Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sarūk cerības apturēt asiņaino konfliktu Gazā

Samazinājušās cerības, ka varētu apturēt vairāk par nedēļu ilgušos Izraēlas triecienus pa Gazas joslu un potenciālu sauszemes spēku iebrukumu, jo Gazas joslā valdošais palestīniešu grupējums Hamas nav piekritis Ēģiptes Ārlietu ministrijas ierosinātajam uguns pārtraukšanas plānam, vēsta BBC.

Izraēlas valdības Drošības kabinets premjerministra Benjamina Netanjahu vadībā otrdienas rītā akceptēja piekrišanu uguns pārtraukšanas plānam. Taču Hamas izturējās noraidoši. Izraēlas aizsardzības spēku runasvīrs Pīters Lerners sākotnēji pavēstīja, ka Izraēla pārtraukusi atbildes triecienus pa vietām Gazas joslā, no kurām uz Izraēlas teritoriju palestīnieši raida raķetes: «Pēc vadības rīkojuma mēs esam apturējuši uguni, taču turpināsim uzturēt iespēju operatīvi atbildēt uz jebkuru triecienu, ko Hamas teroristu organizācija raidīs uz Izraēlu.»

Raķetes lido

Reuters ziņoja, ka arī pēc Izraēlas valdības lēmuma paziņošanas no palestīniešu teritoriju puses tika raidītas raķetes pa Izraēlas ostas pilsētu Ašdodu. To pārtveršanai tika izmantota pretraķešu aizsardzības sistēma Dzelzs kupols. Pēcpusdienā Izraēla paziņoja par atbildes triecienu atjaunošanu pa Gazu.

Hamas pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka turpinās raķešu šaušanu uz Izraēlas teritoriju, kamēr Izraēla nepiekritīs atbrīvot ieslodzītos palestīniešus un sadarbībā ar Ēģipti neatcels ekonomiskos ierobežojumus, kas skar Gazas joslas iedzīvotājus.

Palestīniešu Veselības ministrija ziņo, ka astoņas dienas ilgušajos Izraēlas triecienos dzīvību zaudējuši 192 palestīnieši, trīs ceturtdaļas no tiem - civiliedzīvotāji -, savukārt vēl 1400 - ievainoti. Izraēlas valdība apstrīd, ka bojāgājušo skaits ir tik liels.

Palestīniešu raķešu apšaudēs pa Izraēlas teritoriju šajā laika posmā nopietni ievainoti vismaz četri cilvēki, taču neviens nav nogalināts.

Ēģiptes Ārlietu ministrijas ierosinātais uguns pārtraukšanas plāns paredzēja, ka 48 stundu laikā kopš uguns pārtraukšanas Izraēlas un palestīniešu delegācijas tiksies atsevišķās sarunās ar ēģiptiešu starpniecību Kairā, lai vienotos par tālākiem soļiem, kas nostiprinātu atturēšanos no konflikta eskalācijas.

Gatavi turpināt

Izraēlas premjerministrs B. Netanjahu otrdienas rītā paziņoja, ka, piekrītot Ēģiptes priekšlikumam, Izraēla vēlētos panākt Gazas joslas demilitarizāciju - atbrīvošanu no raķetēm, ieročiem un to piegādes tuneļiem - diplomātiskā ceļā. «Taču, ja Hamas nepiekritīs uguns pārtraukšanai, kas tagad liekas ļoti ticami, tad Izraēlai būs starptautiska leģitimitāte paplašināt militāro operāciju, lai panāktu klusumu,» piebilda B. Netanjahu.

Hamas pārstāvji ar skepsi uztver solījumus mazināt Gazas blokādi. Tādi saņemti jau 2012. gadā, kad tika panākta līdzīga vienošanās par savstarpējo uzbrukumu pārtraukšanu. Arī pašlaik Hamas atrodas nopietnās finansiālajās grūtībās, jo Ēģipte ļoti ierobežojusi naudas un preču kustību savā robežā ar Gazas joslu. Ēģiptes spēki ir iznīcinājuši daudzus tuneļus, ko palestīnieši izmantoja piegādēm uz Gazu.

Pirmdien Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka pirmo reizi izmantojuši Patriot raķeti, lai notriektu Izraēlas teritorijā ielidojušu bezpilota lidaparātu. Hamas apstiprinājuši, ka viņu rīcībā ir vairāki šādi lidaparāti.

Pēdējais Izraēlas un palestīniešu konflikts saasinājās pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Rietumkrastā tika nolaupīti un nogalināti trīs ebreju pusaudži. Pēc tam atriebības uzbrukumā tika nolaupīts un nogalināts arī palestīniešu pusaudzis, kura slepkavībā apsūdzības izvirzītas trim ebrejiem.

Palestīnieši pēdējā nedēļā uz Izraēlu izšāvuši vairākus simtus raķešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?