Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sākusies Vējoņa jaunā dzīve

Pirms ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā iepriekšējā politiskajā darbībā Raimonds Vējonis nebija vērsts uz publicitāti. Viņš necentās izvirzīties priekšplānā un savulaik pat bija nemanāmākais valdības ministrs. Arī attiecībās ar medijiem tagadējais prezidents bija nevaļīgs, un nav viegli atcerēties kādu spilgtu R. Vējoņa izpausmi Saeimas vēlēšanu kampaņā. Desmit dienās no 8. jūlija līdz 18. augustam - tas ir periods, kurā Diena aplūkoja R. Vējoņa jauno dzīvi, - viss jūtami mainījies, un viņš ir atklājies pilnīgi no jauna.

Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, ielūkojoties Valsts prezidenta darba kārtībā, kurā līdzās vizītēm pie kaimiņvalstu kolēģiem un dalībai Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos ir arī piedalīšanās Ghetto Games basketbola turnīrā Krāslavā, sacīja: «Ir skaidrs, ka Raimonds Vējonis sevi mēģina parādīt kā pretmetu Andrim Bērziņam, būdams lustīgs un kustīgs. Prezidenta komanda cenšas parādīt, ka viņš ir jauneklīgs un enerģisks cilvēks, kuram ir interese par plašu jautājumu loku.» Vairāk gan šīs aktivitātes saistītas ar izklaidi, taču R. Vējoņa iepriekšējā darbība daudzās valdībās un parlamentā nozīmē, ka viņam ir liela praktiskā pieredze un arī tikšanās un vizītes ietver konkrētus jautājumus. Politologam nav iekritusi acīs kāda izgāšanās, un vienīgā cīkstēšanās bijusi par to, kāpēc prezidents nedzīvo Jūrmalā.

Pēc mūzikla uz ballīti

Valsts prezidents R. Vējonis jau nākamajā dienā pēc zvēresta nodošanas devās pirmajā vizītē uz Igauniju, kaimiņvalsts kolēģim aizvedot Rūjienas saldējuma torti. Darba vizītēs smalkākas dāvanas nemēdz vest, bet Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa vājība uz Rūjienas saldējumu mudināja paņemt līdzi to ciemakukulim. Tas varēja būt neliels pārbaudījums, zinot satiksmes ierobežojumus ceļā uz Igauniju. Pirmajā nedēļā notika arī vizīte Lietuvā. Līdz šim neviens prezidents pie kaimiņvalsts kolēģiem nebija devies tik drīz pēc stāšanās amatā. Valsts prezidenta kancelejas sniegtā informācija liecināja, ka sarunas bijušas saturiski piepildītas. To Dienai uzsvēra arī prezidenta Preses dienesta vadītājs Oskars Volfs, norādot, ka delegāciju tikšanās laikā ir pārrunāti daudzi aktuālie jautājumi - par drošību, Krievijas sankciju tiešo un netiešo ietekmi uz valstu ekonomiku, bēgļu uzņemšanu, situāciju Grieķijā. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite bija ļoti atvērta, pozitīvi noskaņota un ieinteresēta abpusējās sadarbības uzsākšanā, par vizīti Lietuvā sacīja O. Volfs. Viņš arī teica, ka tā ir bijusi sagadīšanās, ka pirmajās desmit dienās notiek vairāki lieli pasākumi, kuros R. Vējonim bija jāpiedalās. Uz visiem šajā laikā saņemtajiem ielūgumiem Valsts prezidents tomēr nav varējis atsaukties.

Atgriezies no Igaunijas, nākamās dienas vakarā R. Vējonis kopā ar dzīvesbiedri Ivetu Vējoni, dēlu Nauri un vairākiem kolēģiem ieplānoja Latvijas Jaunatnes teātra izrādes Eslingena apmeklējumu koncertzālē Rīga. Tās sākums gan kavējās, ko namatēvs Juris Millers skaidroja ar skolēnu dziesmu svētku radītajiem sastrēgumiem. Visticamāk, tie bija skāruši arī Valsts prezidentu, jo pēc viņa ierašanās izrāde sākās, bet beidzās pēc vienpadsmitiem vakarā. Tad uz fotografēšanos kopā ar māksliniekiem un vienu no mūzikla Eslingena autoriem, komponisti Lolitu Ritmani uz skatuves uzaicināja arī R. Vējoni. Runu viņš neteica, bet tikai apsveica tās dienas jubilāru aktieri Juri Jopi. J. Millers Dienai apstiprināja, ka ielūdzis Valsts prezidentu apmeklēt izrādi Eslingena, lai parādītu sabiedrībai, cik nozīmīga un vēsturiska loma mūsu valsts vēsturē bija bēgļu nometnei Eslingenā pēc Otrā pasaules kara.

