Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sapņus samēros ar realitāti

«Studēšu tepat Rēzeknes Augstskolā,» saka Inga Kūkoja, Rēzeknes novada Nautrēnu vidusskolas absolvente. Šādu izvēli galvenokārt noteikuši finansiālie apsvērumi, jo, mācoties Rēzeknē, gan ceļa izdevumi, gan izdzīvošana ir lētāka nekā Rīgā, turklāt šogad augstskola gandrīz visās programmās samazinājusi studiju maksu.

Ingas mamma ir skolotāja nelielajā Ilzeskalna pamatskolā, tētis strādā gadījuma darbus, ģimenē aug vēl mazāka māšele. Inga cer iekļūt kādā no Rēzeknes Augstskolas piedāvātajām vairāk nekā 400 budžeta vietām, lai studētu tiesību zinātnes. Uzņemšana šajā mācību iestādē sākās vakar. No studijām augstskolā nedomā atteikties arī Ingas klasesbiedrenes Sintija Šubrovska un Ginta Sjomkāne, tomēr viņas atzīst, ka ekonomiskā situācija koriģējusi plānus un nāksies samērot sapņus ar realitāti. Kā jau rakstīts, augstskolas cer, ka jauno studentu skaits šogad, par spīti sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, nesaruks.

Nosaka materiālie apstākļi

Sintija Šubrovska ir viena no piecām Nautrēnu vidusskolas absolventēm, kas šogad izcīnīja vienu no 90 Latvijas Universitātes (LU) fonda Ceļamaize stipendijām. Šis ikmēneša atbalsts 180 latu apmērā paredzēts topošajiem studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Tā kā saņemta stipendija, Sintija nolēmusi iesniegt dokumentus Latvijas Universitātē, lai Ekonomikas fakultātē studētu grāmatvedību. Lielā uzņemšana pamatstudijās valsts lielākajā augstskolā sāksies pirmdien. «Maniem vecākiem ir zemnieku saimniecība, gribētu viņiem palīdzēt rakstīt atskaites, bet nākotnē ceru izveidot savu uzņēmumu, lai sniegtu grāmatvedības pakalpojumus. Lai kādi būtu laiki, grāmatvedis vienmēr būs pieprasīts,» prātīgi spriež Sintija. Stipendija paredzēta tikai pirmajam studiju gadam, tāpēc Sintija apsver iespēju, vai šo pašu programmu neapgūt tepat Rēzeknē. Kaut arī iespēja studēt galvaspilsētā ir vilinoša, viņa zina, ka vecākiem tas būs smags slogs. Meiteņu klasesbiedrene Ginta Sjomkāne gan labāk izvēlējusies LU. «Studēšu starptautiskās attiecības, jo gribu strādāt tādu darbu, kas man patīk un padodas, tomēr, ja man Rīgā nebūtu, pie kā apmesties, nāktos padomāt. Materiālais stāvoklis tagad ir noteicošais,» saka Ginta.

Visas meitenes cer, ka izdosies tikt valsts budžeta finansētajās vietās, jo vecākiem samaksāt studiju maksu būtu grūti. Studiju kredītu ņemt viņas baidās. «Pašreizējos finansiālajos apstākļos bail uzņemties šāda veida saistības. Mans mērķis nešaubīgi ir budžeta vietas iegūšana, uz to esmu gājusi visus 12 gadus. Patiesībā pat nezinu, ko darīšu, ja netikšu budžeta vietā, pagaidām rezerves plāna nav,» saka Inga. Ginta domā, ka viņa riskētu ņemt kredītu, jo atzīst, ka citas izejas vienkārši nav. «Savas studijas pati samaksāt nespētu. Vienīgi tad, ja atrastu darbu, un tad to spētu tikai daļēji.»

Neredz nākotni Latvijā

Nautrēniete Rēzeknes Valsts ģimnāzijas absolvente Agnese Viļuma par studijām Latvijā nedomā, jo nolēmusi doties mācīties uz Angliju. Viņas izvēli atbalstot arī ģimene. «Diemžēl šobrīd Latvijā es savu nākotni neredzu. Sākumā biju nolēmusi studēt tepat, bet tad man piedāvāja iespēju braukt projām, un es esmu pārliecināta, ka zaudētāja nebūšu. Studēšu sabiedriskās attiecības vai uzņēmējdarbību.» Agnese atzīst, ka pēc studiju beigšanas gribētu atgriezties Latvijā, bet tikai tad, ja būtu cerības atrast darbu. «Es negribu, lai man sanāk tā, kā daudziem maniem draugiem, kuri pabeiguši augstskolas Latvijā, samaksājuši lielas summas, bet tagad pat nevar atrast darbu. Ja situācija Latvijā būs uzlabojusies, ceru, ka pēc studiju beigšanas atgriezīšos un strādāšu te.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?