Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Satversmes tiesas grūtā izvēle

Satversmes tiesas (ST) tiesnesis Aldis Laviņš otrdien no rīta devās uz darbu un vēl nenojauta, ka vakarā iznāks no tā jau kā Satversmes tiesas priekšsēdētājs. Viņu ievēlēja trešajā balsošanas kārtā pēc tam, kad vairākumu nebija ieguvuši kolēģu sākotnēji izvirzītie kandidāti Gunārs Kusiņš un tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis. Par A. Laviņu nobalsoja četri no sešiem tiesnešiem, kas rada iespaidu, ka attiecības tiesā nav vienkāršas. A. Laviņš stājās ST tiesneša amatā tikai 25. aprīlī. ST priekšsēdētāju ievēl uz trim gadiem.

Dažas stundas pēc ievēlēšanas amatā A. Laviņš Dienai atzina - ja reiz ir uzņēmies šos pienākumus, tad ar pilnu atdevi arī centīsies tos veikt. «Mans galvenais uzdevums veidot tiesā tādu atmosfēru, lai visi cilvēki labi justos un lai nav spriedzes,» teica A. Laviņš. Viņš ir bijis Augstākās tiesas tiesnesis un vairākus gadus vadījis Administratīvo apgabaltiesu. Negaidīts ST tiesnešu balsojums bija arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei (Vienotība). Tajā pašā laikā viņai ir palicis ļoti labs iespaids par jauno priekšsēdētāju, ar kuru pirms apstiprināšanas tiesneša amatā tikās komisijas deputāti. Saeimas Juridiskā biroja jurists Edgars Pastars sociālajā vietnē Twitter.com drīz pēc jaunās ziņas parādīšanās jau ierakstīja, ka A. Laviņš ir laba izvēle, jo strādājis visu līmeņu tiesās, kā arī labi pārzina gan administratīvās, gan civiltiesības, gan cilvēktiesības. Nedaudz vēlāk E. Pastars secināja - ST priekšsēdētāja vēlēšanas ir tiesu varas signāls, ka tā nepiekritīs parlamenta vairākuma iecerētajam priekšsēdētājam, bet gan pati to izvēlēsies.

Runa ir par G. Kusiņu, kurš ilgus gadus vadīja Saeimas Juridisko biroju. Kad gada sākumā viņu Saeima ar lielu atbalstu deleģēja darbam Satversmes tiesā, daudzi G. Kusiņu uzlūkoja arī kā nākamo tiesas priekšsēdētāju pēc tam, kad pilnvaras beidzās Gunāram Kūtrim, bet nedaudz vēlāk aprīlī - arī Aijai Brantai. Daži juristi neoficiāli otrdien pieļāva, ka A. Laviņš, visticamāk, bija atbalstījis G. Kusiņu un tāpēc izvirzīts par priekšsēdētāju, lai G. Kusiņa oponenti mainītu spēku samēru. Tas nozīmē, ka mērķis bija nepieļaut G. Kusiņa ievēlēšanu. Iespējams, arī dēļ viņam sākotnēji veltītā atbalsta medijos, bet tiklab tāpēc, ka viņš ilgus gadus pārstāvējis Saeimas intereses.

«Alda Laviņa iepriekšējā pieredze un personiskās īpašības liecina, ka viņš būs labs Satversmes tiesas priekšsēdētājs. Nešaubos, ka viņš tiks galā ar pienākumiem,» Dienai sacīja G. Kusiņš. Viņš atturīgi komentēja priekšsēža vēlēšanas, jo «vēlēšanas ir vēlēšanas». Sākotnēji balsis sadalījās uz pusēm - kā par G. Kusiņu, tā U. Ķini nobalsoja trīs tiesneši. Ja pieņem, ka par G. Kusiņu balsoja arī Kristīne Krūma, kura viņu izvirzīja, tad otra kandidāta pusē, iespējams, palika pats U. Ķinis, Kaspars Balodis un Sanita Osipova. Kopš 2011. gada vasaras tiesa strādā nepilnā sastāvā, jo pilnvaras apturētas Vinetai Muižniecei, kura atzīta par vainīgu dienesta viltojumā laikā, kad bija Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja. Šā gada janvārī viņa Augstākajā tiesā iesniegusi kasācijas sūdzību.

«Katrs tiesnesis ir neatkarīgs savā izvēlē, ko izdara pēc saviem kritērijiem,» Dienai sacīja S. Osipova, kura nedomā, ka iespējas lēmumu pieņemt pilnā tiesas sastāvā šādā gadījumā būtu risinājums, jo tiklab kāds var nobalsot pret abiem kandidātiem. Viņa uzsvēra, ka balsojums ir aizklāts. Taču attiecības tiesnešu kolektīvā S. Osipova raksturoja kā draudzīgas un koleģiālas, nedomājot, ka priekšsēža vēlēšanas varētu ietekmēt tiesas darbu. S. Osipova piekrīt, ka strādāt nepilnā sastāvā nav viegli, bet runa neesot tikai par V. Muižnieces gadījumu, jo tiesneša prombūtne varot būt saistīta arī ar citiem iemesliem. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja I. Čepāne teica, ka būtu ļoti sarežģīti paredzēt iespēju uz laiku aizvietot prombūtnē esošu ST tiesnesi. Taču parlamenta darba kārtībā ir Kriminālprocesa grozījumi, kas paredz paātrinātā kārtībā izskatīt lietas, kad apsūdzētā statusā ir atbildīga amatpersona. Ja Saeimai izdotos likumu pieņemt, iespējams, drīzāk varētu nonākt arī līdz V. Muižnieces lietas iznākumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?