Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

SC brīdina, ka būs aktīvs

Premjera pārstāvētā Vienotība šonedēļ varētu piedāvāt sadarbību uz atsevišķu līgumu pamata gan Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, gan Saskaņas centram. Tas nozīmētu, ka koalīciju veidotu tikai Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība, kam kopā ir 55 balsis, bet tā sadarbotos ar šiem diviem politiskajiem spēkiem, kuriem būtu tiesības deleģēt valdībā savus ministrus un pretendēt uz amatiem Saeimā.

VL-TB/LNNK viens no līderiem Gaidis Bērziņš _Dienai_ izteica šaubas par iespēju strādāt valdībā, kurā ir arī SC ministri. Savukārt SC līderis Jānis Urbanovičs atrunājās, ka nekādus piedāvājumus neesot saņēmis, un izvairījās to komentēt, taču solīja ļoti aktīvu darbību, ja SC paliks opozīcijā.

J. Urbanoviča sacīto varētu uztvert arī kā brīdinājumu izmantot visas iespējas, kādas ir opozīcijai. SC, kura ieguvusi 29 deputātu vietas, kopā ar apvienību Par labu Latviju!, kurai Saeimā būs astoņi deputāti, ir viena trešā daļa mandātu. Tas ir pietiekami, lai rosinātu parlamentāro izmeklēšanas komisiju izveidi, kā arī aicinātu Valsts prezidentu apturēt kāda likuma izsludināšanu uz diviem mēnešiem. Jāatgādina, ka pēdējais šāds gadījums bija, kad tika apturēti Aigara Kalvīša (TP) valdības laikā pieņemtie drošības likumi. Valsts prezidente Vaira Vīķe- Freiberga tos apturēja un tauta nodeva referendumā. J. Urbanovičs otrdien žurnālistiem sacīja, ka viņam nebūšot grūti mobilizēt savus vēlētājus 10 000 parakstu savākšanai.

Viens no apvienības Par labu Latviju! pārstāvjiem 10. Saeimā Māris Kučinskis arī Dienai pieļāva sadarbību ar Saskaņas centru opozīcijā «jautājumos, kuros mums ir kopīgs viedoklis». Apvienība, piemēram, varētu pretoties nodokļu pacelšanai un nepieļaut šādu likumu pieņemšanu. M. Kučinskis diezgan neticīgi vērtēja iespēju, ka SC varētu piekrist sadarbībai ar koalīciju, uzņemoties atbildību par tās lēmumiem, bet neiegūstot pietiekamu ietekmi un līdzvērtīgas pozīcijas valdībā. Pagājušajā nedēļā šāds iespaids radās arī pēc kāda SC paziņojuma, kurā, atsaucoties uz Valēriju Agešinu, bija sacīts, ka SC vēlas būt līdzvērtīgs koalīcijas partneris valdībā ar nosacījumu, ka tajā nav Visu Latvijai! Šonedēļ J. Urbanovičs apgalvoja, ka tas ir bijis tikai viena politiķa viedoklis, bet apvienība nekādu paziņojumu nav izplatījusi.

Ja SC piekrīt sadarboties ar koalīciju, tad no tās būtu atstumta VL-TB/LNNK, par kuru šaubas jau izteiktas arī Rīgas pilī, jo negaidīti lielu pārstāvniecību ieguvusi tieši VL. Jaunā laika Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis domā, ka ar koalīciju varētu sadarboties kā vieni, tā otri, jo SC valdībā deleģētu profesionālus ministrus «ar latviskiem uzvārdiem kā Endziņš». Taču G. Bērziņš norāda, ka šiem cilvēkiem būs politiskā sasaite ar SC. VL-TB/LNNK atšķirībā no SC jau piedalās jaunās valdības veidošanā, tās pārstāvji ir iesaistījušies darba grupās, kas sagatavo valdības deklarāciju. Vērojumi liecina, ka V. Dombrovska vēlme patiešām ir strādāt kopā gan ar ZZS, gan VL-TB/LNNK, kā bija solīts vēlētājiem un kā dēļ viņš arī saņēma tik lielu atbalstu. Taču viņš ir spiests rēķināties gan ar dažādiem signāliem, gan iespējamo politisko nestabilitāti, kādu varētu izraisīt Saskaņas centrs, paliekot opozīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?