Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sargājiet sava organisma laboratoriju!

Organisma laboratorija - tā varētu teikt par cilvēku lielāko iekšējo orgānu aknām. Lai gan ikdienā fiziski nejūtam, kā aknas darbojas, tajās notiek visi bioķīmiskie procesi. Līdz ar to īpaša uzmanība jāpievērš aknu veselībai. Nereti gan pacienti ir pārsteigti, ja ārsts paziņo, ka viņiem ir kāda no aknu slimībām, jo nav bijušas nekādas sūdzības.

Tāpēc bieži slimības tiek atklātas novēloti, kad aknu šūnas vairs nespēj atjaunoties. Jāņem gan vērā, ka gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju var būt problēmas ar aknu veselību, ko galvenokārt ietekmē sliktie ieradumi - alkohols, mazkustīgs dzīvesveids un nepareizs uzturs.

Neaizstājams orgāns

Gandrīz viss, ko cilvēks ieēd vai iedzer, iet caur aknām, Senioru Dienai skaidro aknu slimību speciālists, asoc. profesors un medicīnas doktors Jāzeps Keišs. Aknas veic svarīgu misiju - piedalās visos vielmaiņas procesos, kas notiek organismā. Ne mazāk svarīga ir atindēšanas funkcija. Tas nozīmē, ka aknas pārstrādā visas kaitīgās vielas, ko cilvēks uzņem, piemēram, alkohols, narkotikas, medikamenti. Tāpat neitralizētas tiek visas toksiskās vielas, kas rodas organismā vielmaiņas laikā. Aknas ir arī orgāns, kurā uzkrājas enerģijas rezerves. Ēšanas laikā tās uzlādējas, un starp ēdienreizēm tiek patērētas uzkrātās rezerves. Tomēr jāatceras - lai gan pierasts aknas saukt daudzskaitlī, cilvēkam ir tikai viena akna. Līdz ar to, ja aknas ir neveselas, cits orgāns šīs funkcijas nevar pildīt. J. Keišs atzīmē, ka veselās aknās ikdienā nodarbināti tiek tikai 30-40 procenti šūnu, pārējās gaida darbu. Tāpēc bieži vien sākumā pat neparādās nekādas pazīmes, ka ar aknām kaut kas nav kārtībā.

Ietekmē dzīvesveids

Aknu veselību profesors cieši saista ar mūsdienu sasniegumiem. Lai gan pieejams vērtīgs uzturs un kvalitatīva medicīniskā aprūpe, attīstība nesusi līdzi arī negatīvo - mazkustīgu dzīvesveidu, alkoholu, narkotikas un infekcijas slimības. Šie faktori visvairāk ietekmē aknu veselību. Kā būtiskāko faktoru, kas bojā aknas, J. Keišs min alkoholu un sarunas laikā uzsver to vairākkārt. Tā ir inde, kas aknas bojā lēni un pakāpeniski, tāpēc cilvēks to nejūt. Ja, iedzerot pāris glāžu alkohola, sākas galvas reiboņi, tad bojājumus aknās pamana tikai pēc vairākiem gadiem.

Nākamā problēma ir mazkustīgs dzīvesveids. A. Keišs atzīmē, ka gandrīz trešdaļai Latvijas iedzīvotāju tā ir problēma, un sekas izjūt ne tikai aknas, bet arī citi orgāni, piemēram, asinsvadi un sirds. Savukārt šo faktoru pastiprina neveselīga un pārlieku daudz uzņemta pārtika. Rezultātā rodas disbalanss - maz kustas, bet daudz ēd. Šajā gadījumā aknas uzkrāj to, kas dotajā brīdī organismam nav nepieciešams. Ar laiku tas izpaužas kā taukvielu izgulsnēšanās gan aknās, gan ķermenī kopumā.

Tāpat aknu veselību būtiski var ietekmēt A, B un C hepatīta vīrusi, ar kuriem var inficēties no slima cilvēka vai hroniska vīrusa nēsātāja, vīrusiem ar asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem nokļūstot organismā caur bojātu ādu vai gļotādām. Savukārt cilvēkiem, kuri ikdienā biežāk lieto medikamentus, jāņem vērā, ka arī tie var ietekmēt aknu stāvokli. Visiem medikamentiem ir lielāki vai mazāki blakus efekti. J. Keišs zāles salīdzina ar indi, kur atšķirība ir devās. Atsevišķu medikamentu ilglaicīga lietošana var izraisīt bojājumus aknu šūnās. Šāda ietekme var būt pretiekaisuma medikamentiem, zālēm pret tuberkolozi, sēnīšu slimībām, antidepresantiem, pretalerģijas līdzekļiem, antibiotikām un citiem.

