Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Seniori ir mūsu skolas zvaigznes

Cilvēkiem vajadzīga palīdzība un padoms, īpaši tagad, kad dzīvē dominē materiālās vērtības. Un ir gana daudz cilvēku, kuru augstākais dzīves mērs ir garīgums. Arī seniori vēlas paveikt ko nozīmīgu savā un sabiedrības labā, liecina Zviedrijas skolās gūtā pieredze, kur vecāka gadagājuma ļaudis iesaistījušies brīvprātīgo kustībā Seniori skolā.

Šis savulaik Zviedrijā izstrādātais projekts ar ES Grundtvig programmas atbalstu tika ieviests arī Latvijā un Dānijā. Pie mums to realizēja Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā, taču, kas zīmīgi, - brīvprātīgo darbs skolā turpinās arī pēc projekta noslēguma. «Ieguvēji ir visi - seniori, skolotāji, bērni,» apgalvo projekta vadītāja Neretas skolā Ruta Aukšpole un iesaka šo pieredzi pārņemt arī citviet Latvijā.

Joprojām nāk un dara

Idejas Seniori skolā pirmsākumi meklējami 2000. gadā Zviedrijā, Karlskrūnā, kur iniciatīvu uzņēmās kāda Zviedrijas tautskolas skolotāja, aicinot pensionārus uz vienu no Karlskrūnas skolām. Seniori palīdzēja bērniem un skolotājiem atvieglot darbu. Viņi paši izlēma, kādā veidā sniegs šo palīdzību. Sadarbības modelis tika novērtēts atzinīgi, drīz vien idejas nozīmīgumu apstiprināja arī pieaugošais pieprasījums pēc senioriem skolās. Kopš ideju sākts īstenot, šo gadu laikā Zviedrijas bērnudārzos un vidusskolās kā brīvprātīgie iesaistījušies vairāk nekā 250 senioru.

Kad radusies doma šo ieceri izmēģināt arī kaimiņvalstīs, tostarp Dānijā un Latvijā, Rites tautskolas vadība uzrunājusi Neretas vidusskolas vadītājus. «Tas bija laiks, kad sākās ekonomiskā krīze, un mums šķita vērtīgi, ka skolai brīvprātīgi varētu palīdzēt seniori. Jo līdz ar krīzi krasi pasliktinājās ģimeņu ekonomiskais stāvoklis un uz slikto pusi mainījās arī bērni. Kļuva grūtāk tikt galā ar disciplīnu,» pirmsākumus atceras Ruta Aukšpole. Senioru iesaistīšanās skolas darbā izrādījusies svētīga lieta, tiesa, sākumā skolotājiem gan nav bijis pārliecības par vecākā gadagājuma ļaužu atsaucību. «Seniori taču tik aizņemti - viņiem ir savas ģimenes, mazbērni, virtuve, dārziņi, puķes...» novērojusi Ruta. Tomēr viņa uzņēmusies projekta virzības iniciatīvu. Kopā ar kolēģi devusies uz Zviedriju, atgriezusies pacilāta, un drīz vien piedalīties jaunajā projektā piekrituši astoņi Neretas seniori. «Projekts ilga četrus gadus, kopumā tajā iesaistījās 10 pensionāru. Šogad seniori brīvprātīgajā kustībā varēja neiesaistīties, bet pieci no viņiem joprojām ik nedēļu nāk uz skolu. Viņi piezvana, jautā, kad vajadzētu būt, bet citi pat nejautā - nāk un dara!» senioru atsaucību atzinīgi novērtē skolotāja Aukšpole un piebilst: «Seniori ir manas zvaigznes! Ļoti gaiši, atvērti, sirsnīgi cilvēki!»

Jauns piepildījums dzīvē

Skolotāju ikdienas dzīve ir noslogota, strādājot ar daudziem skolēniem, maz laika atliek individuālām sarunām, palīdzībai mācību procesā. Veidu, kā palīdzēt skolai, seniors var izvēlēties pats: viņš var būt skolotāja asistents, individuāls palīgs kādam bērnam mācībās, var doties līdzi skolas ekskursijās, pieskatot bērnus, palīdzēt gatavoties koncertiem. Šādi vecākā gadagājuma cilvēks gūst pieredzi jaunā vidē - līdzdalība rosina viņu būt aktīvam, izprast bērnu valodu un vajadzības mācību laikā. Turklāt seniors dalās dzīves pieredzē ar jauno paaudzi, un tas padara laimīgu arī viņu pašu, atkal gūstot jaunu piepildījumu savā dzīvē. Arī bērni caur šo sadarbību seniorus sāk uztvert kā mierīgus cilvēkus, kuriem ir daudz laika un novērtējami padomi.

