Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Savējiem pateica, ka brauc atpūsties uz Ēģipti

Viņš ātri iemantoja Edgara uzticību. Ģērbās dārgi, lielījās - vēl nesen bijušas naudas grūtības, taču tad kaut kur aizbraucis, atbraucis, un nu viņam ir māja ar milzu peldbaseinu. Ar Edgaru viņš kopā sagaidīja arī jauno gadu masku ballē un izbrīnīja puiša draugus - līdzko kompānija kopā fotografējās, tā viņš uzvilka uz sejas masku, it kā slēpdamies. Draugi ir diezgan pārliecināti - jauniegūtais paziņa dobelniekam Edgaram Riekstam (22) ierādījis kokaīna ceļu un, iespējams, pat pavadījis jaunieti viņa pēdējā ceļojumā - uz kokaīna «karaļvalsti» Ekvadoru.

Kur šobrīd atrodas paziņa, Dienai neizdevās noskaidrot, taču Edgara ķermeni pirms nedēļas Latvijā atgādāja cinka zārkā. 18. janvārī atceļā no Ekvadoras lidmašīnā puisim kļuva slikti - vēderā izšķīda apmēram puse kokaīna kapsulu, kuras viņš kontrabandas veidā mēģināja pārvest uz Eiropu. Par Edgara ģimenes bēdām uzzināja teju visa Latvija, jo tuvinieki vāca ziedojumus dobelnieka atvešanai mājās.

Kā Edgars, vietējo jauniešu vidū zināms sportists, svarcēlājs un pasākumu organizētājs, kļuva par kokaīna kurjeru, izbrīnīja daudzus. Daļa centās viņu attaisnot, taču citi atgādināja: vest narkotikas nozīmē vest nāvi citiem jauniešiem. Policijas darbinieki nebrīnās - krīzes laikā arvien vairāk palielinās risks, ka cilvēki iesaistās šādā it kā ātrajā peļņā, un jaunietim saņemt uzaicinājumu kļūt par kokaīna «zirgu» neesot nekas ļoti neparasts. Vai Edgaram bija līdzzinātājs vai līdzbraucējs, policija neatklāj, sakot, ka turpinās izmeklēšana un lietu detaļās nekomentēs. Iespējams, jaunietis varēja piekrist netīrajam darījumam savu lielo parādu dēļ, turklāt viņam kā klubu pasākumu rīkotājam bijusi iespēja satikt «nepareizos» cilvēkus. Eiropā kokaīns jau ieņem otrās populārākās narkotikas vietu un pļauj vismaz 1000 dzīvību gadā.

Teica, ka atpūtīsies Ēģiptē

To, ka dodas uz Ekvadoru Dienvidamerikā, Edgars neesot atklājis pat tuvākajiem draugiem. Sacījis, ka lidos atpūsties uz Ēģipti, biznesa partneris vai draugs esot uzsaucis ceļojumu. Tāpēc draugi ir droši, ka šī bija viņa pirmā reize kurjera lomā. «Viņš vēl paņēma no manis Latvijas izlases treniņtērpu, sacīja - to vien darīšu kā ēdīšu, trenēšos. Atbraukšu - nepazīsi mani,» saka Edgara draugs, sportists. Ceļojums uz Ekvadoru bija Edgara pirmais lidojums mūžā.

Ceļā Edgars devās 6. janvārī, jāatgriežas bija 18. janvārī. Taču puisim palika slikti lidmašīnā, un tā veica piespiedu nosēšanos Azoru salās. Pēcāk atklājās, ka Edgars vēderā no Ekvadoras veda ap 3000 kokaīna devu, kas safasētas vīnogas lieluma kapsulās. Puse no tām sašķīda, izraisot nāvi. Šīs «kravas» apjoms, iespējams, varētu būt ap 700 gramiem kokaīna, lēš policija. Lai arī kokaīns ir dārgas narkotikas, Ekvadorā šādu apjomu 80, 90% tīra kokaīna var iegādāties par samērā mazu naudu - apmēram tūkstoti, pusotru tūkstoti latu. Pēc tam krietni atjaucot kokaīnu, peļņa melnajā tirgū var būt desmitiem vai pat simt reižu lielāka nekā ieguldītā nauda. Arī biļete nemaksā pārlieku dārgi - turp un atpakaļ uz Ekvadoru var aizlidot par aptuveni tūkstoš dolāriem.

«Protams, ražotājvalstī ir iespēja to visu iegādāties daudz vieglāk. Labi, ka mums nav tiešo reisu uz turieni, tad būtu vēl sliktāk,» komentē Imants Putans, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) pārstāvis. Narkotiku kapsulu rīšanu viņš dēvē par senu kontrabandas pārvadāšanas veidu. Neoficiāli dati liecina, ka tikai par vešanu kurjeram samaksa ir neliela - pāris tūkstoši latu. Var gadīties arī, ka neko nesamaksā. Tiesa, summa var «vairoties», ja kurjeru iesaista arī tirgošanā. Nav zināms, vai Edgara pārvestās narkotikas bija plānots realizēt Latvijā, kur kokaīns dārdzības dēļ nav ļoti izplatīts, vai arī bija doma izplatīt citās valstīs. Safasētas narkotikas vēderā ilgāk kā diennakti noteikti nav iespējams uzglabāt, tās jāizvada ārā.

