties trenerim Joahimam Lēvam, kurš pārņēma valstsvienības grožus 2006. gadā. Viņš izlasē iesaistīja vairākus futbolistus, kuri tieši Vācijas izlasē pieteica sevi kā meistarus starptautiskajā skatuvē. Bez Hediras un Ezila jāpiemin arī 22 gadus vecais Tomass Millers, viņa vienaudzis Toni Kross. Turklāt aiz viņiem nav tukšuma: Marko Reiss, Mario Gece, Andrē Širle ir tikai daži no Vācijas jaunajiem talantiem, kuri lielajā konkurencē spiesti vēl tikai gaidīt savu iespēju uzspīdēt arī kādā no lielajiem turnīriem. Aizsargi Holgers Bādštūbers un Matss Hummelss to lieliski dara jau šogad.

Lēva intuīcija strādā

Hummelss vispār ir, iespējams, labākais centra aizsargs Euro 2012, lai gan pirms EČ viņam eksperti atvēlēja rezervista lomu. Lēvs lēma citādi - un pagaidām ir bijis nekļūdīgs. Hummelss pēc grupu turnīra ir sestais labākais spēlētājs sekmīgi izpildītos izklupienos (vidēji četras reizes mačā), trešais labākais pārtvertajās piespēlēs (vidēji 4,3 reizes mačā) un devītais labākais spēlētājs bumbas atņemšanā (vidēji 7,3 reizes mačā). Ņemot vērā, ka Vācijai aizsardzībā nebija tik daudz darba kā, piemēram, Polijai, Ukrainai un Dānijai, tie ir vērā ņemami skaitļi. Turklāt Hummelss, būdams viens no pēdējiem šķēršļiem savas komandas aizsardzībā, trijās spēlēs ne reizes (!) nav pārkāpis noteikumus. Ne velti viņam ir labākais vidējais vērtējums starp visiem čempionāta aizsargiem.

Citu futbolistu ēnā šoreiz palikuši Vācijas izlases flanga spēlētāji Lūkass Podoļskis un Tomass Millers. Viņu nozīme komandas spēlē gan nav maza, vienkārši viņu kulto krējumu nosmeļ centra zonas spēlētāji ar Ezilu, Šveinšteigeru un Gomesu priekšgalā.

Vācijas izlases veikums pirmajās trīs spēlēs neraisa vāciešos eiforiju. Triju vārtu autors Gomess joprojām Vācijā tiek daudz kritizēts un saukts par vienveidīgu uzbrucēju, bet Lēvu aicina uzticēties jaunajiem talantiem Širlem, Gecem un Reisam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vācijas izlase

Eiropas čempionātā
1960. gadā - nepiedalījās
1964. gadā - nepiedalījās
1968. gadā - nepiedalījās
1972. gadā - 1. vieta
1976. gadā - 2. vieta
1980. gadā - 1. vieta
1984. gadā - 5. vieta
1988. gadā - 3. vieta
1992. gadā - 2. vieta
1996. gadā - 1. vieta
2000. gadā - 14. vieta
2004. gadā - 12. vieta
2008. gadā - 2. vieta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?