Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Skolā nosauca pat par debilu

Savas 15 gadu īsās dzīves laikā Aivars Krūmiņš (vārds mainīts) ir nomainījis sešas skolas - šopavasar sāka mācīties sestajā. Uz šo skolu pārcelts arī viņa astoņgadīgais brālītis Jēkabs. Viņu mamma Ilze tik cerīgi nolūkojas, kā dēli atkal ar prieku krāmē skolas somas un vakaros mīļuprāt pilda mājasdarbus, ka lūdz neminēt jaunās skolas nosaukumu. Viņa ļoti cer, ka zēniem te netiks uzspiesta nekāda stigma tikai tāpēc, ka viņiem ir disleksija. Līdz šim Aivara vecākiem teju visās iepriekšējās skolās ir bijis jācīnās ar pedagogu pārliecību, ka viņš ir garīgi atpalicis.

Viņi nav slimi

Skolas gaitas puika sāka Mežciema pamatskolā, kur skolotāji, nespēdami viņam iemācīt lasīt, ieteica viņu atstāt uz otru gadu. Nākamajā mācību gadā zēns sāka mācīties Berģu pamatskolas 1. klasē, arī tur pēc vairāku mēnešu darba skolotāji padevās. «Viens no skolotājiem pat bija atļāvies sievai pateikt, ka mūsu dēls ir debils. Kā viņš var būt debils, ja viņš astoņu gadu vecumā rēķināja 100 apjomā?» sašutis Aivara tētis. Pēdējā ceturksnī vecāki pārcēla zēnu uz kādu privātskolu, kur arī netika atrasta brīnumnūjiņa, taču te no kādas mammas Ilze uzzināja par disleksiju un drīz vien guva apstiprinājumu - Aivaram ir disleksija. Tas ir mācīšanās traucējums, kad cilvēkam ar pilnvērtīgu intelektu ir vāji attīstītas spējas atšķirt valodas skaņas. Tā nav slimība, kas ir izārstējama, bet ģenētiski nodotas izmaiņas smadzeņu struktūrā, skaidro Eva Birzniece no biedrības Pro Futuro, kas izveidota disleksijas bērnu atbalstam. Šādiem bērniem parasti ir problēmas ar lasīšanu, biežāk - ar rakstīšanu, bet vislielākos sarežģījumus sagādā teksta strukturēšana.

Pēc disleksijas atklāšanas Ilze Aivaru aizveda uz sākumskolu Valodiņa, kas paredzēta bērniem ar valodas traucējumiem. Tajā pēc īsas sarunas pieņemts lēmums, ka zēns atkal sāks mācības 1. klasē. «Tas bija šoks,» neslēpj mamma. Toties nākamajos gados Aivars ar psiholoģes un logopēdes palīdzību ielauzies lasītprasmē, lai gan, kad sāka mācīties vienā no Juglas rajona skolām, bija spiests atzīt - tas joprojām prasa lielu fizisku un garīgu piepūli.

Atzinumam nav jēgas

Kad Ilzes otram dēlam Jēkabam bija jāsāk skolas gaitas, ģimene nolēma viņu aizvest uz medicīniski pedagoģisko komisiju, kas atzina, ka arī viņam ir specifiski lasīšanas un rakstīšanas traucējumi. «Taču uz šo brīdi Latvijā atzinumam ir tualetes papīra svars, jo tam neseko nekādas pedagoģiskās rekomendācijas un skolai tas nav saistošs,» uzsver Ilze. To viņa secina tāpēc, ka, par spīti atzinumam, Cieceres internātpamatskolā, kur 2009./2010.mācību gadu sāka Aivars un Jēkabs, viņai ar pedagogiem vajadzējis tik ilgi skaidroties, ka puikas nav garīgi atpalikuši, līdz uzbriedis konflikts, un šopavasar nomainīta skola. Vienalga, vai medicīniski pedagoģiskā komisija, neirologs vai logopēds dod atzinumu, ka bērnam ir lasīšanas traucējumi un ir nepieciešams attīstīt lasītprasmi, skolai tas neuzliek nekādus pienākumus, secinājusi E. Birzniece.

Internātpamatskolas direktors Kārlis Makss gan noliedz, ka pedagogi Aivaru un Jēkabu uzlūkojuši kā garīgi atpalikušus. Gluži otrādi - viņš zēnus raksturo kā intelektuāli ļoti labi attīstītus ziķerus. Jaunākais zēns atbilstoši komisijas ieteikumam mācījies vispārizglītojošā programmā. Divreiz nedēļā viņam, tāpat kā vecākajam brālim, bijušas nodarbības pie logopēda. «Lai gan šie manā praksē ir pirmie bērni ar disleksiju, nevaru teikt, ka mūsu skolotāji nebūtu gatavi strādāt ar šādiem bērniem. Viņu vidū reti kuram nav divas augstākās izglītības,» saka K. Makss un uzsver, ka puikas no skolas izņemti pēc vecāku iesnieguma. Viņaprāt, viņi bija ļoti «ģimeniski» un paši vēlējās ik dienas dzīvot pie mammas un tēta.