Ar mūzikla noskatīšanos prezidenta tās dienas gaitas vēl nebeidzās, un pēc pusnakts viņš ieradās pie Madonas Skolu dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Jaunieši jau bija nodevušies nakts ballītei un pēkšņā viesa parādīšanās viņiem bija pārsteigums, Dienai atzina Madonas novada priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (Vienotība). Ar pašvaldības vadītāju gan šis apmeklējums bija saskaņots. Viss liecināja, ka jaunais prezidents ne skolas gados, ne vēlākajā politiskajā darbībā bērnu izpratnē nebija sastrādājis neko tādu, par ko viņiem vajadzētu kaunēties, jo svētkos viņi izmantoja iespēju pabūt līdzās R. Vējonim un kopā fotografēties. Inaugurācijas dienā ar muzikālu sveicienu madonieši ieradās Aizsardzības ministrijā, kur R. Vējonis nodeva lietas savam pēctecim Raimondam Bergmanim.

Atceltajā gājienā

Valsts prezidents kopā ar dzīvesbiedri I. Vējoni, tērpušies tautas tērpos, devās arī atceltajā dziesmu svētku gājienā, bet noslēguma koncertā viņš uzrunāja svētku dalībniekus. Salīdzinot prezidenta R. Vējoņa bez lapiņas teikto runu galakoncertā ar medijiem atsūtīto runas oficiālo tekstu, redzamas atšķirības - oficiālajā tekstā ietvertās tēzes bija gan papildinātas, gan izteiktas citiem vārdiem. Līdzīgi notika arī ar prezidenta uzstāšanos festivālā Baltica koncertā Rēzeknē, kur Vējoņu ģimene atkal ieradās tautas tērpos. Baltica svētku dižkoncertā viņi jau izdejoja arī vienu valsi, katrs ar savu partneri no svētku dalībnieku vidus. Pirms tam R. Vējonis pabija arī pirmajā reģionālajā vizītē Krāslavas novadā. Iebraucot Krāslavā, prezidents apvaicājies, vai ir kāds brītiņš laika, lai ieskrietu tirgū - līdzko auto piestājis pie tirgus, viņš taisnā ceļā devies pie jau zināmas tirgotājas un iegādājies maisiņu ar gurķiem, kurus pērkot ne pirmo reizi.

Pārlūkojot Valsts prezidenta aktivitātes desmit dienās, rodas iespaids, ka beidzot viņš var nodoties sev tīkamām nodarbēm un pēc šādas dzīves jau sen ilgojies. Tajā pašā laikā prezidents ir aktīvi reaģējis arī uz iekšpolitiskajām aktivitātēm, kas redzams, pārlūkojot aģentūras LETA ziņu virsrakstus dienā, kad notika prezidenta pirmā tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība). R. Vējonis aicinājis sniegt politisko atbalstu izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles pieteiktajam jaunajam pedagogu algu modelim. Viņš reaģēja arī uz Aināra Dimanta atbrīvošanu no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, norādot, ka «neatbalsta lēmumus, kas vērsti pret preses brīvības vai izteikšanās tiesību ierobežošanu». Komentējot Liepājas tiesas maigo spriedumu pedofilu lietā, prezidents atzinis, ka to vērtē negatīvi un gatavošot vēstuli tieslietu ministram, lūdzot izvērtēt tiesas darbu, ziņoja LETA.

Lūdzot raksturot Valsts prezidenta aktivitātes pirmajās desmit dienās politiķiem, kuri R. Vējoni ievēlēja, tie, kuri bija noskaņoti pateikt arī ko kritisku, bija ar mieru to darīt tikai anonīmi. Viens no koalīcijas deputātiem atzina: «Raimonds Vējonis ļauj savu vārdu un amatu izmantot tiem, kuri vēlas uztaisīt pozitīvu reitingu, un viņš par katru cenu vēlas iegūt popularitāti. Ja viņš ir uzņēmis tādu tempu, tad nolēkt būs ļoti grūti.» Ir politiķi, kuri uzskata, ka prezidentam vajadzēja atturēties no izteikšanās par Liepājas tiesas darbu, bet kā pamanāmāko prezidenta komandas kļūdu uzskata to, ka R. Vējonis devās svētku gājienā, neiznākot pie sabiedrības ar skaidru vēstījumu, kāpēc viņš to dara, ja reiz gājiens ir atcelts, - tagad tas izskatījies pēc šķelšanās valsts varā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?