Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Saldais kartupelis

Manu dārgo batāt! Nepārcelies uz Latviju! Tikai tur, izdzirdot tavu dievišķo vārdu, cilvēki savelk seju tādā grimasē, kas nepārprotami norāda, ka kaut kas izcili pretīgs pagadījies viņiem ceļā. Tikai tur par tevi saka - fui, salkans kartupelis! Tikai tur neviens nesaprot, kā citviet var par tevi priecāties.

Labi, nepārspīlēšu. Tomēr ar saldajiem kartupeļiem ir kā ar, piemēram, pastinaku. Pastinaks ir kaut kas pa vidu starp burkānu un seleriju, bet saldais kartupelis ir kaut kas pa vidu starp parasto kartupeli un ķirbi. Pēc izskata savukārt tas ļoti atgādina lopu bieti. Kā man kāds saldo kartupeļu noniecinātājs izteicās - un tāpat arī garšo. Nezinu, neesmu ēdusi lopu bietes, bet, ja tās ir tikpat labas kā saldie kartupeļi, varbūt nākamgad man būs kāda vadziņa jāiesēj.

Lai gan latviskais saldā kartupeļa nosaukums varētu liecināt, ka tam ir tās pašas cilts saknes, kas parastajam kartupelim, tā nav. Bet abi nākuši no Kolumba jaunatklātās pasaules, kur batātes vēl joprojām ir viens no uztura stūrakmeņiem. Ap XVI gadsimtu tās aizvazātas gan uz Āziju, gan Āfriku, gan Tuvajiem Austrumiem, tāpēc batāte nav nekas svešs nedz tadžīnai, nedz maisot cepšanai (stir-fry), nedz karijam. Taču, ja gribi atrast visplašāko recepšu klāstu batātei (pieņemot, ka angļu valoda ir tev saprotamāka nekā spāņu), pa taisno jādodas uz amerikāņu interneta ēdienu lapām vai jāpērk amerikāņu recepšu grāmatas - viņi batāti izmanto līdz pēdējai vīlītei.

Svaigu batātes ēšanu neesmu pieredzējusi nedz dzīvē, nedz ēdienu žurnālos vai recepšu grāmatās. To vienmēr apstrādā - vāra, sautē vai cep (pirms tam nomizojot). Man tīkamākais pagatavošanas veids ir cepšana krāsnī. Sacepu strēķīti kraukšķīgu saldā kartupeļa šķēļu un tad ēdu tāpat vai ar majonēzes mērci, lieku klāt salātiem (kopā ar lēcām, ceptām bietēm un kādu gaļas gabalu).

Batātei pietiek ar jūras sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, lai tā kļūtu par lielisku maltīti. Ja gribas, piešauj vēl spiestu ķiploka daivu. Man ar to ir gana, bet kartupeļus pēc cepšanas/vārīšanas var apslacīt ar citrona vai laima sulu, pirms cepšanas apkaisīt ar saldās paprikas vai čili pulveri. Batātei var izmantot gan muskatriekstu, gan kanēli un karija pastu, gan apceptus sīpolus.

Par sabiedrotajiem šķīvī saldajam kartupelim var padarīt gandrīz jebko. Man grūti iedomāties svaigas salātlapas, cigoriņsalātus vai skābus kāpostus, bet visi pārējie dārzeņi, ieskaitot parasto kartupeli, ir labi draugi batātei. Taisot kartupeļu biezputru, es ik pa reizei pielieku klāt arī batāti. Tīra saldā kartupeļa biezputra arī ir iespējama, tik manā versijā tā ir laikietilpīga padarīšana. Es vispirms satinu sakneņus folijā, stundu cepu 200 °C cepeškrāsnī, tad kasu ārā miltaini oranžo mīkstumu, ko samīcu ar piena un sviesta maisījumu, klāt liekot muskatriekstu vai apceptus bekona gabaliņus. Ideāls kompanjons cepetim, jo īpaši jēra. Vista un zivs nav labi draugi, jo saldajam kartupelim ir gana izteikta garša, kam pretim jāliek tikpat spēcīga garša, kāda piemīt sarkanajai gaļai. Karijā saknenis vislabāk sader ar kokospienu, nevis tomātiem, bet zupā es tam atvēlu tikai otrā plāna lomu - man nepatika saldo kartupeļu krēmzupa nedz ar kokospienu, nedz buljonu, bet, ja tas ir viens no pieciem dārzeņiem, tad ir pavisam labi.

Raksts no žurnāla Dienas Ēdieni arhīva

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?