Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Savs uzņēmums bez lieliem riskiem

«Tikai praktiski darot, var saprast, vai esi uzņēmējs,» saka Jevgēnijs Beļakovs, kurš to pārbauda, jau pusotru gadu franšīzē vadot vienu no Tele2 klientu apkalpošanas centriem Rīgā. Iepriekš viņš bija šī uzņēmuma darbinieks, taču tagad teic, ka nu jau viņam būtu grūti atkal strādāt kā darba ņēmējam. «Esmu pieradis vadīt savu uzņēmumu un redzu arī izaugsmes iespējas - ar izcilu un lielāku komandu es varētu katru dienu nestrādāt, apkalpojot klientus, bet tā vietā turpināt rūpēties tikai par uzņēmuma administratīvo un stratēģisko pusi un vienlaikus attīstīt arī citus biznesus,» Jevgēnijs plāno.

Tele2 franšīzi piedāvā tieši saviem darbiniekiem, tomēr arī visā Latvijā kopumā kompānijas dažādās nozarēs arvien plašāk izmanto franšīzes modeli, tajā ļaujot iesaistīties ikvienam gribētājam. Par šī modeļa popularitāti liecina ne tikai esošo franšīzes zīmolu attīstība un jaunu ienākšana tirgū, bet arī dažādu franšīzes kontaktpasākumu apmeklētība, norāda veikalu tīkla Elvi Latvija, kas arī darbojas pēc franšīzes principa, komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Turpat, bet jaunā statusā

Jevgēnijs sava biznesa sākšanu apsvēra jau kādu laiku, tomēr ekonomiskā situācija tirgū nelikās pietiekami stabila. Bet tad nāca darba devēja piedāvājums - izmēģināt spēkus Tele2 klientu apkalpošanas centra vadīšanā kā franšīzes ņēmējam. Pārliecību par to, ka varētu izdoties, devusi līdzšinējā pieredze - Jevgēnijs Tele2 bija nostrādājis jau sešus gadus, tostarp tieši klientu apkalpošanā. «Man patīk strādāt mobilo sakaru nozarē, patika arī uzņēmuma klienti un kolēģi. Franšīze bija iespēja palikt šajā pašā jomā ar šiem pašiem cilvēkiem apkārt, tikai jau ar daudz lielāku atbildību,» Jevgēnijs vērtē.

Viņaprāt, vadīt franšīzi ir salīdzinoši vieglāk nekā sākt savu biznesu pilnīgi no nulles. Piemēram, nav jāizgudro jauns zīmols un produkti, un nav jāiegulda to mārketingā. Tiesa, ar jau atpazīstamu zīmolu jāspēj uzreiz strādāt gana augstā līmenī, lai klientu apkalpošanas standarti nepazeminātos, tāpēc Tele2 saviem franšīzes ņēmējiem rīko regulāras apmācības. Bez šādas palīdzības būtu grūti, atzīst Jevgēnijs.

Lielākais izaicinājums viņam šķiet atbilstošu darbinieku atrašana. «Kad pats biju darba ņēmējs, nevarēju iedomāties, ka tas ir tik grūti.» Savukārt par ieguvumiem, strādājot franšīzē, Jevgēnijs uzskata gan lielākus ieņēmumus, gan zināšanu bagāžas papildināšanu. «Var šķist, ka franšīzes ņēmējam nav teikšanas savā biznesā, jo daudz ko nosaka franšīzes devējs. Es savu darbu redzu partnerībā ar Tele2. Kā partnerim man jautā viedokli, vīziju, varu sniegt savus priekšlikumus.» Jevgēnijs spriež, ka franšīzes vadīšana ir labs starts paša izaugsmei uzņēmējdarbībā. Uzkrātā pieredze un biznesa kontakti nākotnē varētu atvieglot jauna biznesa sākšanu.

Partneru attiecības

Tele2 personālvadības direktore Aija Bite-Ozere norāda, ka šāds modelis - piedāvāt franšīzi uzņēmuma esošajiem darbiniekiem - ir izdevīgs abām pusēm, pat ja kompānijai iznākumā var nākties meklēt jaunu darbinieku franšīzes ņēmēja vietā. Uzņēmums, novērtējot savu labāko darbinieku lojalitāti un entuziasmu, dod viņiem iespēju kļūt par uzņēmējiem un vairāk nopelnīt, bet pretī rezultātā saņem augsti motivētu komandu, kas strādā Tele2 klientu apkalpošanas centros, un labākus biznesa rezultātus. Franšīzes vakancēm var pieteikties jebkurš Tele2 strādājošais. Līdz šim darbiniekiem franšīzē nodoti jau astoņi no visiem 39 Tele2 klientu apkalpošanas centriem, un piedāvāti tiek vēl septiņi. «Redzam, ka šāda iespēja ir nozīmīga reģionos - cilvēki var palikt dzimtajā pilsētā un sākt savu biznesu bez finanšu riska,» komentē Tele2 mazumtirdzniecības direktore Dace Škrabe. Viņa norāda, ka darbinieku franšīzē paņemtajos klientu apkalpošanas centros apgrozījums ir par 30% lielāks - franšīzes ņēmējam ir personīgāka un augstāka motivācija censties biznesa labā.

