Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Salaspils turpina augt seno lībiešu apmetņu vietā

Autobraucēju tūkstošiem, kas diendienā mēro ceļu cauri Salaspilij, visticamāk, pat prātā neienāk, ka šosejas malā esošās pilsētas sākums meklējams jau 1186. gadā, kad svētais Meinards tās apkaimē uzcēla otro mūra pili Baltijā. Salaspils sejā grūti atrast vaibstus, kurus tajā būtu ievilkusi katoļu misionāru darbība vai vēl senākā Daugavas lībiešu kultūra. Vēsturnieki izpētījuši, ka pirmie cilvēki Salaspils novada teritorijā apmetušies jau deviņus gadsimtus pirms Kristus dzimšanas.

«Pēdējos divdesmit gados te nav bijis vairs ko jaukt, jo tad, kad būvēja Rīgas HES, gandrīz viss jau tika nojaukts. Principā pēckara gados visi svarīgākie senvēstures pieminekļi ir zuduši. Varam tikai aizvest tūristus Daugavmalā un parādīt XIV gadsimta baznīcas drupas. Te maz kas palicis, ko sagandēt, te var tikai vairāk vai mazāk veiksmīgi kaut ko no jauna uzbūvēt,» secina vēsturniece, grāmatas Salapils novads. Gadsimtu hronoloģija autore Lilita Vanaga.

Viņasprāt, dzirdot Salaspils vārdu, pirmās asociācijas vairumam Latvijā dzīvojošo saistās ar Otrā pasaules kara vēsturi, proti, Salaspils koncentrācijas nometni, kuru novada teritorijā tika izveidojuši nacisti. Pēc L. Vanagas domām, pilsētai un novadam, cienot savas teritorijas vēsturi, jādzīvo arī nākotnei un vairāk jāakcentē pozitīvas lietas: «Iespējas jau ir. Galu galā nevienai citai pašvaldībai nav, piemēram, Latvijā lielākās salas - Doles salas. Varbūt arī saistību ar senajiem lībiešiem vajadzētu vairāk izmantot. Galu galā - visa lielākā greznība, visas labākās rekonstrukcijas, teju viss, kas saistās ar lībiešu dzīvi, nāk no Salaspils.»

Salaspils novada sejā uz visiem laikiem pēdas atstājusi Rīgas HES celtniecība (1966-1974). Enerģētiķu ielas caurvīto pilsētas lielāko «mikrorajonu», kas izaudzis šosejas malā, vietā, kur sākotnēji celtnieku vagoniņos mitinājušies no citām PSRS republikām sabraukušie HES būvētāji, salaspilieši vēl tagad parasti dēvē par hesu. Par laikiem, kad tapa novada teritorijā esošais Rīgas HES un TEC 2 Aconē, atgādina arī Salaspils centrā esošā kultūras nama nosaukums Enerģētiķis. Pirms diviem gadiem, veicot Skolas ielas rekonstrukciju, labiekārtots arī līdzās kultūras namam esošais skvērs, kam nu uzticēta tāda kā līdz šim neesošā pilsētas centrālā laukuma funkcija.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars neslēpj: domnieki vēlas panākt, lai, neraugoties uz to, ka zinātnē nodarbināto skaits kopš padomju gadiem ir sarucis no aptuveni 1500 līdz 300 cilvēkiem, Salaspils tiktu uzskatīta par zinātnes pilsētu. Pamats šādām ambīcijām ir - pilsētā atrodas ne tikai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā esošais Nacionālais botāniskais dārzs, bet arī četri zinātniskās pētniecības institūti, proti, Latvijas Universitātes Bioloģijas un Fizikas institūts, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Neorganiskās ķīmijas institūts un Mežzinātnes institūts Silava.

Pilsētā aktīvi darbojas ne tikai vairākas nevalstiskās organizācijas, kuru interešu lokā ir bērnu, jauniešu un pensionāru interešu pārstāvība, bet arī Romas Katoļu un Evaņģēliski luteriskā draudze. Luterāņu baznīca jau ilgstoši ir celtniecības stadijā, savukārt Katoļu draudze, kurā reģistrēti ap 2500 draudzes locekļiem, aktīvi izvērsusi darbību Salaspilī. Draudzes prāvests Gaitis Dubults teic, ka tādi pasākumi kā zupas virtuves organizēšana nebūtu iespējami bez aktīvas sadarbības ar pašvaldību. «Pirms diviem gadiem, kad arhibīskaps mani nominēja kalpošanai Salaspilī, es nepazinu ne domes priekšsēdētāju, ne kādu citu. Pirms tam esmu kalpojis Ogrē un citviet, taču nekur citur sadarbība ar pašvaldību nav bijusi tik cieša kā šeit,» stāsta prāvests, piebilstot, ka domnieku atvērtību draudzes ierosinātajiem sadarbības projektiem apliecina, piemēram, tas, ka domes priekšsēdētāja vietniece Malda Caune itin bieži nāk talkā zupas virtuvē.

Pērn iedzīvotāju skaits Salaspilī sasniedzis aptuveni 23,3 tūkstošus, tādējādi tuvinot Salaspili tādu republikas nozīmes pilsētu kā Jēkabpils un Valmieras izmēriem. Tas nozīmē vērā ņemamus ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, taču trekno gadu celtniecības bums atstājis arī dažas negatīvas sekas. «Kā visur Pierīgā, ir iesākti un nepabeigti projekti ar divām mājām plānoto četrdesmit vietā. Tie atrodas mazstāvu apbūves teritorijās, un to iedzīvotāji apelē pie savām tiesībām saņemt pašvaldības pakalpojumus. Tas ir loģiski. Taču tie līdzekļi, kas jāiegulda šādu ciemu infrastruktūras, piemēram, ceļu pievadīšanā, ir neadekvāti lieli,» stāsta R. Čudars.

Tomēr vienlaikus viņš arī min argumentus, kam, viņaprāt, vajadzētu veicināt turpmāku novadā dzīvojošo skaita pieaugumu: «Pirmkārt, šeit ir ļoti laba situācija transporta ziņā. Turklāt mums ir varbūt ne gluži ideāla, bet pietiekami laba situācija ar pirmsskolas nodrošinājumu - mums ir seši bērnudārzi. Situācija nav gluži ideāla, bet, ja jauna ģimene meklē dzīvesvietu, skatoties uz visiem šiem aspektiem - transportu, bērnudārzu pieejamību un skolas pieejamību -, šie ir tie aspekti, kas var likt izšķirties par labu Salaspilij.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?