Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Sauc par politisku izrēķināšanos

Piektdien Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdei Veselības ministrijā (VM) jāatskaitās par jau padarīto un iecerēto, tādējādi pierādot, ka tā ir cienīga saglabāt amatu. Kaudze pārmetumu tās virzienā sāka lidot līdz ar nu jau bijušā veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) paziņojumu par demisiju. Slimnīcai gan ir arī aizstāvju pulks, kas to dēvē par izrēķināšanos.

Atrada grēkāzi

Pagājušajā nedēļā G. Belēvičs par savu rīcību, apejot rindu slimnīcā, atvainojās, bet tajā pašā minūtē tika atrasti citi grēkāži - Latvijas Onkoloģijas centra galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, kurš ministram veica ķirurģiskas manipulācijas, un divi slimnīcas valdes locekļi - Anita Slokenberga un Viesturs Boka. Skaidrojot notikušo, G. Belēvičs lika manīt, ka par iecerēto manipulāciju, noņemot viņam dzimumzīmi, RAKUS vadītāja A. Slokenberga bija zinājusi, sarunājot viņam apskati pie V. Krūmiņa. Savukārt pēc pakalpojuma saņemšanas ārsts uz ministra jautājumu, kā viņš var norēķināties, atbildējis, ka tas nav jādara un viņš tur nemaz nav bijis. Vēlāk melojot ministrs esot centies pasargāt ārstu.

Uzklausot abas iesaistītās puses, stāstos gan ir nesakritības. V. Krūmiņš sabiedriskajiem medijiem atzinis, ka ministrs samaksu nav piedāvājis un viņš arī nav prasījis. Savukārt A. Slokenberga sacīja, ka patiesību uzzinājusi tikai no V. Krūmiņa iesnieguma valdei pagājušajā piektdienā.

Jau G. Belēviča preses konferencē pagājušās nedēļas beigās VM valsts sekretārei Solvitai Zvidriņai bija sagatavots dokuments par uzticības zaudēšanas izteikšanu abiem valdes locekļiem, bet dienas vidū tika sasaukta RAKUS dalībnieku sapulce. Pēkšņo lēmumu aizkavēja tikai valdības vadītāja Māra Kučinska (ZZS) un Ulda Auguļa (ZZS), kurš šobrīd pilda veselības ministra pienākumus, nostāja - ministra demisijas dienā šādas darbības veikt ir nepieļaujami. Tagad VM devusi nedēļu laika, lai slimnīcas valde sagatavotu informāciju par paveikto, turpmākās rīcības plānu pacientu rindu organizācijas uzlabošanai, kā arī veicamajiem pasākumiem, lai novērstu iespējamu prettiesisku pakalpojumu sniegšanu.

Grib strādāt

Sarunā ar Dienu A. Slokenberga nepiekrīt VM pārmetumiem par bezdarbību attiecībā uz rindu organizēšanu. Viņa skaidro, ka Austrumu slimnīca bija pirmā, kura jau martā sāka rindu prioritēšanu, jau iepriekš iesniegts arī slimnīcas stratēģiskais redzējums, bet pērn teju divkārt izdevies samazināt zaudējumus. Darbu A. Slokenberga labprāt turpinātu.

Komentējot notikumus ar ministram veiktajām manipulācijām, viņa sacīja, ka tomēr nevajadzētu runāt par rindas apiešanu, jo uz šādu pakalpojumu rindu nav. Cits jautājums ir par to, ka ministrs nav samaksājis. Vienlaikus viņa lika manīt, ka ministram pateikt «nē» nevarētu arī viņa, bet katram ārstam blakus izstāvēt nevar. Slimnīcā ir radīta sistēma, lai nebūtu «kreiso» pacientu, bet katram ir jāatbild par sevi un savu darbu, uzskata iestādes vadītāja.

V. Krūmiņš uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādināts, bet izmeklēšana solās ievilkties, jo mediķis ir saslimis. Vienlaikus pārbaudi turpina arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Aizstāvju daudz

VM nostāja neizprotama ir Latvijas Ārstu biedrībai (LĀB), un tā sola kolēģus aizstāvēt. LĀB viceprezidente Ilze Aizsilniece to pat nosauca par vienkāršu izrēķināšanos. Pietiekamu pamatojumu VM retorikā biedrībā nesaskata un pieprasa nekavējoties amatā atjaunot V. Krūmiņu - patlaban sanākot, ka viņš ir vienīgais vainīgais. Vienlaikus biedrība vērsīsies pie M. Kučinska ar lūgumu izvērtēt S. Zvidriņas rīcību. LĀB vadītājs Pēteris Apinis vēl piebilda, ka viņš bijis gatavs pieprasīt arī viņas atstādināšanu no amata. Dienai jautājot, vai tomēr vajadzētu vērtēt arī ārsta rīcību, P. Apinis atbildēja noliedzoši. Viņaprāt, jāvērtē tikai G. Belēviča atbildība.

Ar aizstāvības vēstuli, ko parakstījusi virkne slimnīcas mediķu, pie valdības vadītāja vērsusies RAKUS Ārstniecības padome, arī to dēvējot par politisku izrēķināšanos. Nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un vispirms visu izvērtēt aicina arī ministra amata kandidāte Anda Čakša. Viņai pašai atbalsta no LĀB nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?