Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sauc to par izglītību, nevis izklaidi

No šodienas aplūkojamajā izstādē Bodies Revelead tirdzniecības centrā Spice Home ar caurspīdīgu gumijas masu pārklātie cilvēku ķermeņi, orgāni un ķermeņa daļas apmeklētājiem nav jāuztver kā izklaide vai māksla, bet gan kā izglītojošs «materiāls», te uzsvars likts uz izglītību un veselības aizsardzību, apgalvo izstādes organizētāji. Tiesa, veselības aprūpes un medicīnas izglītības jomas speciālisti Dienai saka - sabiedrības izglītošana veselības jautājumos ir ļoti apsveicama, taču nelielas bažas ir par to, vai mirušu cilvēku daļu izstādīšana ir ētiska.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš Dienai teic, ka diez vai apmeklēšot šo izstādi. Viņš novērtējot, ka šāda izstāde varot rosināt cilvēkos vēlmi kļūt par mediķiem, vairāk uzzināt par medicīnu, taču viņam personīgi esot šaubas par ētisko pusi: «Tie tomēr ir bijuši dzīvi cilvēki. Anatomikums kalpo tikai un vienīgi izglītībai.» P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja vadītāja Edīte Bērziņa atgādina - pirms dažiem gadiem muzejā bijusi izstāde ar līdzīgu ievirzi, taču tajā bija izstādīti mākslinieku veidoti, vaskā atlieti cilvēku orgānu, ķermeņa daļu veidoli. Taču «šie bodies ir no cilvēkiem», viņa saka. E. Bērziņa atzīst - ētiskā puse ir diezgan apšaubāma, proti, nav skaidrs, vai tiešām ķīnieši, kuri «novēlējuši» savu ķermeni pēc nāves, zināja, kādā projektā tie tiks iesaistīti.

Izstādes rīkotāji rosina izstādi apmeklēt arī ģimenēm un skolu grupām, piedāvājot biļetes ar atlaidēm. Izstāde, kas tiek reklamēta kā «pasaulē milzu ažiotāžu izraisījusī», sola parādīt skeletu, muskuļu sistēmas, reproduktīvos, elpošanas un asinsrites orgānus, kā arī citas cilvēka ķermenī esošās sistēmas. Lai sagatavotu eksponātus, mirušu cilvēku ķermeņiem veikta polimēru konservēšana, izmantojot speciāli apstrādātu šķidru silikonu, kas ļauj audiem sacietēt. «Pārsvarā savu ķermeni ir ziedojuši cilvēki no Ķīnas, visi šie cilvēki ir miruši dabiskā nāvē. Ķermeņi ir tādi, kādi bijuši reālajā dzīvē, bez izskaistinājumiem,» stāsta pasākuma producenta koncertaģentūras FBI pārstāvis Kristaps Kārkliņš. Vienīgās mākslīgās ķermeņa daļas esot acis. Vairāki ķermeņi parādīti atlētiskās, dzīvē bieži sastopamās pozās, citi parāda arī orgānos radītos defektus, piemēram, salīdzinājumam blakus novietota vesela plauša un smēķētāja plauša.

Jautāts, kāpēc šāda izstāde izvietota veikalā, K. Kārkliņš atbildēja, ka Rīgā nav viegli atrast telpas 1000 m2 platībā un arī ārzemēs šādas izstādes iekārtojot veikalos, taču ekspozīcija būs norobežota no pārējā veikala. Tirdzniecības kompleksa Spice direktore Iveta Lāce saka: «Kritiski izsakās un spriež tie, kuri izstādi nemaz nav redzējuši.» Arī viņa uz šo izstādi Tallinā lielveikalā devusies ar divējādām izjūtām, taču izstāde viņu pārsteigusi pozitīvā ziņā - viņa atklājusi daudz jauna un interesanta par cilvēka ķermeni. Izstāde I. Lācei likusi aizdomāties par to, cik tas ir sarežģīts un vienlaikus trausls.

Pirmais pasaulē šāda veida ekspozīciju izveidoja Ginters fon Hāgenss, kurš pagājušā gadsimta 70. gadu beigās izgudroja konservēšanas tehnoloģiju un vēlāk izveidoja ekspozīciju Body Worlds. Taču izstādes veidotāji sastrīdējušies un radusies alternatīvā ekspozīcija, kas tagad redzama arī Rīgā. Hāgenss ar konkurentiem ir arī tiesājies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?