Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sāls terapija pret iesnām un stresu

«Vai esat pamanījuši, ka pēc ekskursijas sāls alās, lai gan tās atrodas pazemē, elpot ir viegli un sajūta ir lieliska?» jautā internists un akupunktūras ārsts Dmitrijs Poļaks. Šo labvēlīgo efektu jau 1843. gadā ievēroja poļu ārsts F. Bočkovskis un Polijas ciematiņā Veličkā, kas ir netālu no Krakovas, blakus sāls ieguves raktuvēm izveidoja dziednīcu, kurā tika ārstēti slimnieki, kas slimo ar dažādām elpošanas ceļu slimībām.

Ko darīt tiem, kuriem tuvumā nav sāls alu? Risinājums atrasts jau pagājušajā gadsimtā astoņdesmitajos gados, kad sāls raktuvju mikroklimatu sāka veidot mākslīgos apstākļos. Tā kā galvenais šīs metodes faktors ir sāls aerosols, šī metode tika nosaukta par haloterapiju («hals» - no grieķu val. nozīmē «sāls»). Sāls istabās īpašu mikroklimatu rada sauss augstas dispersijas aerosols, kas veido vidi, kurā nav kaitīgu mikroorganismu un alergēnu. Bez sāls aerosola terapijas telpā arī griesti, sienas, grīda ir klātas ar īpašu sāli. Telpā uztur noteiktu temperatūru un mitruma līmeni. «Nekas nav jādara - jāguļ un jāelpo. Ar sāls mikrodaļiņām piesātinātais gaiss, nokļūstot plaušās, labvēlīgi ietekmē plaušu stāvokli, atvieglo bronhu, trahejas, aizdegunes slimību simptomus,» stāsta ārsts Poļaks, kurš šo haloterapijas efektu pastiprina arī ar akupunktūru. Sāls terapija tiek ieteikta vīrusu infekciju un saaukstēšanās, alerģisku slimību un astmas profilaksei.

Sāls gaisa efekts labs izrādījies arī ādas slimību simptomu mazināšanai, piemēram, psoriāzes, atopiskā dermatīta, taukainās seborejas gadījumos. Dabiskā sāls daļiņas labvēlīgi ietekmē ne tikai ādu, bet arī matus, tāpēc arī šo metodi izmanto skaistumkopšanas un SPA salonos. Sāls istabas gaiss veicina labāku asins un arī skābekļa pieplūdi ādai. Dmitrijs Poļakovs zina stāstīt, ka haloterapiju iesaka rehabilitācijai pēc infarktiem sirds slimniekiem.

Sāls terapija labvēlīgi iedarbojas arī uz stresa pārņemtiem cilvēkiem, jo pusstundas seansā var relaksēties un atpūsties. Ir novērota sāls istabas labvēlīga ietekme uz cilvēkiem ar depresiju, paaugstinātu nemiera, trauksmes līmeni, jo seansa laikā tiek izmantota arī relaksējoša mūzika. Sāls istabas apmeklējumu ārsti iesaka arī veģetatīvās nervu sistēmas harmonizēšanai.

Bet jāņem vērā, ka sāls terapiju nedrīkst apmeklēt dažādu akūtu saslimšanu, ļaundabīgu audzēju un hronisku slimību saasinājumu laikā. To neiesaka, ja cilvēkam ir klaustrofobija, jo uzturēšanās šādā noslēgtā telpā var izsaukt emocionālu diskomfortu. Arī tuberkulozes slimniekiem sāls terapija netiek rekomendēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?