Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Saprot paši un pamāca citus

Runājot par bērna drošību, jāsaka, ka šī ir tēma, par ko labāk zināt iepriekš, nevis mācīties no savām kļūdām. Tieši tāpēc ļoti svarīgi bērniem jau agrā vecumā iemācīt, ka piesardzīgiem jābūt ne vien uz ūdens un ceļa, bet arī virtuvē, jo bērniem bīstama var būt arī plīts un citas dabasgāzes iekārtas. Galvenokārt jaunajai paaudzei par dabasgāzes lietošanu un rīcību ārkārtas situācijā gāzes noplūdes gadījumā izstāsta vecāki un skolotāji, taču arī uzņēmuma Latvijas gāze darbinieki, rīkojot izglītojošas sacensības un radošas spēles, rūpējas, lai bērni par dabasgāzes lietošanu kļūtu zinošāki.

Bērni zina, ka jābūt uzmanīgiem

Uzņēmuma Latvijas gāze Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Sandra Ādamsone stāsta, ka bērni drošības jautājumos kļūst arvien zinošāki. «Mūsu statistika rāda, ka muļķības, lietojot dabasgāzes plīti vai apkures katlu, lielākoties veic pieaugušie. Negadījumu, kuros gāzes noplūde radusies bērnu rīcības dēļ, ir maz,» teic Ādamsone. Viņa ir tik tiešām gandarīta par to, ka gāzes noplūdes izraisītas nelaimes, kuros būtu cietuši bērni, ir reta parādība. Un tas nozīmē, ka uzņēmuma Latvijas gāze īstenotās kampaņas, spēles un sacensības, kurās bērni tiek izglītoti par to, kāpēc, lietojot gāzi, jābūt uzmanīgiem un kā būtu jārīkojas gāzes noplūdes gadījumā, ir nesušas augļus. Turklāt, kā norāda uzņēmuma Latvijas gāze pārstāve, bērniem domātās izglītojošās kampaņas nereti noder arī pieaugušajiem. Proti, dažkārt tieši bērni ir tie, kas pēc šādu kampaņu apmeklēšanas saviem vecākiem pēc tam atgādina, ka ar gāzes iekārtām jābūt piesardzīgiem. Piemēram, māmiņa tiekot pamācīta, ka nedrīkst aši aizskriet uz veikalu blakus mājā, kamēr katliņā uz plīts vārās vakariņas, jo ieslēgtu gāzes plīti bez uzraudzības atstāt ir bīstami. Savukārt tētiem tiekot atgādināts, ka virtuvē pašrocīgi pieslēgt jauno gāzes plīti drīkst tikai īsti meistari, nevis jebkurš pieaugušais ar zelta rokām. «Mums tik tiešām ir bijušas dažas situācijas, kad tieši bērni ir paglābuši pieaugušos no negadījuma. Piemēram, pavisam nesen Ogrē, piezvanot uz Latvijas gāzes Avārijas dienestu un paziņojot, ka mājā jūtama gāzes smaka, kāds bērns no nelaimes izglāba veselu daudzdzīvokļu namu,» atklāj Ādamsone.

Par drošību jāstāsta radoši

Uzņēmuma Latvijas gāze izglītojošie pasākumi bērniem skolās visos Latvijas reģionos notiek cauru gadu, taču sevišķi intensīvi tie norisinās rudenī, sākoties jaunajam mācību gadam, un pavasarī īsi pirms skolēnu vasaras brīvlaika. Piemēram, kā katru gadu, arī šopavasar Latvijas gāze, sadarbojoties ar operatīvajiem dienestiem un Iekšlietu ministriju, rīkoja informatīvi izglītojošu konkursu Esi drošs - neesi pārdrošs Latvijas skolu 7.-8. klašu skolēniem. Šajās azartiskajās sacīkstēs, kurās tiek veicināta skolēnu izpratne par drošību ikdienā un rīcību ārkārtas situācijās, šogad piedalījās komandas no vairāk nekā 100 skolām, bet pašu titulu Visdrošākā klase - 2016 un brīvbiļetes Līvu akvaparka apmeklējumam konkursa finālā izcīnīja pati zinošākā un atraktīvākā - Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas 8. klase.

Tāpat viena no vērienīgākajām kampaņām, kurā bērniem un jauniešiem stāsta, ka ar gāzi jābūt uzmanīgiem, ir ģimenes drošības festivāls Piedzīvojumu vasara. Šogad šis pasākums norisināsies Esplanādē 28. maijā, un tajā piedalīsies ne vien Latvijas gāzes darbinieki, bet arī citi operatīvie dienesti - mediķi, glābēji un ugunsdzēsēji, kā arī likumsargi. Visas dienas garumā gan lieli, gan mazi festivāla apmeklētāji aizraujošā veidā varēs iepazīties ar būtiskiem drošības aspektiem, lai vasara tiktu aizvadīta bez liekām raizēm un pārdzīvojumiem. Proti, kā rīkoties ugunsgrēka gadījumā vai ja mājā izplūdusi gāze, un kas jāievēro, atrodoties pie ūdens un uz ceļiem, ikviens varēs uzzināt caur spēlēm un rotaļām, bet, tuvāk aplūkojot operatīvo dienestu transportlīdzekļus, pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīt atbildīgo dienestu ikdienas darbu.

Vienlaikus ik gadu, pirmklasniekiem uzsākot skolas gaitas, Latvijas gāze dāvina krāšņu, ilustrētu komiksu grāmatiņu Kā Gāzēns draugus izglāba. Šī grāmatiņa, kas izdota gan latviešu, gan krievu valodā, sākumskolas vecuma bērniem saistošā veidā ar animācijas tēlu palīdzību izskaidro dabasgāzes lietošanas pamatnoteikumus un vērš uzmanību uz drošu tās lietošanu. Jāatzīst, ka šo komiksu grāmatiņu savā īpašumā var iegūt ne tikai pirmklasnieki, bet arī vecāki bērni, ja vien atvases vecākiem palūdz to lejupielādēt no mājaslapas www.lg.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?