Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Salas - dabas dārgumu krātuves

Pavasaris un vasaras sākums pilsētās piedzīvo kultūras pasākumu pārpilnību. Lai paspētu visur, kur gribas būt klāt, vajadzētu spēt atrasties vairākās vietās vienlaikus... Taču burzma arī nogurdina un, lai atpūstos no pārliekas atpūšanās, nekur nav tik iedvesmojoši to izdarīt kā dodoties dabā. Latvija ir brīnišķīga visur, kur plaukst, zaļo, aug, smaržo.

.. Taču vairākas vietas ir īpašas ar retu augu un dzīvnieku valsti, kā arī gleznainām ainavām. 22. maijā tika atzīmēta Pasaules Bioloģiskās daudzveidības diena, kas šogad bija veltīta unikālajām dabas vērtībām salās. Salas daudzviet pasaulē ir mājvietas tādām augu un dzīvnieku sugām, kas nav sastopamas nekur citur. Arī Latvijas ezeru salas glabā īpašus floras un faunas retumus, kurus nepieciešams saglabāt un saudzēt. Plānojot brīvdienu maršrutus, iekļaujiet tajos salu apmeklējumus! Piemēram, viena no dabas vērtībām bagātākajām salām Latvijā ir Moricsalas dabas rezervāts. Tas izveidots, lai saglabātu cilvēka maz pārveidotas un ietekmētas dabas ekosistēmas un pētītu tajās notiekošos procesus, kā arī aizsargātu tur atrodamās izzūdošās un reti sastopamās augu un dzīvnieku sugas. Moricsala ir īpaša ar tur sastopamo bezmugurkaulnieku, sevišķi vaboļu, daudzveidību - rezervāta teritorijā ir konstatētas divas vaboļu sugas, kurām Moricsala ir vienīgā atradne visā Baltijā. Deviņas Eiropas Savienībā aizsargājamas sikspārņu sugas kā savu dzīvesvietu un sevišķi barošanās vietu izmanto rezervāta teritoriju. Rezervāts Latvijas mērogā ir unikāls arī ar tur ligzdojošo zivju ērgļu blīvumu, vēsta Dabas aizsardzības pārvalde. Savukārt ainaviski saistošs ir salām bagātākais ezers Latvijā - Ežezers. Vienpadsmit šī ezera salām tajās sastopamo botānisko vērtību dēļ piešķirts valsts nozīmes aizsardzības statuss, un vairākās salās sastopama bagātīga augu valsts ar gandrīz visām Latvijas koku un krūmu sugām, to vidū īpaši aizsargājamo putnu sugu ligzdošanai nozīmīgas platlapju mežu audzes. Latgalē viens no interesantākajiem Aglonas novada apskates objektiem ir Cirīša ezera Upursala. Šī sala ne tikai glabā daudzveidīgus dabas dārgumus, bet ir arī nozīmīgs kultūrvēsturisks piemineklis - Upursalas rietumu daļā atrodas sens latgaļu pilskalns, kas paceļas 17 metru virs ezera līmeņa. Lai dabai draudzīgā veidā varētu iepazīt un apskatīt salā sastopamās dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, uz salas izveidota nepilnus divus kilometrus gara dabas taka, kurai var piekļūt ar laivu vai motorizētu plostu.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina tūristus apmeklēt tikai šādas, apmeklētājiem labiekārtotas salas un cienīt citu Latvijas salu glabātās dabas vērtības, lieki netraucējot tajās mītošās radības. Latvijas ezeru salas ir nelielas. To galveno vērtību - nosacīto neskartību un dabas daudzveidību - var viegli iznīcināt pat ar īslaicīgu salu apmeklējumu un nezinošu bradāšanu pār tajās esošajām ne vienmēr uzkrītošajām dabas vērtībām. Viens ziņkārīgs un tikai pārdesmit minūšu ilgs ūdensputnu apdzīvotas salas vai sēres apmeklējums ligzdošanas laikā var lemt iznīcībai desmitiem neizšķīlušos vai tikko dzimušu putnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?