«Es tas baltais zvirbulis, jo pēc profesijas esmu medicīnas māsa, ne pedagoģe kā pārējie seniori,» stāsta Seniori skolā dalībniece Austra Lazdāne un turpina: «Bija palicis viens gads līdz pensijai, slimnīcu likvidēja, un paliku bez darba. Kļuva garlaicīgi. Domāju, jāpamēģina iesaistīties šajā projektā. Sākumā gan nebiju droša par sevi - biju aizmirsusi, kā skolā viss notiek. Šķita - ak vai, visi te skrien, tāds troksnis, klasēs pavisam cita kārtība nekā kādreiz... Bērni pavisam citādi!» Taču ar dažiem mēnešiem pieticis, lai pieņemtu mūsdienu bērnus. Uz skolu Austras kundze nāk joprojām. Viņa brauc ar skolēniem ekskursijās, pasēž pie kāda, kuram jāpalīdz mācībās, piemēram, meitenītei, kura ar ģimeni atgriezusies no ārzemēm uz dzīvi Latvijā. «Ar bērniem ejam rotaļās. Un tad viņi izvelk no somas vienu supermeni un brīnās, kā varu to nezināt, kā varu nepazīt multfilmu varoņus?! Viņi sāk mani apgaismot, un arī es pati sāku skatīties bērnu filmiņas. Esmu daudz ieguvusi,» sirsnīgi atzīst Austra Lazdāne.

Patīk būt kolektīvā

Bijusī pedagoģe Janīna Mazjāne Neretas vidusskolā uzņēmusies šefību par skolēnu lasītprasmi pirmajās klasēs. «Bērni, tiklīdz mani ierauga, ar prieku sauc: «Šodien lasīsim!» Mēs lasām, parunājam, kā kuram ikdienā veicas. Viņi pat savus noslēpumus - bēdas un priekus - izstāsta. Viņi priecīgi, ka varam kopā gan padziedāt, gan mīklas paminēt. Iznāk gan lasīšanas, gan pārrunu stunda. Bērnu noslēpumus gan mēs nedrīkstam izpaust,» uzsver Janīnas kundze.

Laima Bajinska skolā ierodas divreiz nedēļā uz matemātikas pēcstundām. «Ja bērniem stundā kas neskaidrs, sniedzu konsultācijas. Nāk arī 11. un 12. klases skolēni. Un arī man ir skolēni, kuri ar prieku grib parunāt ne tikai par matemātiku. Grib izkratīt sirdi. Mēs parunājam, saku, ka dzīve jāpieņem tāda, kāda tā ir, bērns nomierinās, un tad mēs mācāmies.» Savukārt seniore Monika Pavloviča atzīst, ka viņai darbs ar bērniem bijusi mūža sirdslieta: «Kad aizgāju pensijā, dzīvē iestājās liels tukšums. Iesaistoties šajā projektā, burtiski atgriezās dzīvesprieks!» Skolā Monikas kundze satikusi vienu skolnieci, ar kuru sākusi strādāt individuāli. «Tik ļoti pieņēmām viena otru! Secinājām - tieši mēs viena otrai esam vajadzīgas,» aizkustinājumu neslēpj Monikas kundze un piebilst: «Jā, mēs te skolā esam kā labie gariņi. Bērni mūs pieņem, un ir prieks par sajūtu, ka esam viņiem vajadzīgi.»

Bet Dainis Nāburgs projektā darbojas jau kopš pirmsākumiem: «Man tā ir viena relaksācijas diena no pensionāra ikdienas darbiem lauku saimniecībā. Pats esmu pabeidzis šo skolu, un tagad, seniora gados, gribas skolai palīdzēt likt labus pamatus arī mūsdienu jaunatnes izglītošanā. Es negrasos atstāt šo brīvprātīgā darbu, kamēr vien spēšu te nākt, un neskaitu santīmus, ko tērēju ceļa izdevumiem. Man patīk būt starp jauniešiem un skolotājiem, patīk būt kolektīvā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā iesaistīties un sākt projektu

Nav obligāti jābūt bijušajam skolotājam, nav arī vecuma ierobežojuma.
Skolotāju, senioru un administratoru grupa no Dānijas, Zviedrijas un Latvijas izveidojusi rokasgrāmatu Seniori skolā, lai palīdzētu tiem, kas vēlas sākt šo kustību. Pēc padoma un rokasgrāmatas var taujāt Neretas vidusskolā, sazinoties ar vadību vai projekta realizētāju Rutu Aukšpoli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?