Jāinteresējas pašiem

Profesors atzīmē, ka aknu slimību traģēdija slēpjas tajā, ka aknas ir ļoti «pacietīgas». Aknas nesāp. Ja kāda aknu šūnu daļa ir bojāta, tad funkcijas pārņem citas, kā rezultātā cilvēks nejūt nekādus sarežģījumus. Līdz ar to, ja ārsts pacientam atklāj, ka viņam ir problēmas ar aknām, seko milzīgs pārsteigums no pacienta puses un atrunas, ka netiek lietots ne alkohols, ne piekopti citi kaitīgi ieradumi. Tomēr nereti aknu bojājumi radušies jau iepriekš, bet sākuši izpausties tikai, sasniedzot cienījamu vecumu. Šajos gadījumos pacientam svarīgi apzināties situācijas nopietnību.

Tieši ņemot vērā faktu, ka, sākoties aknu bojājumiem, nav gandrīz nekādu simptomu, cilvēkiem ir svarīgi rūpēties pašiem par savu veselību. «Tam vajadzētu būt izejas punktam - interesēties, kā ir ar manu veselību. Tas būtu pienākums katram pret sevi,» uzskata J. Keišs. Lai pārliecinātos par aknu veselību, ir iespējams veikt speciālas analīzes vai ultrasonogrāfiju vēdera dobuma orgāniem.

Var izārstēt

J. Keišs īpašu uzmanību pievērš aknu taukainajai slimībai jeb taukainajai aknu hepatozei. Šeit gan var iedalīt divus slimību veidus, kur viena no tām ir saistīta ar alkohola lietošanu. Ja cēlonis ir alkohols, ārstēšana ir vienkārša - jāatsakās no alkohola. Ja cēloņi ir citi, piemēram, kalorijām pārbagāts uzturs un mazkustīgums, kas var izraisīt vielmaiņas traucējumus, tādējādi liekot aknās uzkrāties taukiem, situāciju ir grūtāk risināt. Profesors gan norāda, ka apmēram katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam var veidoties alkohola izraisīta aknu taukainā slimība un ceturtdaļai - citu iemeslu dēļ. Tā rezultātā pusei Latvijas iedzīvotāju dzīves laikā var būt problēmas ar aknām. Taukainā aknu hepatoze nozīmē, ka aknas strādā sliktāk, jo tajās uzkrājas tauki, kam seko iekaisums. Savukārt iekaisuma process rada saistaudu veidošanos, kā rezultātā rodas ciroze. Šādu scenāriju piedzīvo apmēram pieci līdz 10 procenti aknu hepatozes slimnieku. Slimību profilakses un kontroles centra statistika rāda, ka 2012. gadā no aknu slimībām Latvijā nomira 397 cilvēki. Tomēr ne vienmēr nāves cēlonis ir tieši aknu slimības, nereti tas ir papildu faktors, līdz ar to šajā statistikā tas neparādās.

Runājot par aknu slimībām, gan jāatceras, ka savlaicīga diagnostika un dzīvesveida maiņa var būtiski ietekmēt aknu atveseļošanos. Ņemot vērā, ka aknu šūnas atjaunojas, savlaicīgi atklājot problēmu, pietiek ar ieradumu maiņu. Ja bojājumi aknās nav lieli, aknu šūnas atjaunojas un bojājumi izzūd. Bieži vien cilvēki pat netic, ka papildus nekādi medikamenti nav nepieciešami. Bet, nemainot ieradumus, slimība progresē.

Lai uzlabotu aknu veselību, aptiekās ir pieejami vairāki bezrecepšu medikamenti, tomēr profesors norāda, ka bez vajadzības tos nevajadzētu lietot. Šādā gadījumā jākonsultējas ar savu ārstu, kas ieteiks labāko risinājumu. J. Keišs arī atzīmē, ka aknas nenoveco. Lai gan ar vecumu bioloģiskie procesi kļūst lēnāki, šūnas tomēr nemitīgi atjaunojas - ja citi orgāni darbotos tikpat ilgi kā aknas, cilvēks varētu dzīvot pat 200 gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lai izvairītos no aknu slimībām Galvenie aknu boj

nepieciešams rūpīgi sekot līdzi savai veselībai, jo, sākoties aknu bojājumiem, nav specifisku simptomu;
jāņem vērā, ka viss, kas ir darīts jaunībā, ietekmēs aknu veselību vecumdienās;
jāievēro pareizs dzīvesveids - jāizvairās no alkohola, narkotiku, treknas un neveselīgas pārtikas lietošanas, regulāri jāēd un jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm;
bez vajadzības un ārsta ieteikumiem nevajadzētu lietot medikamentus;
jādara viss iespējamais, lai izvairītos no A, B un C hepatīta vīrusu infekcijas.

Sākumstadijā: neliels vājums, slikta apetīte, sāpes vai diskomforta sajūta labajā paribē, slikta dūša.
Vēlākajās stadijās: kļūst dzeltena āda un gļotādas, palielinās vēdera apmērs, moka vēdera sāpes, rodas gremošanas traucējumi.
Avots: Jāzeps Keišs, www.veselasaknas.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?