Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sava slimība jāiepazīst

Slimībai, ko mēdz dēvēt par kluso zagli, šomēnes pievērsta īpaša uzmanība, jo oktobris tiek uzskatīts par osteoporozes jeb trauslo kaulu slimības mēnesi. Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas vadītājas vietniece Aina Bajaruna gan piebilst, ka aktīva sabiedrības izglītošana notiek nepārtraukti.

Statistika ir nepielūdzama - portāls www.osteoporoze.lv vēsta, ka šī visbiežāk sastopamā kaulu slimība ir katrai piektajai sievietei, kas vecāka par 50 gadiem, un vienam no astoņiem vīriešiem. Un, lai arī nevalstiskās organizācijas, kurās apvienojušies ar kaulu slimībām sirgstošie, strādā aktīvi, cilvēki par šo slimību zina maz.

Ieguvums ir asociācijai piešķirtais bezmaksas tālruņa numurs (80000018), kur ikviens interesents var piezvanīt un noskaidrot visu par un ap šo slimību. Ainas kundze, kurai pirms pieciem gadiem pašai atklāja trauslo kaulu slimību, ir pārliecināta, ka katram pašam sava slimība jāiepazīst no A līdz Z. «Diemžēl nereti ģimenes ārstu vidū valda tāds analfabētisms, ka mums pašiem jāzina viss pa punktiem,» saka Ainas kundze, kura pēc profesijas ir medmāsa.

Jau tuvākajās dienās Ainai Bajarunai sāksies kārtējais intensīvā darba cēliens, jo būs jāorganizē rudens izbraukuma tūres, kurās Ainas kundze kopā ar kādu ārstu osteoporozes speciālistu dosies uz dažādām Latvijas vietām, piedāvājot cilvēkiem bez maksas pārbaudīt kaulu blīvumu un speciālista konsultāciju. «Valdemārpilī uzzināju, ka citu speciālistu organizētos izbraukumos par līdzīgu izmeklējumu prasa 10 un pat 20 latu,» pārsteigta ir Ainas kundze un piebilst, ka šādās pārbaudēs nenosaka īsto diagnozi un nenorīko ārstēšanos. Vērojama tikai tendence, un ārsts konsultē pacientu, kā rīkoties tālāk, un sniedz rekomendācijas ģimenes ārstam.

Aina Bajaruna atgādina, ka ikvienai sievietei piecus gadus pēc menstruāciju beigām, kā arī vīriešiem pēc 65 gadu vecuma obligāti jāpārbauda kaulu blīvums. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu noteiktās ārstniecības iestādēs kaulu blīvumu ar osteodensitometrijas metodi var pārbaudīt, samaksājot tikai 2 latus pacienta nodevu. Viņa iesaka izvēlēties tās iestādes, kur uzreiz var saņemt arī ārsta speciālista konsultāciju.

«Kaulu blīvums ir viena lieta, taču ārkārtīgi svarīgi ir noteikt D vitamīna līmeni organismā,» uzsver Ainas kundze un piebilst, ka to ir vērts izdarīt ne tikai tiem, kuriem ir aizdomas par trausliem kauliem, bet ikvienam, kuram ir veselības problēmas. «Diemžēl dzīvojam tādos platuma grādos, kad ar sauli, pat ja uzturamies tajā pietiekami daudz, nepieciešamo vitamīnu daudzumu uzņemt nevaram, tāpēc tas jālieto papildus. Cilvēki var droši man zvanīt un jautāt par šīm lietām, kopā atradīsim vietu, kur šīs analīzes veikt labāk un, galvenais, lētāk, jo šis ir maksas pakalpojums, valsts to neapmaksā,» saka Aina.

Viņa atklāj, ka vislielākā problēma osteoporozes pacientiem ir nodrošināt ilgstošu ārstēšanu, jo tikai tā var panākt pozitīvu rezultātu. Taču tas prasa lielu gribasspēku, dzīves ritma un ikdienas paradumu maiņu - zāles, kas jālieto ilgstoši, ir dārgas, jāmaina ēdienkarte, jādomā par fiziskajām aktivitātēm. Un problēma tā, ka ne visi osteoporozes pacienti var saņemt kompensējamos medikamentus, to vidū ir cilvēki ar šo slimību, bet kuriem nav konstatēti kaulu lūzumi, arī vīriešiem zāles neapmaksā. Šo diskrimināciju lūgts novērst valdības līmenī, bet saņemta atbilde, ka trūkst līdzekļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kalcija zagļi Kalcijs 100 g produkta ir

Kafija
(sākot ar trim krūzītēm dienā)
Stipra tēja
Cukurs, sāls
Gāzēti dzērieni
Tabaka

sezama sēklās 1200 mg
saulespuķu sēklās 367 mg
rūgušpienā 307 mg
mandelēs 273 mg
pienā 2% (glāze) 300 mg
vājpienā jogurtā (glāze)
350 m
biezpienā 5% (200 g)
265 mg
(Dienā jāuzņem 1200 mg kalcija)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?