Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Skolēni saņem kultūras poti

Diāna Kārkliņa

1. septembrī reizē ar mācību gada sākumu deviņās Rīgas skolās tika atklāts arī mākslas projekts Spēka pote - mākslas darbi, ko speciāli konkrēto skolu videi veidojuši profesionāli mākslinieki no Baltijas jūras reģiona valstīm. Tapušie sienu gleznojumi, grafiti darbi, vides objekti u. c. palīdzēs skolās uzturēt kvalitatīvu estētisko vidi un būs apskatāmi arī citiem interesentiem.

«Ideja radās vēl krīzes laikā, kad daudzi brauca uz ārzemēm meklēt labāku dzīvi. Gāju pa savu rajonu, tukšām ielām un domāju - cik īsti daudz mums dzīvē visa kā vajag?» stāsta Spēka potes kuratore Inga Brūvere. «Man liekas, ka kultūras izglītība - māksla, mūzika, literatūra utt. - ļauj cilvēkam saprast, cik daudz un ko viņam vajag, sakārto vērtību sistēmu. Tā nu radās iecere veidot mākslas darbus skolās, tā ļaujot bērniem ikdienā just saskari ar mākslu un kultūru.»

I. Brūvere kopā ar projekta līdzkuratori Aigu Dzalbi Spēka potei apzināti izvēlējušās skolas Rīgas nomalēs (izņemot vienu), kur tās ir patālu no muzejiem un mākslas galerijām, taču uzņemas savas apkaimes kultūras centra lomu. Lai gan projektam pieteikušās 30-35 skolas, izvēloties uzmanība pievērsta gan skolas ieinteresētībai un attieksmei, gan tās vietai - vai tā vispār ļauj kādu mākslas darbu tur izvietot. Mākslas darbi tapa speciāli konkrētajām skolām, atbilstoši to videi un kontekstam. Ne visi no sākotnēji uzrunātajiem māksliniekiem bija tam gatavi, daļēji arī tāpēc, ka skolu ēkas Latvijā lielākoties ir ne pārāk pievilcīga padomju laika arhitektūra, stāsta I. Brūvere. Viņa norāda, ka projektā mēģināts panākt gan mākslas darba saikni ar konkrēto skolu, gan daudzveidību formās un izpausmēs. Tāpēc, piemēram, latviešu māksliniece Izolde Cēsniece Rīgas Kultūru vidusskolā veidojusi āra objektu ar spēles elementiem, vācu mākslinieks Edeltrauts Rats Rīgas 64. vidusskolā Purvciemā radījis ģeometrisku sienas gleznojumu, bet Lauri Tehts un Viktors Gurovs no Igaunijas Mežciema pamatskolā, tāpat kā Antans Dubra no Lietuvas pamatskolā Rīdze grafiti darbos iekļāvuši ielu mākslas vēsmas. Rīgas Juglas vidusskolā mākslas darbu izveidojuši Ivars Tonsbergs, Marija Segorda Tarpo (Dānija), Kristīgajā vidusskolā - Rasa Jansone (Latvija), Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā - Rafals Ščepaniaks (Polija), bet Ziemeļvalstu ģimnāzijā Leonards Laganovskis (Latvija).

Arī I. Brūvere kļuvusi par viena darba autori. Viņai iepatikusies gaisotne Rīgas 31. vidusskolā Vecmīlgrāvī: «Tur var just, ka bērni skolā ir saimnieki, tā viņiem ir vienmēr atvērta.» I. Brūvere katrā skolas stāvā uz gaiteņu sienām uzrakstījusi konceptuālus un skolas atmosfērā iederīgus Konfūcija izteikumus. «Gribēju, lai mākslas darbs ir neuzbāzīgs, bet vidi papildinošs.» Iespējams, interjeru papildinās arī skolēnu frāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?