Bauskas apkārtnē, kur sieviete dzīvo, aug vienīgi lapu koki un «neforšās» sēnes, tāpēc sēņot viņa dodas uz attālākiem mežiem. «Tuvējos mežos var atrast vienīgi gotenes un citas gumijotas, šķiedrainas sēnes, no kurām mērce sanāk puņķaina un staipīga,» atzīst Lija. Tādu mērci ģimene neēdot. Šogad viņa ar vīru un vēl kādu sēņotāju kompāniju braukusi sēņot uz Dobeles mežiem. Mežā Lija lasa tās sēnes, kuras pazīst - gailenes, dažādas bekas, bērzlapes. Viņa nekad neņem bērzlapes ar zaļajām cepurītēm, jo ir bail tās sajaukt ar kādu indīgu sēni. Sēnes tiek lasītas tik daudz, cik vien salien grozos un cik var mežā atrast, jo viņas ģimenē sēņu nekad nevarot būt par daudz, pārliecināta Lija.
Salasītās gailenes sieviete ik gadu sagriež gabaliņos, saliek plastmasas kastītēs un sasaldē, savukārt beciņas marinē. Tās viņa iztīra, novāra un notecina. Grāpī sataisa marinādi, uz vienu litru ūdens liekot ēdamkaroti sāls, tikpat daudz etiķa esences un nedaudz cukura. Labākai garšai Lija marinādei pieliek arī dažas ķiploka daiviņas, pāris smaržīgos piparus, melnos piparus un lauru lapu. Kad marināde sāk vārīties, tajā ieber sēnes un piecas minūtes pavāra. Tad sēnes ar marinādi salej burkās un vāko ciet.
Cietās sēnes, kurām zem cepurītes nav švammes kārtiņas, Lija sāla. Sēnes viņa novāra un notecina. Tad ieliek traukā, kurā tās paredzēts glabāt, pieber sāli, pieliek pāris ķiploku daiviņas un lauru lapas, uzliek slogu un aiznes uz pagrabu. Vēsumā tās labi glabājas visu ziemu.
Nesen Lija uzcienāta ar skābētām sēnēm. Tās viņai ļoti iegaršojušās, tāpēc Lija teic - ja šoruden sanāks vēlreiz aizbraukt uz mežu pasēņot, viņa noteikti izmēģinās skābēšanu pašas spēkiem. Recepte esot jau kabatā. Lija stāsta, ka sēnes tiek skābētas gluži tāpat kā ātrai ēšanai paredzētie gurķi - novārītas sēnes saliek traukā, pieliek dilles, kārtām saliek upeņu un ķiršu lapas, piešauj klāt pāris ķiploka daiviņu, uzlej virsū sālsūdeni un liek virsū slogu. Sēnes ēdamas jau pēc pāris dienām. «Tikai jāatceras, ka skābētās sēnes labāk turēt ledusskapī, jo tad tās saglabāsies ilgāk,» piekodina Lija.