Muskuļi un parādi

Edgara tuvs draugs sportists saka: iespējams, puisi iegāza tieši viņa fiziskā forma. Proti, svarcēlājiem bieži jāēd, arī Edgars parasti ik pēc stundas vēlējies iekost. «Taču, ja nevar ēst tik daudz stundu, kuņģis nesaprot, kas notiek, kāpēc nedod ēst. Un pastiprināti ražo kuņģa sulu. Iespējams, tāpēc arī kapsulas sašķīda,» pieļauj draugs. Pirms narkotiku pārvešanas gan «kurjeri» mēdz trenēt kuņģi, pat rij mazus burkānus, kas pēc izmēra līdzīgi kapsulām.

Draugi saka: ne no labas dzīves Edgars tā riskēja, visdrīzāk vainīgi parādi, kas viņam bijuši ap 20 000 latu. Izskan arī versija: varbūt kāds piedraudot spieda parādu atdot. Organizējot visā Latvijā diskotēkas, putu un popkorna ballītes, Edgaram pēdējā laikā neveiksmju bija vairāk nekā veiksmju. Dzīvodams Dobelē, viņš centās iekarot arī Rīgu, piemēram, rīkojot pasākumus klubos Godvil, Jameson, BoomBox. Lielas cerības puisim esot bijušas uz vasaru, viņš ieplānojis aptuveni simt pasākumu. Kad draugiem minējis, ka viņam drīz būšot darbiņš, ar kuru viņš «varēšot nomaksāt parādus un vēl tikpat daudz nopelnīt», viņi sapratuši, ka Edgars ar to domā vasaras plānus. «Edgars labi rīkoja pasākumus, viņa pasākumiem bija labs mārketings,» saka DJ Gustavito (Gustavs Vītoliņš), Edgara draugs. «Varbūt gribēja ātri nopelnīt,» par braucienu min DJ. «Viņš jauns cilvēks, viņam bija mērķi, iespējams, tā tos vēlējās sasniegt. Man bija trieciens, ka vispār nomiris, bet pavisam sagrāva, kad uzzināju, kāpēc.» Edgars viņam esot stāstījis, ka «ieberzies» ar Monsterpark pasākumu Rīgā, tur esot atstājis visu vasaras peļņu. «Viņam nevajadzēja nākt Rīgā. Es viņam teicu, ka jāstrādā reģionos, nevis Rīgā - pārāk liela konkurence,» par pasākumiem saka DJ. Kāds uzņēmējs, kas izīrēja Edgaram specefektus, atceras: «Kā klients viņš bija ļoti labs. Vienmēr turēja vārdu. Norēķinājās vienmēr par visu, nekad nepalika parādā. Pat tad, ja pasākumi bija ar mīnusiem.» Kad uzņēmējs jautājis, kā viņam tas izdodas, Edgars atbildējis: « Ir sponsori un viss.» Parādā gan viņš palicis Dobeles Sporta centram pēc tur rīkota neveiksmīga pasākuma, atceras direktors Dainis Ritums. Summa neesot bijusi liela.

Aizgāja ar blīkšķi

Edgara draugi noliedz, ka puisis iepriekš būtu tirgojis vai lietojis narkotikas, šis gadījums viņus esot pārsteidzis. Tiesa, dažādas versijas raisīja tas, ka pirms kāda laika Edgars savā draugiem.lv profilā ievietojis aicinājumu atsaukties cilvēkus, kurus interesē darbs visā Latvijā. Edgara draugi saka: viņš meklēja cilvēkus drauga žurnāla The Best Magazine izplatīšanai. Turklāt Edgars ik vakaru gājis uz sporta zāli. Apvienot svarus ar narkotikām un gūt labus rezultātus neesot iespējams, saka viņa draugs sportists. Puisis arī allaž esot bijis ļoti mērķtiecīgs. Ar sportu sācis nodarboties pirms trim gadiem - pēc tam, kad cietis avārijā - viņam bijuši ielauzti kakla skriemeļi, traumēta mugura. Trenerim izdevies viņu uztrenēt līdz godalgotām vietām. «Bija lielos parādos, bet viņš tāds cilvēks, kurš pamostas, smaids pa visu seju: vsjo, man ir ideja, uztaisīšu to un to pasākumu, tur man točna atnāks cilvēki,» saka kāds Edgara draugs. Pasākumu organizēšana Edgaram bijusi sirdslieta, puisis arī kā magnēts pievilcis cilvēkus, pratis iepatikties. Bijis ļoti izpalīdzīgs un dāsns. «Viņš mīlēja popularitāti un tā arī aizgāja - ar milzīgu blīkšķi, ar lielu bumu,» nosaka laba Edgara draudzene Ieva. Edgaram esot bijušas trīs lielas mīlestības - sports, pasākumu organizēšana un meitenes. «Tās viņam pašas lipa klāt,» atceras draugs Lauris. Meitenēm Edgars nežēlojis naudu - dāvinājis visu, ko viņas vēlējušās. Edgara bijusī draudzene Ludmila gan saka: pēdējā laikā Edgars reizēm bijis nomākts, arī izteicis vēlmi nokristīties.

