Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skolās māca par Eiropu, bet tik un tā veidojas nezinīši

«Problēma nav tajā, ka skolas nemāca par ES. Izglītības sistēmā šie jautājumi ir iekļauti,» komentējot Latvijai visai sliktos pētījuma par skolēnu pilsoniskās izglītības līmeni, Eiropas identitāti un attieksmi pret to rezultātus, norāda Kristīne Ilgaža, Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste. Mācību programmā ir iekļauts priekšmets sociālās zinības, kurā jāapskata visi būtiskākie jautājumi, arī par ES. Par to daudz tiek runāts klases audzinātāju stundās un dažādās interešu izglītības aktivitātēs, saka VISC pārstāve.

Jau ziņots, ka Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības institūta starptautiskās sadarbības ietvaros veiktais pētījums rāda - 3% aptaujāto astoto un devīto klašu skolēnu (pētījumā iesaistīti 4782 skolēni) nezina, ka Latvija ir viena no ES dalībvalstīm, aptuveni puse respondentu domā, ka ES nosaka, ko skolās par to mācīs, bet trešdaļa aptaujāto pārliecināti, ka visās eirozonas valstīs algas un preču cenas ir vienādas. Kopumā Latvija Eiropas valstu vidū izcēlusies ar eiroskepticismu, kas valda skolēnu vidū.

«Es sociālo zinību izglītības standartā saskatu provinciālismu,» saka Liesma Ose, Sorosa fonda-Latvija projektu vadītāja. Lai gan izglītības sistēmā ir iekļauti jautājumi par ES un Latviju tajā, mācību iestādes tam ne vienmēr pievērš pietiekamu vērību. «Skolas bieži aizbildinās, ka bērni ir par mazu, lai par to runātu,» stāsta L. Ose.

«Tomēr izglītības sistēma ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē skolēnus. Arvien vairāk izglītošana notiek ārpus skolas. Nevar vainot tikai skolu,» saka L. Ose. Viņa uzsver, ka pusaudžu attieksmi ietekmē arī ģimene, sabiedrība, mediji, bet galvenokārt vienaudžu viedoklis. L. Ose norāda arī uz skolotāja autoritāti un tās ietekmi: «Ja skolotājam ir liela ietekme un viņš ir noskaņots eiroskeptiski, tad tam ir ļoti liela ietekme arī uz skolēnu viedokli.» «Skolā šos jautājumus apskata gana plaši. Tomēr tas, kā katrs skolotājs to interpretē, ir paša skolotāja kompetencē,» saka arī VISC pārstāve.

Skolēnu zināšanas par ES un Eiropas identitātes izjūta ir viena no zemākajām, un daļēji tā ir izglītības sistēmas loma, saka Andris Kangro, pētījuma vadītājs. «Pie tā ir jāstrādā, taču nevaram nospiest podziņu un mainīt skolēna viedokli, īpaši, ja tāda pati attieksme ir vērojama arī citās vecuma grupās.» Pētījumu nevarot skatīt atrauti no kopējā noskaņojuma valstī.

Arī L. Ose norāda, ka pētījuma rezultāti ir cieši saistāmi ar visas sabiedrības nostāju pret ES laikā, kad pētījums tika veikts - «2009. gadā - krīzes kulminācijā». Viņa pauž cerību, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos mazināsies eiroskepticisms sabiedrības, arī skolēnu, vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?