Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sēnes ziemai

Lai ziemā būtu ko ēst pašiem ar vīru un lai būtu, ko dot līdzi bērniem uz Rīgu, Lijas vasara paskrien konservējot. Pagraba plaukti jādabū pilni ar dažādiem kompotiem, ievārījumiem, konservētiem salātiem, marinētiem dārzeņiem un sēnēm, jo ziemā ģimene beku vai gaileņu mērci bauda labprāt.

Bauskas apkārtnē, kur sieviete dzīvo, aug vienīgi lapu koki un «neforšās» sēnes, tāpēc sēņot viņa dodas uz attālākiem mežiem. «Tuvējos mežos var atrast vienīgi gotenes un citas gumijotas, šķiedrainas sēnes, no kurām mērce sanāk puņķaina un staipīga,» atzīst Lija. Tādu mērci ģimene neēdot. Šogad viņa ar vīru un vēl kādu sēņotāju kompāniju braukusi sēņot uz Dobeles mežiem. Mežā Lija lasa tās sēnes, kuras pazīst - gailenes, dažādas bekas, bērzlapes. Viņa nekad neņem bērzlapes ar zaļajām cepurītēm, jo ir bail tās sajaukt ar kādu indīgu sēni. Sēnes tiek lasītas tik daudz, cik vien salien grozos un cik var mežā atrast, jo viņas ģimenē sēņu nekad nevarot būt par daudz, pārliecināta Lija.

Salasītās gailenes sieviete ik gadu sagriež gabaliņos, saliek plastmasas kastītēs un sasaldē, savukārt beciņas marinē. Tās viņa iztīra, novāra un notecina. Grāpī sataisa marinādi, uz vienu litru ūdens liekot ēdamkaroti sāls, tikpat daudz etiķa esences un nedaudz cukura. Labākai garšai Lija marinādei pieliek arī dažas ķiploka daiviņas, pāris smaržīgos piparus, melnos piparus un lauru lapu. Kad marināde sāk vārīties, tajā ieber sēnes un piecas minūtes pavāra. Tad sēnes ar marinādi salej burkās un vāko ciet.

Cietās sēnes, kurām zem cepurītes nav švammes kārtiņas, Lija sāla. Sēnes viņa novāra un notecina. Tad ieliek traukā, kurā tās paredzēts glabāt, pieber sāli, pieliek pāris ķiploku daiviņas un lauru lapas, uzliek slogu un aiznes uz pagrabu. Vēsumā tās labi glabājas visu ziemu.

Nesen Lija uzcienāta ar skābētām sēnēm. Tās viņai ļoti iegaršojušās, tāpēc Lija teic - ja šoruden sanāks vēlreiz aizbraukt uz mežu pasēņot, viņa noteikti izmēģinās skābēšanu pašas spēkiem. Recepte esot jau kabatā. Lija stāsta, ka sēnes tiek skābētas gluži tāpat kā ātrai ēšanai paredzētie gurķi - novārītas sēnes saliek traukā, pieliek dilles, kārtām saliek upeņu un ķiršu lapas, piešauj klāt pāris ķiploka daiviņu, uzlej virsū sālsūdeni un liek virsū slogu. Sēnes ēdamas jau pēc pāris dienām. «Tikai jāatceras, ka skābētās sēnes labāk turēt ledusskapī, jo tad tās saglabāsies ilgāk,» piekodina Lija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?