Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Šie bīstamie lūzumi jeb Lēnāk pār tiltu, draugi!

Ar Leonīdu Rubļevski iepazinos pavasarī. Kad mana lauku mājā dzīvojošā radiniece - kundze pensijas gados - lauza kāju un pēc operācijas bija nepieciešami kruķi, laikrakstā ievietoju sludinājumu: aicināju atsaukties kādu, kuram tie mājās stāv nelietoti. Varbūt var aizdot?

Atsaucība bija neticami liela. Izrādās, nav mazums senioru, kuri piedzīvojuši līdzīgu ķibeli - krituši, lauzuši kāju un pēc operācijas, kad kāja ģipsī, vismaz trīs mēnešus pavadījuši uz kruķiem... Mans ceļš aizveda pie Leonīda kunga, kurš piedāvāja uzreiz visu komplektu - elkoņu kruķus, balsta palīgierīci, ko mēdz dēvēt par buciņiem, un pat vēl invalīda ratiņus. «Viss noderēs, es zinu,» pārliecinoši noteica sirmais vīrs. Kam gan invalīda ratiņi? Būdams pēc profesijas tālbraucējs šoferis, Leonīds izklaidējies, «ar invalīda ratiņiem pa dzīvokļa garo gaiteni traucoties kā Šūmahers». Tā Leonīds joko.

Bet, ja nopietni, arī viņš pirms četriem mēnešiem lauzis kāju un zināja teikt, ka ratiņi noderot brīžos, kad jāpārvietojas pa gludu segumu un no lēkāšanas uz kruķiem jau pagurusi otra, veselā, kāja.

Viens ar trim kaķiem

«Bēda viena nenāk,» secina Leonīds. Pērn novembrī Leonīda dzīve patiesi sagriezās kājām gaisā. Kādā nejaukā dienā viņš izveda pastaigā savu temperamentīgo kurchāru Koru. Sune pamanīja kaķi, rāva Leonīdu, un seniors šim rāvienam nebija gatavs. Parasti gan Leonīds cenšas pirmais pamanīt kaķus, lai satvertu pavadu ciešāk. Šoreiz sirmais vīrs krita un lauza kāju. Leonīdu aizveda uz slimnīcu, un, kad nākamajā dienā pēc operācijas cietušais jau bija pamodies no narkozes un viņam uz kājas lika ģipsi, pienāca ziņa: pēkšņi mirusi viņa mīļotā sieva...

Palicis atraitņos, Leonīds nu bija pilnīgi viens, jo bērni, mazbērni dzīvo Ukrainā. Arī no uzticamā suņa bija jāšķiras, jo ģipsi no kājas drīkstēšot noņemt ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem, tāpēc vienīgais saprātīgais lēmums bija suni uzticēt kādam, kurš spēs par viņu rūpēties atbilstoši. Mājās Leonīdu gaidīja tikai trīs kaķi, ko savulaik ar dzīvesbiedri bija paglābuši no bada nāves.

Še tev pa dibenu!

Turpmākos mēnešus Leonīds pierādīja, ka, neprasot palīdzību un iztiekot bez aprūpētājiem, viņš spēj funkcionēt patstāvīgi un dzīvot tālāk nekurnot. Turklāt pats devās arī uz veikalu pēc produktiem ar auto - par laimi, viņa mašīnai ir automātiskā ātrumkārba.

«Kā tiku galā? Man taču kruķi bija! Man nevajadzēja palīdzību,» uzsver Leonīds. No kurienes vīram tāds spēks? «Mūsu paaudze nav izlutināta. Vecākiem nebija laika ar mums auklēties. Atceros, ziemā uz kalniņa ar ragaviņām esmu nobraucies slapjš, pārnāku mājās ar temperatūru, kakls sāp, galva sāp... Bet māte saka: «Še tev pa dibenu, un uz marš uz skolu!» Gāju arī uz skolu. Kad pēc skolas pārnācu mājās, jau biju vesels! Organismam tikai vajag grūdienu, tas pats ar visu tiks galā. Un vēl man vecāki iepotēja nemeklēt palīdzību citur, pašam ķepuroties, un viss būs kārtībā,» savu pārliecību pauž rūdītais seniors.

Nečīkst, ka viss slikti

Rubļevska kunga dzīvoklī iekārtota maza remontdarbnīca, tajā var remontēt ne vien, piemēram, Ford markas dzinējus, bet arī vecas šujmašīnas. Leonīdam šai ziņā ir zelta rokas. Pensija, kad dzīvojuši kopā ar sievu, bijusi pietiekama, lai galus savilktu kopā, tagad gan esot grūtāk.

«Tomēr pēc dabas neesmu raudulīgs cilvēks. Nečīkstu - oi, naudas nav, te iedūrās, tur iesāpējās, viss slikti,» sevi raksturo Leonīds. Jā, viņš neslēpj - bez mīļotās sieviņas esot grūti, bet par dzīvesbiedres aiziešanu runā rimti. Tikai intervijas beigās sirmais vīrs atzīst, ka lielās skumjas piezogoties naktīs. Tad viņš raud. «Raudu lielām asarām, jo sieviņu ļoti mīlēju.» Bet nākamajā rītā Leonīds Rubļevskis atkal saņemas, ceļas un iet. Nu jau uz abām kājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?