Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Smagi, bet spēka pieti ka

Arī otrajā reizē sasniedza finišu. Latvijas profesionālais riteņbraucējs Gatis Smukulis (27 gadi) pēc starta prestižajā Tour de France velobraucienā ir atgriezies Latvijā. «Protams, ka bija smagi, bet spēka man pietika. Tagad pašsajūta ir laba,» Dienai norādīja Smukulis. Kopvērtējumā Gatis ieņēma 100. vietu. Viņa galvenais uzdevums gan bija palīdzēt Katusha komandas līderiem, nevis pašam tiekties pēc laba rezultāta.

Pirms gada Katusha komanda cīnījās par augstu vietu individuālajā kopvērtējumā un šo mērķi lielā mērā arī sasniedza - komandas līderis spānis Hoakims Rodrigess ieņēma 3. vietu. Šogad akcenti mainījās, jo Rodrigess nebija tik labā kondīcijā, lai konkurētu ar pašu spici. Katusha priekšplānā izvirzīja norvēģu sprinteri Aleksanderu Kristofu, kuram bija uzdevums cīnīties par uzvaru līdzenuma posmu finišos. Tajās reizēs vairāk melnā darba bija pārējiem Katusha braucējiem. Kristofs cerības attaisnoja, sešas reizes kāpdams uz goda pjedestāla un izcīnot arī divas uzvaras. Pirmo reizi tūrē īpašs vakars Katusha nometnē bija 17. jūlija vakarā. «Pie vīna glāzes nosvinējām pirmo Kristofa uzvaru. Visi bija priecīgi un apmierināti,» jau sacensību laikā savā twitter kontā rakstīja Gatis.

Tuvu uzvarai Kristofs bija arī pašā pēdējā sacensību posmā ar finišu Parīzē?

Jā, bet mūsu komandai pietrūka cilvēku resursu, kas varētu viņam palīdzēt. Konkurentiem bija palikuši ierindā vairāk braucēju. Pēdējā posma uzvarētājs Marcels Kitels arī ir ļoti labs finišētājs, jo tā viņam bija jau ceturtā uzvara sprinta finišā.

Vai pašam ir gandarījums par 24. vietu sacensību priekšpēdējā dienā - 54 kilometru individuālajā braucienā? Pēc tam gan kluba mājas lapā izteicies, ka brauciena laikā kājas bijušas pasmagas?

Tā arī bija, jo šim posmam es īpaši negatavojos. Ja būtu licis akcentu uz individuālo braucienu, tad pietaupītos kalnos. Es ne reizi arī nebiju izbraucis individuālā brauciena trasi. To zināju tikai pēc profila apraksta sacensību bukletā. Individuālā distance nebija viegla, tā vijās uz augšu un leju ar diezgan nopietniem kāpumiem.

Uz kādu vietu būtu cerības individuālajā braucienā, ja speciāli pagatavotos?

To nu gan es neņemos spriest. Pēc kara jau, tā teikt, visi gudri. Rezultāts noteikti būtu daudz labāks, bet tagad tomēr labāk neizskatīt varbūtības teoriju.

Katusha komandā individuālajā braucienā biji labākais. Nākotnē tam var būt nozīme, kad komandas vadība izvēlēsies vadošos braucējus un melnā darba darītājus, tā saucamos gregari?

Es jau apzinos, ka lielajās tūrēs nekad necīnīšos par augstu vietu kopvērtējumā. Tādu braucēju vispār nav daudz - šogad tikai kādi pieci iesaistījās cīņā par uzvaru. Nav jau tā, ka es vispār nevaru pabraukt kalnos, taču ar savu svaru es nevaru būt konkurētspējīgs pašā augstākajā līmenī. Nākotnē es varu cerēt tikai uz uzvaru kādā atsevišķā Tour de France posmā un atsevišķās viendienas sacensībās. Redz, kā šogad Parīzes-Rubē braucienā negaidīti pirmais finišēja holandietis Niki Terpstra. Jābūt spēcīgam konkrētajā dienā un jācer uz labvēlīgu notikumu attīstību distancē.

Ukrainas krīzes sakarā pret Krievijas uzņēmējiem nosaka arvien jaunas ekonomiskās sankcijas. Vai Katusha komandu tās nevar skart?

Es nedomāju, ka komandas pastāvēšana tiks apdraudēta. Līgums ar atbalstītājiem ir parakstīts līdz 2016. gada sezonas beigām. Man pašam ir līgums vēl uz 2015. gadu. Ir arī iecere, ka no 2016. gada Katusha pārtaps par internacionālu komandu. Patlaban tas ir Krievijas projekts, lai vispirms dotu iespēju Krievijas braucējiem.

Kur vēl šosezon plāno startēt?

11. augustā sāksies Eneco tūre. Tad vēl būs Hamburgas viendienas klasika, bet pēc tam ir plānots braukt uz sacensībām Kanādā. Septembrī būs jāgatavojas pasaules čempionātam. Komandu braucienā Katusha komanda var pacīnītiem par medaļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvija Tour de France

1990. gadā Pjotrs Ugrjumovs startēja pirmo reizi
1994. gadā Ugrjumovs kopvērtējumā izcīnīja 2. vietu
1995. gadā debitēja Kaspars Ozers (brauca divas reizes un abas nefinišēja) un Arvis Piziks (četras reizes brauca, trīs reizes sasniedza finišu, posmā augstākā 5. vieta)
1999. gadā debitēja Raivis Belohvoščiks (trīs starti, finišēja 2001. un 2002. gadā)
2000. gadā debitēja Romāns Vainšteins, kurš tūrē iesildījās pasaules čempionu titulam (trīs starti, posmu finišos divas reizes izcīnīta 2. vieta un divas reizes 3. vieta). Pēdējais starts 2003. gadā
2013. gadā pēc desmit gadu pārtraukuma atkal startēja Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis (divi starti, abas reizes finišēja. 2013. - 119., 2014. - 100. vieta)

Gatis Smukulis

Dzimis 1987. gada 15. aprīlī Valkā
Augums 183 cm, svars 72 kg
Izglītība: Murjāņu Sporta ģimnāzija
Komanda: Katusha (Krievija)
Pārstāvējis: Vᅢᄅlo Club La Pomme Marseille (2008), AG2R La Mondiale (2009-2010), HTC-High Road (2011), kopš 2012. gada - Katusha
Panākumi: 1. vieta Volta Ciclista a Catalunya posmā (2011), 2. v. Giro d'Italia posmā komandu braucienā (2012), 1. v. Latvijas čempionātā individuālajā braucienā (2011., 2012., 2014.)
Lielajās tūrēs: Tour de France (2013. - 119. v. (augstākā vieta posmā 29. v.), 2014. - 100. v. (24. v.), Vuelta Espana (2012. - 117. v. (25. v.), Giro d'Italia (2012. - 84 v. (19.)
Viendienas top klasikas: Paris-Roubaix (2014. - 86. v.), Tour de Flandres (2009. - 117. v.)
Olimpiskajās spēlēs: 2008. gadā Pekinā 68. vieta grupas braucienā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?