Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sākas Nobela prēmijas nedēļa

Ar laureātu izziņošanu medicīnas kategorijā pirmdien tiks ievadīta ikgadējā Nobela prēmijas nedēļa, kuras laikā uzzināsim arī prestižā apbalvojuma saņēmējus fizikas, ķīmijas un ekonomikas zinātnē, kā arī miera kategorijā. Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju saskaņā ar tradīciju paziņo iepriekš neizziņotā dienā. Analītiķi un bukmeikeri jau ir nākuši klajā ar savām prognozēm par varbūtējiem prēmijas saņēmējiem.

Naudiskā vērtība mazāka

Zviedru zinātnieka un dinamīta izgudrotāja Alfreda Nobela iedibinātā prēmija četrās kategorijās (prēmiju ekonomikā kopš 1968. gada pasniedz Zviedrijas Centrālā banka) tiek piešķirta jau kopš 1901. gada. Diemžēl globālās finanšu krīzes sekas skārušas arī prestižo apbalvojumu, tāpēc 2015. gadā pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā prēmijas laureāti katrā kategorijā saņems mazāk par miljonu dolāru (900 tūkstošu eiro).

Formāli prēmijas finansiālais apmērs joprojām ir 8 miljoni zviedru kronu, bet Zviedrijas nacionālās valūtas vērtības krituma attiecībā pret dolāru dēļ laureāti saņems 953 tūkstošus dolāru (853 tūkstoši eiro). 2012. gadā finanšu krīze piespieda samazināt prēmijas apjomu no 10 miljoniem zviedru kronu (vairāk nekā miljons dolāru pēc pašreizējā valūtas kursa) līdz 8 miljoniem, bet togad, pateicoties augstākam kronas kursam attiecībā pret dolāru, prēmijas summa dolāros sasniedza 1,2 miljonus.

Nobela prēmijas naudiskās vērtības samazināšanās nav iedragājusi tās globālo prestižu, tāpēc katru gadu pirms apbalvojuma laureātu izziņošanas izskan minējumi, kas un par kādiem sasniegumiem to varētu saņemt.

Uzņēmums Thomson Reuters, kam kopš 2002. gada izdevies precīzi prognozēt 37 Nobela prēmijas uzvarētājus medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā, arī šogad iepazīstinājis ar saviem pareģojumiem.

Kā iespējamos prēmijas ieguvējus medicīnas kategorijā kompānija nosaukusi amerikāņu ģenētiķi Džefriju Gordonu, kurš pierādījis cilvēka zarnu mikrofloras saistību ar imūnsistēmas darbību, un krievu imunologu Aleksandru Rudenski, kurš pēta asins T šūnas, kas atbild par organisma aizsardzību pret infekcijām.

Ķīmijas kategorijā kā vienus no potenciālajiem balvas saņēmējiem Thomson Reuters min amerikāņus Džonu Gudno un Stenliju Vitingemu par revolucionārajiem pētījumiem, kas palīdzēja radīt litija jonu baterijas.

Izdevums The Wall Street Journal raksta, ka literatūras kategorijā bukmeikeru galvenie favorīti esot baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksijeviča un vairāku globālu dižpārdokļu autors Haruki Murakami no Japānas.

Favorīti - pāvests un Irāna

Tradicionāli visplašāko rezonansi pasaulē izraisa Nobela Miera prēmijas laureāti, tāpēc katru gadu parādās gari saraksti ar iespējamiem apbalvojuma saņēmējiem.

Tāpat kā pērn, arī šogad kā viens no galvenajiem pretendentiem uz Nobela Miera prēmiju minēts katoļu baznīcas galva Romas pāvests Francisks. Nosaukti arī Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un marksistu grupējuma FARC komandieris Rodrigo Londono, kuri septembrī vienojās izbeigt 50 gadu ilgušo bruņoto konfliktu starp Kolumbijas valdību un FARC.

Nav izslēgts, ka prēmiju varētu saņemt personas vai organizācijas, kas palīdzējušas Sīrijas bēgļiem, piemēram, Vācijas kanclere Angela Merkele un ANO Bēgļu aģentūra. Tā kā šogad atzīmē 70. gadadienu kopš atomuzbrukumiem Hirosimai un Nagasaki, iespējama esot apbalvojuma piešķiršana Irānai, kas apņēmusies ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu.

Neilgi pirms prēmijas laureātu paziņošanas tās piešķīrēja - Norvēģijas Nobela komiteja - ierauta skaļā vārdu kaujā. To izraisīja bijušā komitejas sekretāra Geira Lundestada grāmata, kurā viņš kritizē vairākus komitejas lēmumus, piemēram, 2009. gadā piešķirt Miera prēmiju ASV prezidentam Barakam Obamam. Komitejas locekļi G. Lundestadu apsūdzējuši institūcijas reputācijas graušanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?