Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Šī bīstamā attieksme - nu gan jau kaut kā

Magda Riekstiņa

Viena no problēmām, kas mūsu valstī nereti traucē jēgpilnu ieceru īstenošanai, svarīgu projektu realizācijai un var pat radīt nopietnus riskus, ir ideālistiska paļaušanās, ka gan jau kaut kā viss izdosies. Attieksme, kas izsakāma ar frāzi «gan jau kaut kā», bieži robežojas ar paviršību un loģikas neapgrūtinātu vieglprātību. Te nav runa par vēlmi taupīt naudu vai laiku, lai gan arī visu iespējamo resursu taupīšana Latvijā mēdz pārsniegt veselā saprāta robežas, bet gan - tālredzības un rūpības trūkumu.

Nesen Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis LNT raidījumā 900 sekundes sacīja, ka Rīgas cirka ēku ekspluatēt nedrīkstētu, jo tā nav droša. Savukārt Rīgas cirka pārstāve aģentūrai LETA norādīja, ka tā cirka ēkas daļa, kurā atrodas skatītāji, esot droša. Šiem pretrunīgajiem paziņojumiem sekoja P. Druķa kolēģa Raimonda Peļņas apgalvojums, ka «slēdzienā par Rīgas cirka ēkas stāvokli ēkas īpašniekiem darīts zināms, ka ēku nedrīkstētu izmantot» (LETA, 6.07.).

Distancējoties no Rīgas cirka drošības izvērtējuma un pieņemot, ka pretrunīgie izteikumi attiecas uz ēku X, par kuru atbildīgās amatpersonas paziņojušas, ka to izmantot nedrīkstētu, precedents šķiet šokējošs. Pagājis samērā neilgs laiks kopš Zolitūdes traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja vairāk nekā pussimts cilvēku. Saistībā ar šo traģēdiju daudz tika runāts par nelaimes priekšvēstnešiem, kas netika ņemti vērā. Vai tiešām ar Zolitūdes traģēdiju ir par maz, lai jebkādus brīdinājumus par ēkas X iespējamo nedrošumu uztvertu nopietni un darītu visu iespējamo, lai draudus novērstu?

Jāpiebilst - to, ka nekustamo īpašumu nozarē joprojām valda attieksme «gan jau kaut kā», Dienai pauda arī Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane, kura uzsvēra, ka šādu attieksmi uztur pasūtītāji, nevis arhitekti un būvnieki. Turklāt pasūtītāju vidū ir ne vien privātpersonas un uzņēmumi, bet arī valsts institūcijas un pašvaldības, kam vajadzētu būt atbildīgas rīcības paraugiem sabiedrībai.

Protams, attieksme «gan jau kaut kā» nav raksturīga tikai ēku uzturēšanā un būvniecībā. Iespējams, šī pati attieksme par farsu padarījusi vērienīgus dažādu nozaru projektus, piemēram, Izglītības un zinātnes ministrijas ieceri veidot interneta vietni skolas.lv. Šis projekts sākās ar labu ideju, bet piedzīvoja neveiksmīgu realizāciju un nonācis līdz kriminālprocesa sākšanai. «Gan jau kaut kā» attieksmes izpausmes var atrast arī transporta jomā - jau gadiem neizdodas iegādāties jaunus elektrovilcienus. Beidzot gan jāsaņemas un viss jāizdara rūpīgi, jo, kā Dienai uzsvēra satiksmes ministrs Anrijs Matīss: «Mēs nevaram atļauties vēl vienu neveiksmīgu konkursu.» Nevar nepieminēt, ka «gan jau kaut kā» attieksmi bieži pārmet medijiem un reizēm - pamatoti. Gadās, ka medijos strādājošie aiziet pa vieglāko ceļu, nepārbaudot un neprecizējot informāciju pirms tās publiskošanas, bet gadās, ka paviršība raksturīga informācijas sniedzējiem. Precedents, ka no divām ministrijām par vienu un to pašu situāciju tiek atsūtīti atšķirīgi dati, jau vērtējams kā hrestomātisks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?