Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Slavenais Mežaparks tagad nīkuļo

No Zoodārza nākošs dzīvnieku skaņu mikslis nav vienīgā dzīvības pazīme Mežaparkā darbdienas rītā. Ap pulksten deviņiem šeit var sastapt pirmos nūjotājus un skrējējus, pamazām garām sāk traukt riteņbraucēji un skrituļslidotāji. Vecāki ar atvasēm plūst uz rotaļu pilsētiņu, kas kļuvusi par centrālo parka vietu. Tomēr nebūt ne viss apmeklētājus apmierina, bet lieli uzlabojumi nav iespējami. Un ne tāpēc, ka trūktu naudas.

Kā lai tiek prom?

«Te nav vajadzīgas atrakcijas un izpriecas, lai paliek kā vieta, kur nākt baudīt dabu, putniņus paklausīties,» pret pārmaiņām Mežaparkā ir Ķīšezera krastā pie piknika galdiņiem sastaptais Aivars, kurš, izmeties peldbiksēs, stāv un sildās saulītē. Viņš dzīvo netālu un relaksējošai atpūtai parku izmanto bieži. Taču visi nedod priekšroku gurdenām pastaigām. Jaunie vecāki Kārlis un Elīna, kas mazo Haraldu regulāri ved uz bērnu pilsētiņu, gribētu plašāku izklaides piedāvājumu. «Nevajag taisīt Lasvegasu, bet ir lietas, kas ir jālaiž iekšā, ir taču XXI gadsimts,» saka Kārlis.

Viņi sūrojas par pieticīgajām ēšanas iespējām un dārgajām cenām. Kāda sieviete savukārt ir neapmierināta, ka viena loka izmešana ar vilcieniņu maksā divus latus. Taču par nesakārtotāko jomu Elīna un Kārlis uzskata satiksmi, jo pašiem pēc Andrea Bočelli koncerta pagājušajā rudenī ar bērnu nācās spiesties pārpildītā tramvajā.

«Tā, kā notika pēc Bočelli koncerta, kad bija tikai daži tramvaji un cilvēki principā netika prom no Mežaparka, nedrīkst atkārtoties,» piekrīt Aivars Tauriņš, valdes priekšsēdētājs pašvaldības uzņēmumam Rīgas meži (RM), kas teritoriju apsaimnieko no pagājušā gada nogales. Viņš sola par šo problēmu domāt, tāpat kā par autostāvvietu trūkumu, jo ir «nenormāli, ka mašīnas tiek izvietotas tuvākajās ielās.»

BMX trase un jahtu osta

Tiesa, autostāvvietas ierīkot patlaban nevar. Faktiski visi būvdarbi Mežaparkā ir apstājušies līdz detaļplānojuma pieņemšanai, kas var prasīt vairākus gadus. «Kamēr tā nav, mums nav nekāda pamata sludināt, ka šeit var parādīties gan panorāmas rats, gan citas atrakcijas. Mežaparks ir dabas pamatne, un pat soliņu nolikt ir vesela procedūra,» skaidro A. Tauriņš. Pērn likvidētās aģentūras Mežaparks direktors Gundars Vītols stāsta, ka 2008. gadā iepriekšējā dome piešķīra naudu teritorijas uzmērīšanai, taču ar to viss darbs pie detaļplānojuma izstrādes apstājās. Viņam ir «grūti komentēt, kāpēc tik vēlu» pašvaldība sāka par to domāt.

A. Tauriņš atgādina, ka reiz Mežaparkā bija slidotava, karuseļi, kinoteātris, bērnu dzelzceļš, izpletņu lēcēju tornis un «dzīve ritēja daudz intensīvāk un interesantāk». Pagaidām RM nekas cits neatliek, kā izvietot «vienkāršas un primitīvas» atrakcijas. To nav daudz, jo uzņēmēji uz šejieni neraujas. Darbdienās, pat neraugoties uz labiem laikapstākļiem, cilvēku ir samērāmā maz.

A. Tauriņš kā šī gada «triecienceltni» izceļ BMX trasi Viestura prospekta malā. Tās pirmo kārtu varētu pabeigt rudenī. Starta barjeru un aprīkojuma iegāde RM izmaksāja gandrīz 20 tūkstošus latu, būvniecība varētu prasīt vēl vairākus desmitus tūkstošus.

Jaunu elpu Mežaparka otrā pusē Ķīšezera krastā gatavs ienest Somijas un Latvijas kopuzņēmums Marinetek Latvia. Tas caur vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) vadīto Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padomi ieguvis tiesības pie peldvietas veidot pontonu piestātni, kuras pirmā kārta taps šovasar. Tā būs paredzēta 16 jahtām.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad brīvdienās reizi no Mežaparka uz Vecrīgu kursē kuģītis Jelgava, un Ķīšezerā ir viena no četrām oficiālajām pilsētas peldvietām. Taču Dienas rīcībā ir ziņas, ka tā vairs īsti neatbilst visām prasībām, tādēļ tās pastāvēšana nākamgad ir zem jautājuma zīmes. Veselības inspekcija šogad Ķīšezerā vairs ūdens pārbaudes neveic.

Estrādē grib muzeju

Mežaparka uzturēšanā RM šogad gatavi tērēt pusmiljonu latu, no tiem 200 tūkstoši paredzēti pasākumu rīkošanai. 19. jūnijā notiks Siera svētki, jūlija pirmajā pusē skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, bet katru nedēļu sarīkot lielu pasākumu, ko par prasību izvirzījis A.Šlesers, RM nav pa spēkam. «40 tūkstošu skatītāju vietas estrādē ir gan pluss, gan mīnuss - organizējot pasākumu 10 tūkstošiem, parādās diskomforta sajūta, bet viesmākslinieki, kas pretendē uz pilnu piepildījumu, nav parādījušies,» atzīst A. Tauriņš. Uzņēmuma iekšienē virmo ideja estrādes iekštelpās izveidot Dziesmu svētku muzeju, ar ko šobrīd nodarbojas darbinieku grupa. «Tad estrādi varētu iesaistīt apritē cauru gadu,» viņš uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?