Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sezonu sāk ar fanfarām

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons jaunajā koncertsezonā īpaši akcentējis Gustava Mālera daiļradi, atzīmējot ievērojamā komponista dzimšanas 150. gadadienu un nāves simtgadi.

Atklāj Ešenvalds

Tieši tāpēc LNSO jauno sezonu koncertos 22. un 23. oktobrī Lielajā ģildē sāk ar vienu no komponista šedevriem - Otro (Augšāmcelšanās) simfoniju, kurā apcere par pastaro dienu, pestīšanu un augšāmcelšanos atklāj Mālera vīziju par mūžības skaistumu. Jau tradīcija ir sezonas atklāšanā piedāvāt jaunu, speciāli radītu latviešu mūzikas opusu. Šoreiz - Ērika Ešenvalda darba Fanfaras pasaules pirmatskaņojums K. M. Šišona vadībā.

Atklāšanas koncertu par jo īpašu notikumu padarīs orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja sadarbība ar izciliem solistiem. Krievijas mecosoprānu Jeļenu Batukovu, kurai ir plaša karjera Eiropā, mūsu klausītāji jau pazīst, savukārt amerikāņu dziedātāja, vairāku konkursu uzvarētāja Kārena Slaka, kuru The New York Times slavējis «kā silti izteiksmīgu soprānu», The Financial Times - par «starojošu spinto soprānu», bet The San Francisko Chronicle - par «grandiozas balss īpašnieci, kura spēj panākt lielu, mirdzošu skaņu», ir jauna balss mūsu koncertdzīvē.

Eiropa-Rīga-Japāna

«Sezonu bija diezgan grūti plānot, jo mums ir trīs ārzemju turnejas - divās daļās rīkotā K. M. Šišona un Elīnas Garančas Eiropas turneja, no kuras daļa tikko notikusi, bet otra sekos pavasarī, kā arī Japānas turneja, kur orķestris atradīsies gandrīz mēnesi - no 19. novembra līdz 12. decembrim,» atklāja LNSO direktore Ilze Paidere-Staķe. Tāpēc pirmais pusgads kalendārā ziņā ir «diezgan saraustīts». «Domājot par klausītājiem Latvijā, sekojam savam virsuzdevumam un izceļam visu, kas ir izcils latviešu mūzikā, sākot ar ļoti neordināro koncertu Zarģerim 100, ar kuru 3. novembrī spilgti atzīmēsim komponista Marģera Zariņa jubileju. Tas būs viņa kinomūzikas koncerts, kurā būs arī pirmatskaņojumi - daļas no līdz šim vēl neatskaņotā cikla Padomju Latvija,» intriģē I. Paidere-Staķe.

Veiksmes stāsti

Īpaši būs arī mūsu valsts svētkiem veltītie koncerti 16. un 17. novembrī, vienlaikus svinot arī K. M. Šišona un LNSO orķestra sadarbības 10 gadu jubileju. «Greznajā svētku programmā skanēs mūsu kopīgie veiksmes stāsti. Starp tiem arī latviešu mūzika, kurai līdzās Ravela Bolero, Bizē Karmenas fantāzija, fragmenti no Verdi Rekviēma un operas Aīda. Solisti būs vijolnieks Sergejs Krilovs, dziedās Mišela Kraidere, Valters Borins, Jeļena Batukova, kā arī LNO solisti: Rihards Mačanovskis, Krišjānis Norvelis un Samsons Izjumovs.

Decembrī notiks klausītāju iemīļotie Jaungada koncerti, kuri šoreiz nosaukti Vīnes Ziemassvētki Rīgā, jo tajos skanēs esence no programmām, kuras K. M. Šišons pēdējos piecus gadus diriģējis Ziemassvētku koncertos Vīnē. Solisti: Jekaterina Bakānova, Stefānija Hutcēla, Ivans Magri un Egīls Siliņš.

Sezonas otrā puse sāksies kopā ar Baibu Skridi, kura atskaņos S. Prokofjeva otro Vijoļkoncertu (14., 15. I) un kurā pirmoreiz Latvijā diriģēs jauns, talantīgs diriģents no Vīnes Valsts operas Giljermo Garsija Kalvo. «Toties februārī leposimies ar saviem orķestra mūziķiem, atskaņojot Mocarta Sinfonia Concertante pūtējiem, kuros solisti būs LNSO mūziķi Guntis Kuzma, Egīls Upatnieks, Artūrs Šulcs un Jānis Semjonovs,» norāda I. Paidere-Staķe.

Ikgadējais operas koncertiestudējums šoreiz būs Dž. Pučīni Bohēma (30.III, 2.IV). Martā klausītājiem atdos arī septembrī atcelto Elīnas Garančas koncertu. Programmā Krievu mūzikas pērles 15. aprīlī pirmoreiz Latvijā viesosies Filadelfijā strādājošais bulgāru diriģents Rosens Milanovs, bet solists būs Krievijas pianists Antons Ļahovskis, kurš pēc uzvaras Jāzepa Vītola pianistu konkursā ir biežs un gaidīts viesis. Šoreiz viņš izvēlējies P. Čaikovska otro Klavierkoncertu.

«Sākot jaunu ciklu Rising Stars (Uzlecošās zvaigznes), kurā vēlamies parādīt publikai mūsu jaunos, ārzemēs studējošos spožos latviešu talantus, pirmie būs Jana Ozoliņa, čellists Kristaps Bergs un mūsu orķestra mūziķis Mārtiņš Circenis, bet diriģents būs Latvijā jau labi pazīstamais Ūla Rūdners (Zviedrija). Noslēgsim sezonu 19. maijā ar Mālera 1. simfoniju un Bēthovena trešo Klavierkoncertu, kura solists būs Vestards Šimkus,» stāsta orķestra direktore. Koncerti sāksies agrāk - plkst. 19. LNSO atbalstītāju lokam tikko piebiedrojies zvērinātu advokātu birojs BDO Zelmenis & Liberte, kas atbalstīs sešas Šišona diriģētās programmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?