Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sanktpēterburgas opera Daugavā

Pirmo reizi Latvijā un tikai Jēkabilī, romantiskajā Krustpils saliņā Daugavas vidū Latvijā ciemosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris Sanktpēterburgas opera ar Džuzepes Verdi operas Rigoleto viesizrādi. To redzēsim sestdien, 21. jūlijā, plkst. 19 pazīstamā režisora, septiņkārtējā Krievijas teātru festivāla Zelta maska laureāta Jurija Aleksandrova iestudējumā ar Aleksandru Goihmani pie diriģenta pults.

Aizkustinošo psiholoģiski un dramatiski iedarbīgo vēstījumu par galma āksta Rigoleto un viņa meitas Džildas traģēdiju, par mīlestību un naidu, piedošanu un atriebību, uzticību un nodevību, vieglprātību un atbildību pasaulē, kurā līdzās pašaizliedzīgai mīlestībai pastāv intrigas, kaislības un viltus, uz brīvdabas skatuves atveidos Sanktpēterburgas operas trupa. Titullomā - Krievijas konkursa laureāts baritons Sergejs Kaļinovs. Šurp dodas vairāk nekā 100 mūziķu - arī teātra koris un orķestris. Vērienīgo projektu īsteno Jēkabpils pilsētas pašvaldība ar nākotnes domu par operas festivālu.

Publikas mīlestību operai Rigoleto nodrošina melodiskā bagātība, tās ārijas Itālijā dzied ikdienā kā iemīļotas tautas dziesmas. Komponists Džuzepe Verdi savulaik licis apzvērēt tenoram, vieglprātīgā Mantujas hercoga lomas atveidotājam, ka āriju La donnae'mobile, šīs operas vispopulārāko melodiju, viņš līdz pirmizrādei 1851. gadā nedziedās, nedungos un nesvilpos nekur citur kā tikai mēģinājumos, jo ikviens, to padzirdējis, viegli varētu uzdot par savu sacerējumu. Klasiskās mūzikas koncertu klausītāji bieži pieprasa atkārtot arī Rigoleto atriebības āriju un Džildas meitenīgi rotaļīgo dziedājumu, kuru dziedot viņa vēl nenojauš, ko viņai gatavo skarbais liktenis.

Iestudējuma režisors Jurijs Aleksandrovs ir Krievijas Valsts kamermūzikas teātra Sanktpēterburgas opera mākslinieciskais vadītājs un direktors. Viņš veidojis arī vairākus Siguldas opermūzikas svētku iestudējumus, bet kopā - vairāk nekā 200 operizrāžu: arī ASV, Itālijā, Turcijā, Baltkrievijā, Lietuvā, Kazahstānā. Itālijā viņš saņēmis apbalvojumus par itāļu operu (saprotams, arī Verdi!) interpretācijām, tomēr mīļuprāt dodas arī uz visattālākajiem Krievijas nostūriem, kur skatītāji pat nav cerējuši jelkad sagaidīt kādu mūziķi. Sanktpēterburgas operu viņš nodibināja vēl pirms vēstures griežiem, 1987. gadā. Tas strādā XVIII gs. celtajā greznajā barona Dervīza savrupmājā ar krāšņu muzikālo vēsturi.

Repertuārā ir liela laikmetu, stilu un žanru dažādība no komiskās operas - bufa līdz romantiskai drāmai. Aleksandrovs režisors aktualizē operu sižetus un jēgu, drosmīgi pārskatot žanra klišejas un vērtības. Viņš izaudzinājis arī meitu, brīnišķīgu arfisti, starptautisko konkursu laureāti Jeļizavetu Aleksandrovu, kura koncertēs kopā ar mūsu Operas solisti Sonoru Vaici Krustpils pilī 20.VII plkst. 19.

P.S. Vēl var pieteikties uz bezmaksas autobusu, kas izbrauks no Latvijas Nacionālās operas stāvlaukuma 21. jūlijā plkst. 15.

Atgriešanās Rīgā pēc izrādes. Tālr. 29136928

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?