Trūkst speciālistu

Aivara un Jēkaba pārdzīvojumi, pieredzot pedagogu neizpratni un reizumis pat nievājošu attieksmi, ir pretrunā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības satura centra (VISC) Speciālās izglītības nodaļas vadītājas Mudītes Reigases pārliecību, ka disleksijas bērniem ir iespējas mācīties visparastākajās skolās. Lai gan, pēc E. Birznieces pieredzes, bērni ar lasīšanas traucējumiem «tiek izolēti geto tipa iestādēs», M. Reigase uzsver - tā tam nevajadzētu būt. «Ar psihologa, neirologa vai logopēda atzinumu pietiek, lai bērnam nodrošinātu atbalsta pasākumus,» saka izglītības speciāliste. «Skolām šobrīd ir izdevīgi licencēt speciālās izglītības programmas, jo tās dod iespēju saņemt finansējumu, par ko var atalgot atbalsta personālu - logopēdu, psihologu, speciālo pedagogu.»

Taču, papētot IZM statistiku, M. Reigase pati spiesta atzīt, ka no visām 846 Latvijas skolām tikai 334 ir psihologs, 339 - logopēds un 121 - speciālais pedagogs. Šajā mācību gadā tā dēvētā atbalsta personāla ir uz pusi mazāk nekā iepriekšējā 2008./2009. gadā, jo tika samazināts finansējums skolu administrācijām.

Arī cerēt uz skolotāju zināšanām un vēlmi strādāt ar bērniem nevar - ne visi ir ieinteresēti strādāt ar bērniem, kuriem ir jel kādas īpašas vajadzības. «Latvijā ir ļoti, ļoti spēcīgs stereotips, ka bērna lasītprasme ir saistīta ar kopīgajām kognitīvajām spējām,» secinājusi E. Birzniece. «Esmu pieredzējusi to, ka, tiklīdz skolotājs jūt, ka bērnam kļūst grūti mācīties, viņu sāk atstumt. Tā ir mana un daudzu vecāku pieredze, ka skolas metodiski mēģina no šiem bērniem atbrīvoties.»

«Rīgas skolās par bērniem īpaši necīnās,» atzīst M. Reigase. «Attieksme ir ciniska - ja šeit nevarat, meklējiet sev citu skolu.» Risinājuma pašlaik nav… nekāda. Vienīgais, ko IZM pārstāve var ieteikt, - ik reizi, kad vecāki sastopas ar pedagogu nevēlēšanos skolot viņu bērnu, ziņot par to ministrijai. Tās spēkos esot prasīt no skolas atbildību un ar Izglītības kvalitātes valsts dienesta starpniecību pārbaudīt, vai pedagogi ir sava uzdevuma augstumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā izpaužas

Būdams gudrs un apķērīgs, viņš nespēj sekmīgi apgūt lasīšanu un rakstīšanu
Lasa nelabprāt
Jauc burtus, piemēram, b ar d, dažus vārdus lasa no otra gala - tā «sen» var izlasīt kā «nes»
Izlasījis vārdu, to jau nākamajā teikumā neatpazīst un atkal to burto
Uzraksta vienu un to pašu vārdu vairākos variantos un nespēj pateikt, kurš no tiem ir pareizais
Informācija: biedrība Pro Futuro

Disleksija

Disleksija ir mācīšanās traucējums cilvēkam ar pilnvērtīgu intelektu, kas izpaužas kā grūtības lasīt un uztvert drukātu tekstu
Pēc Starptautiskās Disleksijas asociācijas datiem, aptuveni 10% iedzīvotāju piemīt šī īpatnība. Latvijā šādu datu nav.
Disleksija 70% gadījumu ir ģenētiski mantota smadzeņu darbības traucējumu īpatnība.
Informācija: biedrība Pro Futuro

Arī viņi

Slavenības, kuriem konstatēta disleksija
Fiziķis Alberts Einšteins
Politiķis Džordžs Vašingtons
Aktieri Orlando Blūms un Toms Krūzs
Aktrise Vūpija Goldberga
Dziedātāja Šēra
Uzņēmējs Bils Geitss
Uzņēmējs Ričards Brensons

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?