Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Šīs pasaules bagātie arī raud

Kaspars Adijāns

Pagājušās nedēļas 4. aprīlis bija diena, kas iegāja vēsturē ar to, ka sabiedrībai tika prezentēta lielākā jebkad redzētā datu noplūde, kas spējusi pamatīgi satricināt līdz šim labi nocietināto ārzonu kapitāla pārvaldīšanas biznesu. Materiālu izvērtēšanā piedalījusies arī žurnāliste no Latvijas.

Rietumu medijos daudz var lasīt par nešpetnajiem nodokļu optimizētājiem, taču tie ir tikai ziediņi uz Austrumeiropas darboņu fona. Kad Ukrainas valsts no Vecmīlgrāvī dzīvojoša pensionāra uzņēmuma iegādājas 250 miljonu dolāru vērtu naftas urbšanas ierīci par 400 miljoniem, tas jau vairāk bija atbilstoši mūsu platuma grādu vērienam. Izmeklēšana līdz šim varējusi atrast tikai dažus pensionārus un bezpajumtniekus, kuriem par apjomīgajiem darījumiem nebijis ne mazākās nojautas. Tiklīdz nauda nonāca ārzonu firmu tīmeklī, tā pilnībā pazuda no izmeklētāju redzesloka.

Lai arī noplūdinātie materiāli atklātībai atsedz tikai daļu no kopējā ofšoru biznesa, tomēr jau par šo daļu vien ir vērts saskandināt glāzītes. Šajā gadījumā mazāk satrauc pārtikuši rietumvalstu komponisti vai aktieri, kuri ārzonu bankās mēģina no nodokļiem pasargāt savu bagātību, daudz svarīgāks ir vietējo shēmotāju un valsts izzadzēju sliktais miegs. Nekur nav teikts, ka atklātībai nodotais datu blāķis kādu droši nogādās aiz restēm, tomēr šis gadījums liks nervozēt un saprast, ka sakombinēto naudiņu nepietiek vien veikli nogādāt ārzonā un tālāk viss ies kā pa diedziņu.

Piespēlēto datu apjoms ir neaptverams, un to saturs - eksplozīvs. Datu apjoms ir 160 reižu lielāks nekā Wikileaks noplūdināto diplomātu slepeno depešu apjoms, tāpēc to izvērtēšana var ieilgt, bet tas ir tā vērts. Eksperti no Tax Justice Network kopējo ofšoru apgrozījumu vērtē pat 32 triljonu dolāru apmērā, kas līdzinās aptuveni 1200 kopā ņemtiem Latvijas iekšzemes kopproduktiem.

Starptautiskais izmeklējošo žurnālistu konsorcijs, kam dati tika piegādāti, to izvērtēšanā sadarbojas arī ar Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centru Re:baltica, un tas patiesi priecē. Visu laiku lielākajā starptautisko žurnālistu sadarbības projektā Latviju pārstāv žurnāliste Arta Ģiga, kura ir arī raidījuma Nekā personīga galvenā producente. Līdz šim medijos saistībā ar apjomīgiem ārzonu darījumiem izskanējuši vairāki ASV, Francijas, Krievijas, Azerbaidžānas u. c. valstu politiķu un prominenču vārdi, taču Latvijas pilsoņi šajā sakarā pagaidām vēl nav figurējuši, lai arī mums noteikti būtu ko parādīt.

Iegūt maksimālo labumu no noplūdinātajiem datiem, protams, ne tuvu nav tikai žurnālistu uzdevums. Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible, piemēram, jau lūdzis padalīties ar datiem arī ar viņu. Arī Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm būtu jāmēģina tikt pie sensitīvās informācijas. Tā galu galā sastāv ne tikai no aktuālākajiem ofšoru datiem, bet ietver arī informāciju par aizraujošajiem deviņdesmitajiem. Kurš gan negribētu ielūkoties pagātnē caur ārzonu finanšu darījumu prizmu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?