Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Skaitļu tabula jāpārnes uz skolu

Neskatoties uz to, ka nu pilnīgi visi Ministru kabineta noteikumi, kas saistīti ar pedagogu darba samaksas modeli, ir apstiprināti valdībā, skolotāji arī tagad precīzu savu algu uzzināt nevar. Priekšā vēl ir nopietns darbs pašvaldībām un izglītības iestāžu vadībai. Nākamie mēneši arī būs nozīmīgi, apstiprinot vai aizgaiņājot arodbiedrības bažas.

Tikai pēc tam, kad pedagogi būs saņēmuši savu pirmo algu oktobrī, varēs izanalizēt, kā modelis darbojas dzīvē. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) arī vairākkārt ir sacījis, ka nekas nav akmenī iecirsts. Redzot, ka kaut kas nestrādā, darbu ir iespējams turpināt un kļūdas labot.

«Esmu gandarīts, ka pedagogi ir pirmā profesijas grupa, kurai tieši atalgojumam līdz ar pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešanu būs viens no lielākajiem finansējuma pieaugumiem pēdējo desmit gadu laikā,» pēc pēdējo noteikumu apstiprināšanas valdībā sacīja K. Šadurskis. Paredzēts, ka 2017. gadā pedagogu darba samaksai papildus tiks novirzīti 47 miljoni eiro, kas, reformu ieviešot pilnībā, sasniegs 56 miljonus eiro, piebilst ministrs.

Lai gan summa tiešām ir salīdzinoši liela, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) nav pārliecības, ka tas būs pietiekami, lai izglītības iestādes spētu pilnvērtīgi nodrošināt visas programmas. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga vēlreiz piebilst, ka ir gandarīta par līdz šim paveikto un ir pateicīga, ka modelim rasts finansējums, bet joprojām ir bažas, kā pašvaldības un izglītības iestāžu vadītāji tiks galā un vai no tā necietīs pedagogi. Kopumā izmaiņas ir radikālas, mainoties kaut vai skolēnu un skolotāju attiecībai. Arodbiedrība uzsver, ka tagad katram pašam ir rūpīgi jāseko līdzi, kā viņa alga mainīsies. Skaidrs ir tas, ka pilnīgi visiem nozarē strādājošajiem slodze palielināsies, bet precīzus aprēķinus par algu arodbiedrība tagad veikt nevar, jo daudz kas vēl ir atkarīgs no pašvaldībām. I. Vanaga skaidro, ka tām ir iespēja pārdalīt gan to finansējumu, kas domāts izglītības iestāžu administrācijai un atbalsta personālam, gan motivācijas fonda naudu un daļu no kopējās mērķdotācijas. Līdz ar to nav iespējams pateikt, kāda ietekme būs uz katru skolu un pedagogu. To varēs izdarīt tikai tad, kad tiks saņemta pirmā alga.

No pašvaldību labās gribas un rocības atkarīgi būs arī pirmsskolas pedagogi, bet, sekojot tikai normatīvajiem aktiem, lielā nevienlīdzība saglabāsies līdz pat 2018. gada septembrim. Savukārt līdz nākamā gada beigām pašvaldībām jāizdomā, ko darīt ar to pārraudzībā esošajām internātskolām. Pēc noteiktā termiņa valsts vairs to uzturēšanas izdevumus no valsts budžeta nesegs. I. Vanaga vēl piebilst, ka, mainoties vairākiem noteikumiem, internātskolās un speciālajās izglītības iestādēs problēmas varētu būt arī ar klases audzināšanas stundu nodrošināšanu, atbalsta personālu un interešu izglītību. Savukārt augstskolās nevienlīdzība saglabāsies pat līdz 2019./2020. studiju gadam, kad akadēmiskā personāla zemākās mēnešalgas nebūs pat sasniegušas to atalgojuma līmeni, kas būs nodrošināts pirmsskolas pedagogiem.

Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure Dienai apstiprina, ka pašvaldībām lielākais darbs tikai sāksies, jo līdz šim tas vairāk bijis «ekseļa vingrinājums», un laiks, kas tika veltīts sarunām ar pašvaldību savienību, bija nepietiekams, lai jēgpilni izdiskutētu. Tam tagad būs zināmas sekas.

Runājot par nākotni, jau tagad ir skaidrs, ka modelis sev līdzi nesīs skolu skaita samazināšanu. Te būs izšķiršanās, vai pašvaldība nāk talkā, skolotāji strādā nepilnas slodzes, vai arī skolu likvidē. LPS grib gūt pārliecību, ka darbu zaudējušajiem pedagogiem būs nodrošināta sociālā palīdzība. LPS arī sagaida izglītības pieejamības un izglītības kvalitātes monitoringu, lai saprastu, kāda ietekme būs modelim, bet attiecībā uz internātskolām jāizstrādā tas attīstības modelis, par kura izstrādi ar ministriju jau ir vienošanās. «Faktiski mēs reālo situāciju tā īsti redzēsim oktobrī. Tad varēs saprast, vai būs lietas, pie kurām nāksies atkārtoti atgriezties un risināt,» saka I. Dundure, vienlaikus nenoliedzot, ka minimālās atalgojuma likmes celšana būs faktors, kas mudinās sistēmā ienākt jauniem cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?