Franšīze nozīmē gatava biznesa modeļa pārņemšanu, kur izpaliek daudzi riski un nepieciešamība pēc starta kapitāla un biznesa idejas, toties jāievēro uzņēmumā jau pastāvošie standarti un jāstrādā atbilstoši esošajam zīmolam un produktiem. Darbinieka un darba devēja attiecības te pārvēršas par partneru attiecībām, un Tele2 klientu apkalpošanas centrs pilnībā nonāk franšīzes ņēmēja pārziņā. Darbiniekam, kurš vēlas kļūt par franšīzes īpašnieku, jāatbilst vairākiem kritērijiem, stāsta D. Škrabe: «Jābūt uz biznesu orientētam, jāatbilst Tele2 vērtībām, tāpat izvērtējam darbinieka motivāciju, līdzšinējo sniegumu, strādājot Tele2, un viņa spēju motivēt un vadīt komandu. Augsta klientu apkalpošanas kultūra ir būtiskākais - ja tas piemīt, pusceļš jau noiets.»

Interesē daudziem

Telekomunikāciju nozarē Latvijā Tele2 ir pirmie, kas ieviesuši franšīzes modeli, taču pasaulē tas ir diezgan izplatīts. Arī Latvijā ir daudz veiksmīgu piemēru, sevišķi pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas jomā, kur par franšīzes ņēmēju var kļūt ikviens - gan darbinieks, gan cilvēks ārpus uzņēmuma.

Kompānijā Narvesen Baltija visas 247 tirdzniecības vietas Latvijā ir franšīzes, un divas no tām vada bijušie Narvesen atbalsta biroja darbinieki, kas iepriekš strādājuši mazumtirdzniecības departamentā kā reģiona vadītāji, stāsta kompānijas valdes priekšsēdētāja Katrīne Judovica. Interese par Narvesen piedāvāto franšīzi kā privātā biznesa formu saglabājas augsta, un par franšīzes ņēmēju var kļūt ikviens uzņēmīgs cilvēks, kam piemīt aizrautība, atbildība, orientācija uz rezultātu, mērķtiecība, patika strādāt ar cilvēkiem, arī spēja plānot un analizēt savu biznesu. Līdz savas franšīzes vadīšanai izauguši arī citu Narvesen franšīzes ņēmēju bijušie darbinieki, tomēr uzņēmums uz šo sadarbības modeli savus darbiniekus speciāli neaģitē - tā ir iespēja, kas pieejama visiem. «Tas, ka par franšīzes ņēmēju piesakās arī uzņēmuma biroja darbinieki, apliecina konkrētā franšīzes modeļa spēku,» uzskata K. Judovica un piebilst, ka šiem cilvēkiem ir laba izpratne par franšīzes būtību, turklāt uzņēmumam par viņu spējām jau ir priekšstats. Savukārt jaunpienācēji, kas nekad nav strādājuši Narvesen, spēj novērtēt situāciju veikalos ar svaigu aci un ieviest patīkamas pārmaiņas. «Parasti franšīzes ņēmējs darbojas ar lielāku entuziasmu un atdevi, nekā būdams vienkārši veikala darbinieks,» ievērojusi K. Judovica. Narvesen franšīzes ņēmējiem arī sācis piedāvāt video tālmācības programmu Narvesen akadēmija.

Arī mazumtirdzniecības tīklā Elvi Latvija apvienojušies 47 franšīzes ņēmēji ar 156 veikaliem visā Latvijā, un, lai gan starp šiem partneriem šobrīd nav līdzšinējo kompānijas darbinieku, franšīzes ņēmēju vidū ir gan pieredzējuši tirgotāji, gan biznesa iesācēji. «Iepriekšējā pieredze, protams, ir liela priekšrocība, tomēr arī jaunajiem partneriem ir visas izredzes veiksmīgi strādāt. Būtiskākais ir vēlme strādāt mazumtirdzniecības nozarē un nepārtraukti attīstīties. Latvijā šajā jomā valda sīva konkurence, mainās gan tendences, gan cilvēku paradumi, ar ko ir jārēķinās un kas ir jāiedzīvina savā uzņēmumā,» saka Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?