Ļaunākais - cietums

6. janvārī pirms došanās ceļojumā Edgars savai draudzenei Lienei tā kā jokojoties uz atvadām ieminējies: «Varbūt mēs nekad vairs neredzēsimies.» Draudzenei jau bijusi slikta nojauta iepriekš par ceļojumu, tāpēc viņa teikusi - nebrauc. Edgars ļoti noteikti attraucis: «Nē, nē, šoreiz jābrauc.» Liene arī esot nojautusi, ka Edgars lido kopā ar jauniegūto paziņu, pateikusi, ka to zina, taču viņš neesot atbildējis, tikai licis saprast, lai nejaucas. Par iespējamo līdzbraucēju Liene saka: «Es domāju, ka viņš pats to arī [iepriekš] ir darījis. (..) Esmu pārliecināta, ka viņš piedāvāja to izdarīt arī Edgaram. Un viņš [Edgars] bija vieglprātīgs.» Turklāt Edgars arī visdrīzāk neesot apjautis risku, domājis, ka ļaunākais, kas viņam draud, ir cietums. Draugi nesen atklājuši, ka Edgars piezīmju blociņā sevi centies iedrošināt, rakstījis - tu to paveiksi, izdarīsi, padomā par ģimeni. Par to, ka ar Edgaru lidojuma laikā noticis kas ļauns, viņa tuviniekiem pa telefonu pavēstījis kāds nezināms cilvēks, kā viņi noskaidrojuši - no Vācijas. Draugi pieļauj - varbūt tas arī bija tas pats līdzbraucējs.

Kāds arī gaida nošaušanu

Vidējais narkotiku kurjera vecums varētu būt 25-40 gadu, saka ONAP priekšnieks Uģis Araks. Nereti tie ir cilvēki, kuri nonākuši parādos, iespējams, pat domā par pašnāvību. «Sakarā ar ekonomisko situāciju šie cilvēki vēlas risināt šīs problēmas varbūt tādā veidā. Ir zināms risks, ar ko tas var beigties, bet ar to nekādu lielo naudu nenopelnīsi,» piebilst U. Araks.

I. Putans saka: parasti narkotiku kurjeriem «sola vairāk, nekā viņi dabū». Tiesa, ONAP pārstāvji kliedē mītus, ka, lai pārvestu pāri robežām narkotikas, jāiesaistās kādos lielos grupējumos. Cilvēkus varot iesaistīt pavisam vienkārši - kādu var uzrunāt, papļāpājot pie šņabja glāzītes, citam pat var atrakstīt vēstuli portālā draugiem.lv, arī tā reiz bijis.

U. Araks piebilst: «Tas jau sen vairs nav noslēpums - Ekvadora, Bolīvija, Kostarika. Tur to var dabūt, kā pie mums - točkas.» Ja cilvēks gribēs [nonākot tur], viņš meklēs un nav grūti tur atrast.» Daudzi narkotiku kurjeri no Latvijas iekrituši Panamā, Čīlē, Brazīlijā un tagad atrodas šo valstu cietumos. Citam kurjeram no Latvijas Malaizijā, kur ir pavisam citas sankcijas, draud nāves sods. Vēl daži beiguši dzīvi līdzīgi Edgaram, proti, kāds kurjers no Latvijas pirms dažiem gadiem atrasts miris ar heroīna kapsulām vēderā dzīvoklī Sanktpēterburgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kokaīns - otrs populārākais pasaulē

Kokaīns ir otra biežāk lietotā nelegālā narkotika Eiropā pēc kaņepēm, lai gan to lietošanas izplatība dažādās valstīs ievērojami atšķiras
Kokas krūmu - kokaīna ieguves avota - audzēšana joprojām koncentrēta trīs Andu reģiona valstīs. Kokas lapu pārstrāde kokaīna hidrohlorīdā lielākoties notiek Kolumbijā, Peru un Bolīvijā
Eiropā katru gadu ziņo par aptuveni 1000 ar kokaīnu saistītiem nāves gadījumiem
Pērn Latvijā reģistrēti 2189 ar narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti saistīti noziedzīgi nodarījumi, no tiem 516 saistīti ar iegādāšanos un glabāšanu,  496 ar realizāciju un  1045 - ar iegādāšanos un glabāšanu nelielos apmēros.
Informācija: Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs, Valsts policija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?