Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sezonā - būtiski atklājumi

Sākot jauno sezonu, Latvijas Nacionālajā operā vispirms ar diviem grandioziem koncertiem pēc kārtas 5. un 6. septembrī tiks nosvinēta teātra ēkas 150. jubileja. Spožas zvaigznes un krāšņa programma, un Katrīnas Neiburgas veidotie videostāsti ļaus ieskatīties Baltā nama vēsturē, tagadnē un nākotnē. Šī būs reize, kad uz skatuves, kura savulaik kļuva par tramplīnu starptautiskajai karjerai, kāps soprāni Kristīne Opolais, Inga Kalna un Inese Galante, tenors Aleksandrs Antoņenko un basbaritons Egils Siliņš.

Piedalīsies arī LNO koris un solisti: Sonora Vaice, Kristīne Zadovska, Rihards Mačanovskis, Dana Bramane, Andris Ludvigs, Samsons Izjumovs, Krišjānis Norvelis, Dainis Skutelis, Jānis Apeinis, Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Viesturs Jansons un Romāns Poļisadovs, kā arī visa Latvijas Nacionālā baleta trupa un tās solistu zieds: Jūlija Gurviča, Margarita Demjanoka, Elza Leimane-Martinova, Baiba Kokina, Viktorija Jansone, Sabīne Guravska, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins, Arturs Sokolovs, kā arī visi jaunie solisti. Baltā nama jubilejas koncertus kuplinās arī viesi - mūsu Operas un visas Eiropas skatītāju iemīļotais ukraiņu tenors Dmitro Popovs un izcilais zviedru soprāns Elizabete Strida, kuru pie mums jau esam novērtējuši kā izcilu Vāgnera interpreti. Pie LNO orķestra diriģenta pults būs maestro Aleksandrs Viļumanis, LNO galvenais diriģents Modests Pitrens, Farhads Stade, Mārtiņš Ozoliņš un Andris Veismanis. Koncerta programma būs zīmīga gan Baltā nama, gan Latvijas mūzikas vēsturei un tam, ka Rīga ir Vāgnera pilsēta. Līdzās Vāgnera, itāļu, austriešu un krievu operklasikai skanēs visu laiku latviešu mūzika no J. Mediņa un Alfr. Kalniņa līdz R. Kalsonam un Im. Kalniņam.

Daudzsološas debijas

Iesākta tik ambiciozi un neraugoties uz teātra vadības maiņu, LNO sezona ir saplānota un turpināsies intensīvi. Jau nākamsvētdien, 8. septembrī, G. Doniceti operas Lucia di Lammermoor izrādē dramatiskajā titullomā debitēs Inga Šļubovska, kura līdz šim LNO atveidojusi maigās un asprātīgās liriskā soprāna varones. Viņas partneris Edgardo būs turku tenors Murats Karahans, pie diriģenta pults būs Valdis Butāns. Savukārt P. Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins iestudējumā 12. septembrī un 17. oktobrī iekļausies jauna Tatjanas lomas izpildītāja Gunta Cēse, kura atzīta par vienu no labākajām LNO Akadēmijas dalībniecēm. Tieši Tatjanas loma jaunajai dziedātājai ļāvusi šā gada ziemā ar izcilību absolvēt Štutgartes Mūzikas un teātra augstskolas maģistrantūru opermākslā. Štutgartē viņa turpina studēt kamerdziedāšanu. «Tatjanas loma ir liela un ļoti skaista. Jūtu to kā savu. Manā Tatjanā apvienosies gan maigums, gan temperaments,» sola G. Cēse. Oņegina lomā abās izrādēs būs jaunais lietuviešu baritons Jevgeņijs Hrebtovs.

Vērienīgi plāni

Operā top gan nacionāli, gan starptautiska mēroga projekti, kuri iekļausies Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmā, ko LNO sāks ar Riharda Vāgnera Rīgā komponētās operas Rienci pirmizrādi mūsdienīgi tēlainā dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas, horeogrāfa Jona R. Skulberga, scenogrāfu Mias Stensgārdas, Masas Ziskas un latviešu modes mākslinieku MareunRol's redzējumā ar Modestu Pitrenu pie diriģenta pults 2014. gada 17. janvārī. Pirms tam, vēl šāgada nogalē, Maskavas K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko muzikālā teātra galvenais režisors Aleksandrs Titess iestudēs Sergeja Prokofjeva satīrisko operu Mīla uz trim apelsīniem, pirmizrādi Mārtiņš Ozoliņš diriģēs 7. decembrī. V. A. Mocarta Figaro kāzas jauniestudējums skatītājiem būs pirmā iepazīšanās ar argentīniešu režisoru Marčello Lombardero. Pirmizrādi 2014. gada 28. februārī diriģēs jaunais diriģents Valdis Butāns.

Starptautiski atzītajam diriģentam Andrim Pogam savukārt uzticēts Džuzepes Verdi Trubadūrs, kura režisors būs Operas līdzšinējais direktors Andrejs Žagars. Šī jauniestudējuma pirmizrāde ieplānota 2014. gada 5. aprīlī. A. Žagars iestudēs arī Riharda Štrausa muzikāli krāšņo, izsmalcināto un dzīvesgudro operu Rožu kavalieris, kuras pirmizrāde 2014. gada 30. maijā noslēgs sezonas jauniestudējumu virkni. Tā muzikālais vadītājs ir Modests Pitrens.

Vārds mūsu komponistiem

Repertuāru beidzot papildinās latviešu oriģināloperas. Tuvākajos gados gaidāmas divu triju jaunu operu pirmizrādes, no tām šosezon - Kristapa Pētersona Mihails un Mihails spēlē šahu Viestura Meikšāna režijā (2014. gada 12. martā). Opera tapusi par neparasti talantīgo rīdzinieku šaha ģēniju Mihailu Tālu, pār partitūru saimnieko Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala. Jautrus brīžus visai ģimenei, sākot ar 5. oktobri, sagādās jaunais Jura Karlsona balets Karlsons lido... Aivara Leimaņa horeogrāfijā. Viencēlienos Trīs tikšanās 2014. gada 26. aprīlī ieraudzīsim Pētera Vaska, Riharda Dubras un Georga Pelēča mūziku citzemju horeogrāfu interpretācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?